Obavijesti

News

Komentari 333

Novi mobiteli za članove Vlade: Alo, alo za 65 milijuna kuna...

Novi mobiteli za članove Vlade: Alo, alo za 65 milijuna kuna...
1

U državi su mislili i na fotografiranje te na što kvalitetnije selfieje, pa će dužnosnici dobiti fotoaparat s prednjom kamerom koja snima fotografije od 5 megapiksela...

VIDEO

U Novu godinu s najnovijim mobitelom. Izgleda da je to moto Vlade i drugih javnih institucija, za koje je upravo raspisana najveća javna nabava mobitela dosad.

Središnji državni ured za nabavu, osim 10.800 mobitela, kupuje pripadajuće tarife i internetski promet po mobitelima te još 5900 modema za bežični internet. Sve to spremni su platiti 65,3 milijuna kuna s PDV-om u iduće dvije godine.

Najzanimljivija je nabava mobitela, koji su podijeljeni u tri osnovne skupine, očito prema rangu dužnosnika. Predviđena je nabava 2010 najmodernijih modela mobitela za ministarstva, Ured predsjednice, središnje državne urede, ali i niz drugih javnih institucija... 

Riječ je o Android i iOS uređajima, a pogledom na specifikacije iz natječaja jasno je da se radi o ovogodišnjim top modelima telefona. Što se tiče Android telefona, država jasno navodi da želi uređaj koji ima ekran od barem 5,2 inča i rezolucije 1440x2560 piksela te osmojezgreni procesor s barem 4 GB radne memorije, kako bi sve dnevne zadatke mogli obaviti bez trzanja u radu telefona. 

U državi su mislili i na fotografiranje te na što kvalitetnije selfieje, pa će dužnosnici dobiti fotoaparat s prednjom kamerom koja snima fotografije od 5 megapiksela, dok glavna kamera mora imati podršku za Ultra HD snimanje videa i fotografije od barem 12 megapiksela. 

Moćni selfiji i videosnimke

Ono što se posebno navodi je i da ovaj telefon mora biti vodootporan. Na našem je tržištu dostupno desetak ovakvih telefona, a najpopularniji u toj kategoriji je Samsungov Galaxy S8, koji u slobodnoj prodaji košta od 4390 kuna. 

No osim Androida, opcija je i neki od ovogodišnjih Appleovih iPhonea. Specifikacije navode da telefon treba imati ekran od barem 4,7 inča i više od 64 GB memorije, što znači da u obzir dolaze najjeftiniji iPhone 8, ali i nešto skuplji iPhone 8 Plus te iPhone X, najskuplji Appleov telefon, koji se u slobodnoj prodaji može naći za 8690 kuna. iPhone 8 u prodaji košta od 5500 kuna, a malo skupljemu modelu 8 Plus cijena je od 6390 kuna.

Niži rang dužnosnika može računati i na skromnije, no opet prilično dobre telefone, koji su proizvedeni prošle i ove godine. Međutim, dužnosnici druge razine ograničeni su samo na Android telefone. Radi se o telefonima koji moraju imati barem 5-inčni ekran Full HD rezolucije. Ovdje su i nešto skromniji hardverski zahtjevi. Tako je minimum koji se traži telefon koji ima 3 gigabajta radne i 32 gigabajta interne memorije te kamere od 12 i 8 megapiksela, ali ne traži se i podrška za snimanje 4K videozapisa. Njihov telefon ne treba biti vodootporan, no treba imati procesor s osam jezgri, ali nešto sporijeg takta.

Za službenike najnižeg ranga se ne traže pametni telefoni nego jednostavniji uređaji s osnovnim karakteristikama poput VGA kamere i samo 8 MB radne ili 16 MB interne memorije. 

Kupuju ih, a nitko ih neće?!

Jedan od odličnih kandidata ovdje bi bila Nokia 3310, koja je ponovno stigla na tržište i jedan je od najpopularnijih uređaja, iako ne briljira mogućnostima. No baterija koja traje mjesec dana bez sumnje je moćan adut tog telefona, a ima i ekran u boji, popularnu igru “zmija” te kameru. Ona je dobila i 3G verziju, koja košta 600 kn i ima i brži internetski pristup. 

O vrsti mobitela ovise i tarife te promet na internetu. Ukupno je pet tarifa, a najbolja, za najbolji telefon, ima neograničene pozive i poruke te 15 gigabajta prometa. 

Zatim su tarife sve ograničenije. No odmah se traži i cijena za dodatne pakete, kad korisnik potroši osnovni. Kao i kad je država kupila dva Mercedesa za 12 mil. kn, a najviši dužnosnici su tvrdili da ih neće koristiti, tako i sad svi ministri koji su nam se javili kažu da novi mobitel ne trebaju. Iako redom imaju slabije modele od onih koji se sad naručuju. Iako u natječaju piše da je nabava usklađena s potrebama korisnika, neki ministri nisu znali da im kupuju mobitele za ministarstva.

- Ministrica  Divjak koristi svoj privatni i tako će i nastaviti. Novi ne treba - kažu u Ministarstvu znanosti.

Ministar državne imovine Goran Marić kaže da se uopće ne zamara novim modelima.

- Mobitel mi služi za osnovno, poziv, poruke i mail. Novi me ne interesiraju - poručio je. Njegov prezimenjak Zdravko kaže da ni njemu ne treba jer je tek proljetos uzeo službeni Samsung S7, a dotad je koristio svoj telefon. Ministrica socijalne skrbi Nada Murganić kaže da koristi Galaxy S6 i da joj novi ne treba. I potpredsjednik Vlade Predrag Štromar kaže da uz službeni Galaxy S7 ima privatni te da ne želi novi.

- Radi mi ovaj, ne treba mi novi - kaže i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji ima S7.

Istekli su stari ugovori

Ministar uprave Lovro Kuščević kaže kako on već ima službeni Samsung S8, pa neće naručivati novi. 

- Mobitel mora biti Android jer mi je jedno od osnovnih sredstava za rad. Preko njega imam i navigaciju, koju nemam u službenom automobilu - poručio nam je Kuščević. 

Iz Vlade su proslijedili odgovor Središnjeg ureda za nabavu u kojem su se pozvali na to da 31. prosinca ističu ugovori te kažu kako se ne radi o ugovaranju nove usluge i telefona nego da se pokreće postupak nabave za nastavak usluge. 

Dodali su da će se stari mobiteli nastaviti koristiti. Inače, pravo na službeni mobitel ima dvostruko više dužnosnika i službenika nego što ih se sad nabavlja. 

Iz Ureda predsjednice rekli su nam da ona koristi iPhone 6 i iPhone7, ali da nisu tražili neki konkretan tip mobitela.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 333
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca