News

Komentari 0

Nova vlada desnog centra: Bivši ministar financija sada premijer

Nova vlada desnog centra: Bivši ministar financija sada premijer

Tri proeuropske stranke desnog centra sklopile su u Rumunjskoj sporazum o formiranju nove vlade koju će voditi dosadašnji ministar financija Florin Citu (48), nakon izbora održanih 6. prosinca

Tri proeuropske stranke desnog centra sklopile su u ponedjeljak u Rumunjskoj sporazum o formiranju nove vlade koju će voditi dosadašnji ministar financija Florin Citu (48), nakon izbora održanih 6. prosinca

Ludovic Orban, vođa vladajućih liberala (NLP), rekao je da žele da Rumunjska brzo dobije vladu koja će provesti reforme i modernizirati zemlju.

- Siguran sam da će to biti stabilna vlada ... posvećena interesima građana - rekao je Citu, ekonomist po zanimanju koji je doktorirao u SAD-u.

Predsjednik države Klaus Iohannis imenovat će u utorak Citua službeno mandatarom kako bi on mogao zatražiti povjerenje parlamenta do kraja godine.

Novu vladu očekuju brojni izazovi – početak cijepljenja protiv koronavirusa, usvajanje proračuna za iduću godinu, reforme za pokretanje gospodarstva.

Liberali i njihovi saveznici – USR-Plus i stranka mađarske manjine UDMR – imaju zajedno 244 mjesta od ukupno 465. Imaju i potporu 18 zastupnika manjina.

Na izborima su pobijedili oporbeni socijaldemokrati tijesnom većinom, ali nisu imali saveznika s kojima bi koalirali pa su vlast morali prepustiti strankama desnog centra.

Najčitaniji članci