Obavijesti

News

Komentari 399

Novi Gazda Wagner trlja ruke: 'Agrokor je fantastična prilika'

Novi Gazda Wagner trlja ruke: 'Agrokor je fantastična prilika'
1

Wagner namjerava ostati u Agrokoru oko tri godine, ulagati u tvrtku, dići je na noge, a potom, ozdravljenu, prodati kao cjelinu. Sad se vidi da Vlada na njegove planove neće moći utjecati bez “ispisnice”

VIDEO

Thomas ‘Tom’ Wagner, lider Knighthead fonda, čovjek je koji odlučuje o sudbini Agrokora. Bivši menadžer Goldman Sachsa, milijunaš, živi u susjedstvu Stinga i Denzela Washingtona, u elitnom stanu od 300 četvornih metara, koji je platio deset milijuna dolara.

On je čelnik ‘strvinarskog’ Knighthead fonda. Za te fondove vrijedi pravilo: tamo gdje vi gubite, oni zarađuju. Tako gdje je vama loše, njima je dobro. Wagner je Agrokor opisivao kao ‘sjajnu priliku’. Tek sad je posve jasno na što je misio. Wagner će, naime, sad biti još bogatiji jer posao s Agrokorom, zahvaljujući ugovoru, za njega ne nosi praktički nikakav rizik. On mu daje pravo da radi što hoće, dok je Ante Ramljak - pokazalo se - samo figura. On mora Wagnera pitati za sve, uključujući i dozvolu da govori. Hrvatska vlada mu ne može ništa. Ako nije zadovoljan poslom s Agrokorom, može raskinuti ugovor i odmah naplatiti milijardu eura. Odluči li Vlada izbaciti Alix Partners, on se također može odmah naplatiti. Ide li stvar na sud, sudi se po anglosaksonskom pravu, na njihovu sudištu.

Odnose moći Ante Ramljaka, odnosno Vlade, i Thomasa Wagnera odlično ilustriraju njihove vizije budućnosti Agrokora. Ramljak želi rastaviti Agrokor na sastavne dijelove - Jamnicu, Konzum, Ledo, Frikom itd. - dok ga Wagner želi sačuvati kao jedinstveni koncern.

- Smatram da se više ne smije dopustiti da jedna kompanija naraste do veličine koja može ugroziti ekonomiju cijele države - rekao je na početku mandata Ante Ramljak. To je vjerojatno i stav Vlade te hrvatske javnosti. Nitko više ne želi da cijela država bude “talac jednog čovjeka”, zvao se on Ivica Todorić, Tomislav Karamarko, Andrej Plenković ili Thomas Wagner. No ovaj zadnji je “alfa i omega” u Agrokoru.

- Smatramo da je Agrokor fantastična kompanija koja će najviše vrijednosti zadržati ako se održe na okupu njezine ključne sastavnice - rekao je nedugo nakon ulaska fonda u Agrokor, da bi to ponovio više puta.

- Imamo vrlo pozitivan pogled na poslovanje Agrokora u budućnosti. Vjerujemo da postoji značajan potencijal za rast te smatramo da će Vladin povjerenik i njegov tim pomoći u vođenju uspješne reorganizacije tvrtke, što će rezultirati snažnijom kompanijom koja će iskoristiti svoju vertikalnu integraciju - rekao je. Pojam “vertikalna integracija” znači da Agrokor ima sve, od zelene livade i oranice preko tvornica do dućana.

Wagner namjerava ostati u Agrokoru oko tri godine, ulagati u tvrtku, dići je na noge, a potom, ozdravljenu, prodati kao cjelinu. Sad se vidi da Vlada na njegove planove neće moći utjecati bez “ispisnice” teške oko milijardu eura. Ne bude li Vlada htjela platiti tu ispisnicu, može računati na sudovanje pred američkim i engleskim sudovima, s ugovorom koji Knightheadu jamči poziciju apsolutnog favorita. Time bi trošak ove avanture pao na hrvatske porezne obveznike. No Wagneru nije do toga.

- Nastojimo izbjegavati sudske postupke, osim u slučajevima teških kršenja naših ugovora i/ili prava. Mi stvari preferiramo rješavati dogovorom - rekao je i dodao:

- Već osam godina sudjelujemo u državnom dugu Argentine, dugu njezinih pokrajina itd. - rekao je Poslovnom dnevniku.

- Uključili smo se 2009., kad je Argentina bila u bankrotu zbog duga i tražila ulagače za sporazumnu razmjenu duga, što je potom znatno smanjilo nepodmireni dug i troškove duga.

Wagner, ukratko, voli ulaganje u zemlje i kompanije koje su “tako loše da su neodoljivo dobre”. Sad je jasno i zašto.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 399
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.