News

Komentari 47

Nova stroža pravila vrijede ukoliko putujete u Njemačku: Mijenja se i korona-karta

Nova stroža pravila vrijede ukoliko putujete u Njemačku: Mijenja se i korona-karta

Zahtijevaju negativan test na koronavirus, potvrdu o potpunom cijepljenju ili dokaz o preboljenju koronavirusa, a odnosi se na sve putnike, neovisno o načinu dolaska i području iz kojeg dolaze

Njemačka je uvela stroža pravila za sve putnike koji ulaze u tu zemlju, a nisu cijepljeni ili nisu preboljeli koronavirus. Nova stroža mjera zahtjeva negativan PCR ili antigenski test na koronavirus, potvrdu o potpunom cijepljenju ili dokaz o preboljenju koronavirusa, a odnosi se na sve putnike starije od 12 godina, neovisno o načinu dolaska i području iz kojeg dolaze. Izuzeti su i oni koji zbog posla svakodnevno prelaze njemačku granicu.

- Svi necijepljeni ljudi koji ulaze u Njemačku morat će pokazati test, bez obzira na to dolaze li zrakom, cestom ili željeznicom. Na taj ćemo način smanjiti rizik od dodatnog uvoza zaraze  - rekao je njemački ministar zdravstva Jens Spahn.

Mjera na snagu stupa 1. kolovoza, a vrijedit će do kraja godine. 

Negativan rezultat PCR testa ne smije biti stariji od 72 sata, odnosno ne stariji od 48 sati ukoliko je riječ o rezultatu antigenskog testa za izravno dokazivanje koronavirusa SARS-CoV-2 (napravljenog u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi te ispisanog na njemačkom, engleskom ili francuskom jeziku), piše Fenix-magazin.

Nova korona-karta

Na snagu stupa i izmjena vezana za označavanje rizičnih područja, koja će, umjesto na tri, biti razvrstana u samo dvije kategorije - visoko rizična područja i područja s mutiranim varijantama virusa COVID-19.  Kategorija epidemiološki niskog područja, gdje je do sada spadala Zadarska županija više ne postoji, navode iz Instituta Robert Noch te dodaju da tamo i dalje postoji rizik za zarazu.

U slučaju ulaska u Njemačku iz područja gdje postoji visoko rizična zaraza i mutirane varijante koronavirusa, postojat će obveza najave ulaska (elektronski ili u printanom obliku), a koje je dostupno na poveznici. Osobe koje dolaze s takvih područja moraju u 10-dnevnu karantenu ako nisu cijepljene ili preboljele koronu. Iz karantene mogu izaći i nakon pet dana, ako imaju negativan test.  

U slučaju ulaska u Njemačku iz područja s mutiranim varijantama koronavirusa, putnici su, uključujući i one koji su cijepljeni ili imaju potvrdu o preboljenju koronavirusa, dužni predočiti negativan rezultat PCR testa (ne starijeg od 72 sata) ili antigenskog testa (ne starijeg od 24 sata). Osobe koje dolaze s takvog područja moraju u 14-dnevnu karantenu.

Pravila za Hrvate koji putuju u Njemačku

Cijelo područje Republike Hrvatske kategorizirano je kao COVID-19 nerizično. Putnici koji dolaze iz nerizičnih dijelova Republike Hrvatske mogu ući u SR Njemačku bez obveze najave ulaska, testa, potvrda i karantene.

Putnici koji dolaze iz Republike Hrvatske iz rizičnih područja, koji trenutno ne postoje na korona-karti, mogu ući u SR Njemačku bez obveze karantene ukoliko, uz dokaz o digitalnoj najavi ulaska, posjeduju negativan PCR ili antigenski test na koronavirus, potvrdu o potpunom cijepljenju ili dokaz o preboljenju koronavirusa.

U SR Njemačkoj postoji obveza nošenja FFP-2 zaštitnih maski u sredstvima javnog prijevoza i trgovinama, a u nekim gradovima i na frekventnim ulicama. Policija kontrolira poštivanje propisanih mjera i prekršitelje novčano kažnjava.

Najčitaniji članci