News

Komentari 202

Nove mjere od danas: Kafići mogu raditi do dva ujutro, đaci bez testiranja, ali maske ostaju

Nove mjere od danas: Kafići mogu raditi do dva ujutro, đaci bez testiranja, ali maske ostaju

Epidemiološka situacija je bolja, pa su i mjere blaže. Osnovni parametar sad su hospitalizirani, a ne više broj novozaraženih. Hrvatska se tako pridružila brojnim EU zemljama koje su se 'prebacile' na ovaj standard

Hrvatska je odlučila krenuti istim putem kao mnoge europske zemlje koje umjesto broja novozaraženih prvenstveno kao parametar uzimaju broj hospitaliziranih na respiratorima i smrtne slučajeve. Tako je Vlada jučer predstavila nove i ublažene epidemiološke mjere koje stupaju na snagu danas, iako se posljednjih dana bilježi porast novozaraženih.

No istodobno se smanjuje broj bolesnika s Covidom na intenzivnoj, kao i broj smrti. Premijer Andrej Plenković istaknuo je da se epidemiološka situacija poboljšava zbog cijepljenja i prirodnog prokuživanja, pa se u skladu s tim radno vrijeme ugostiteljskih objekata produljuje do dva sata izjutra. Također, ukida se samoizolacija za djecu predškolske dobi, osim u slučaju obiteljskoga kontakta, kao i samotestiranje učenika jedanput na tjedan. Broj ljudi koje smiju biti na javnim okupljanjima bez Covid potvrda će se povećati, a tamo gdje su Covid potvrde bit će neograničen.

MASKE OSTAJU KAO MJERA

- Na javnim okupljanjima može biti 200 umjesto 100 ljudi, a ako svi imaju Covid potvrde nema ograničenja. Na javnim događajima u zatvorenim prostorima može biti 100, umjesto 50 ljudi, a ako svi imaju potvrde, nema ograničenja. Događanja mogu trajati do dva sata ujutro - rekao je jučer ministar Davor Božinović dodavši da se Covid potvrde ukidaju i za amaterska kulturna događanja, sajmove i turistička događanja u zatvorenom.

Ipak, maske ostaju kao mjera, a ukidaju se maske na sajmovima na otvorenom. Na sportskim događanjima može biti 50 posto gledatelja bez Covid potvrda, no ako su u zatvorenome, moraju nositi maske, rekao je također Božinović. Ugostiteljski objekti po novome mogu usluživati sve goste, ne samo one koji sjede, ali samo ako imaju osigurane uvjete ili Covid potvrde.

 Kinoprojekcije, izložbe i sjednice mogu se odvijati bez ograničenja broja ljudi, ali maske ostaju obavezne. Božinović je također rekao da odluke koje se tiču održavanja sprovoda, rada tržnica, sklapanja brakova i rada igrališta više nisu aktualne, i na njih se odnose mjere koje je prethodno naveo. Ukidaju se i Covid potvrde za djelatnike centara za socijalnu skrb, posebno skrbništvo te za korisnike.

Inače, članove Stožera rijetko vidimo u posljednje vrijeme, a informacije o epidemiološkoj situaciji plasiraju se online. Krunoslav Capak pojavi se tek tu i tamo, a što se tiče ministra zdravstva Vilija Beroša, jučer je nakon mnogo vremena na sjednici Vlade komentirao situaciju s Covidom. Njegove aktivnosti posljednjih su tjedana usmjerene na druge segmente zdravstva, poput objedinjene javne nabave, novosti u funkcioniranju primarne zdravstvene zaštite ili javnozdravstvenih problema kao što je debljina. 

Sjednica Sabora nastavljena raspravom o uspješnosti zaštite građana od covida i zaraznih bolesti

Broj smrtnih slučajeva u kontinuiranom je padu
Jučerašnji podaci kažu da smo imali ukupno 2032 slučaja novooboljelih u posljednja 24 sata, 42 pacijenta na respiratoru i devet umrlih. Dakle, broj novooboljelih nešto je manji nego dan prije, a i broj umrlih se smanjuje, s obzirom na to da ih je dan prije bilo 10.