Obavijesti

News

Komentari 24

Novi incident između SAD-a i Irana: 'To je špijunska letjelica'

Novi incident između SAD-a i Irana: 'To je špijunska letjelica'
1

Incident je raspirio strahove od šireg vojnog sukoba na Bliskom istoku dok američki predsjednik Donald Trump provodi kampanju izoliranja Irana zbog njegovog nuklearnog i balističkog programa

VIDEO

Iran i SAD nastavili su u četvrtak verbalni rat nakon što je Iran oborio američku vojnu bespilotnu letjelicu tvrdeći da je bila u špijunskoj misiji iznad njegova teritorija, dok Washington tvrdi da je letjelica oborena u međunarodnom zračnom prostoru i da napad nije bio ničim isprovociran.

Incident je raspirio strahove od šireg vojnog sukoba na Bliskom istoku dok američki predsjednik Donald Trump provodi kampanju izoliranja Irana zbog njegovog nuklearnog i balističkog programa i uloge u regionalnim ratovima.

Trump je u objavi na Twitteru osudio iranski potez, rekavši da je ta zemlja "napravila vrlo veliku pogrešku".

Iz Moskve je predsjednik Vladimir Putin upozorio da bi američko pribjegavanje sili protiv Irana bila "katastrofa".

To je najnoviji incident u nizu njih na području Zaljeva, ključnoj arteriji za globalnu opskrbu naftom, od sredine svibnja uključujući napade na šest naftnih tankera i čini se da Teheran i Washington nezaustavljivo klize u rat, ocjenjuje Reuters.

Iran niječe da je umiješan u bilo koji od tih napada, no globalni strah da bi novi rat na Bliskom istoku mogao poremetiti opskrbu naftom podigao je njezinu cijenu koja je u četvrtak skočila na 63 dolara po barelu, što je povećanje od oko 3 posto.

Sepah News, portal iranske Revolucionarne garde objavio je da je "špijunski" dron oboren iznad južne iranske pokrajine Hormozgan.

Poluslužbena agencija Fars objavila je da je korišten projektil "3 Khordad" iranske proizvodnje, koji je Iran predstavio prije pet godina.

Američki dužnosnik rekao je da je oborena letjelica MQ-4C Triton američke mornarice i to u međunarodnim vodama Hormuškog tjesanaca.

'Ovo je napad na američku opremu' 

Mornarički kapetan Bill Urban, glasnogovornik američkog Središnjeg zapovjedništva, rekao je da iranske tvrdnje da je letjelica letjela iznad iranskog teritorija nisu istinite.

"To je bio neisprovocirani napad na američku opremu za praćenje u međunarodnom zračnom prostoru", rekao je. 

Dodao je da je letjelica oborena iznad Hormuškog tjesnaca oko 23,35 sati GMT, što je rano ujutro po lokalnom vremenu u Zaljevu.

Neovisna potvrda lokacije letjelice kada je oborena još ne postoji. Nije poznato niti je li nosila oružje.

Revolucionarna garda priopćila je da je na letjelici bio isključen identifikacijski transponder što je "kršenje pravila zračnog prometa te da se kretala u potpunoj tajnosti" kada je oborena, prenijela je iranska državna televizija IRIB.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je, kako tvrdi, povredu iranskog zračnog prostora i upozorilo na posljedice takvih "ilegalnih i provokativnih" djela.

SAD šalje još 1000 vojnika 

Brigadni general Hosein Salami, glavni zapovjednik Revolucionarne garde, upozorio je da se ne poduzima bilo kakva agresija i poručio da je obaranje drona "jasna poruka" iranskom najvećem neprijatelju.

"Naš zračni prostor naša je crvena linija i Iran je uvijek žestoko odgovarao i odgovarat će bilo kojoj zemlji koja povredi naš zračni prostor", rekao je Ali Šamhani, tajnik Vrhovnog nacionalnog vijeća sigurnosti za iransku agenciju Tasnim.

Trump je prošle godine povukao SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. i ponovno mu uveo sankcije.

Iran je u ponedjeljak zaprijetio da će za 10 dana prekršiti ograničenja koja se odnose na obogaćivanje urana, a Washington je najavio slanje još 1000 vojnika na Bliski istok, uz 1500 najavljenih nakon napada na tankere u svibnju.

Iranski šef diplomacije: SAD laže! 

Američka vojska rekla je u četvrtak da je Iran oborio američki dron dok je letio u međunarodnom zračnom prostoru iznad Hormuškog tjesnaca, otprilike 34 kilometra od najbliže lokacije na iranskoj obali, no iranski šef diplomacije optužuje Washington za laž i najavljuje tužbu pri Ujedinjenim narodima, prenose agencije. 

Američka bespilotna letjelica bila je na velikoj nadmorskoj visini u međunarodnom zračnom prostoru iznad Hormuškog tjesnaca, otprilike 34 kilometra od najbliže lokacije na iranskoj obali, rekao je u Pentagonu general pukovnik Joseph Guastella, zapovjednik američkog ratnog zrakoplovstva na Bliskom istoku. 

"Ovaj opasni i eskalacijski napad je neodgovoran i dogodio se u blizini utvrđenih zračnih koridora između Dubaija, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Muscata u Omanu, te je mogao ugroziti nevine civile", rekao je  Guastella novinarima koji nisu imali pravo postaviti pitanja.

"Ni u jednoj trenutku misije dron nije prekršio iranski zračni prostor", ustvrdio je Guastella, kako prenosi Reuters.

Dodao je da je bespilotna letjelica pala u međunarodno more.

'Ovo je ekonomski terorizam' 

Iranski ministar vanjskih poslova Muhamed Džavad Zarif optužio je Washington da laže o tome gdje se nalazio srušeni dron te je ustvrdio da je SAD upao u iranski teritorij.

"SAD provodi ekonomski terorizam protiv Irana, izveo je tajne akcije protiv nas i sada je upao na naš teritorij", napisao je na Twitteru Zarif, javlja njemačka agencija dpa.

"Predstavit ćemo ovu novu agresiju UN-u i pokazati da je SAD lagao o međunarodnom moru", kazao je.

"Ne tražimo rat, ali ćemo revno braniti naše nebo, kopno i vode", upozorio je Zarif.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje