Obavijesti

News

Komentari 3

Nova pravila: Besplatno će se ZET-om voziti tek 86.520 ljudi

Danas je istekao datum s kojim su istekla i stara pravila za dobivanje besplatnog pokaza ZET-a, koji godišnje zbog švercanja gubi čak 200 milijuna kuna

VIDEO

Bio ovakav ili onakav, javnim prijevozom gradom se besplatno do danas vozilo oko 400 tisuća građana. Najviše je tu umirovljenika, studenata i učenika. Gradonačelnikovim izmjenama koje sutra stupaju na snagu – dio ih to pravo više neće imati.

“Probati po starom”

Ipak, čini se, da mnogi nisu, recimo to tako, pogledali na kalendar... Naime, “papire” za besplatan pokaz do danas je predalo tek – 450 studenata i 800 učenika! Inače ih je pokaz besplatno koristilo oko 150 tisuća! To znači da će sutra svi oni bez pokaza biti “materijal” za kontrolore ZET-a. Nadalje, ako se uzme u obzir kako je školska godina završila i da su se brojni studenti preselili tijekom ljeta iz metropole, svejedno ostaje pitanje umirovljenika. Njih je, naime, ZET-om besplatno se vozilo 190 tisuća. A papirologiju da se i dalje besplatno voze do jučer ih je predalo – 85 tisuća!

Nezahvalno je i površno procjenjivati da li se odlukom Milana Bandića prepolovio broj umirovljenika koji imaju pravo voziti se besplatno, ili su mnogi naprosto odlučili “probati sa starom kartom”. U svakom slučaju to pravo od sutra nemaju umirovljenici (i osobe starije od 65 godina) čija su ukupna primanja iznad pet tisuća kuna. A što se tiče ranije spomenute populacije, tj. studenata i učenika, kartu će morati plaćati svi oni čiji je ukupni mjesečni prihod po članu kućanstva viši od dvije tisuće kuna.

Bilo kako bilo u ZET-u sutra očekuju puno nervoze, ljutih putnika, ali i veću naplatu karata. Iako će se zasigurno još koji dan progledati kroz prste, besplatna karta tj. pokaz propisana je obveza. Mjesečno, naime, od prodaje karata i pokaza uprihodi se oko 25 milijuna kuna. U scenariju da je Bandićeva odluka toliko drastično srezala broj onih koji imaju pravo besplatno dobiti kartu tj. pokaz, u ZET-ovu bi blagajnu moglo kapnuti prilično više od spomenutih milijuna.

Skupo švercanje

Ono što se zna jest da, prema jednoj računici, ZET zbog švercanja ostane godišnje bez 200 milijuna kuna. Iznos je to dobiven na račun onih koji su, nazovimo to tako, priznali da se švercaju u javnom prijevozu. A to je, prema zadnjem istraživanju, učinilo njih 9,2 posto. Vrijeme prilagodbe, čini se, isteklo je jer su se dokumenti mogli prikupiti od svibnja. Tako da, na kraju, bit će ovo u ZET-u svakako vruće ljeto...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza