Obavijesti

News

Komentari 95

Novi neredi: Grci palili zgrade, ozlijeđeno barem 10 policajaca

Novi neredi: Grci palili zgrade, ozlijeđeno barem 10 policajaca
31

U Ateni su maskirani prosvjednici zapalili 34 zgrade. Državna televizija je izvijestila kako se nasilje proširilo, a Grcima se obratila i hakerska skupina Anonymous

VIDEO

Nakon što je grčki parlament odobrio nepopularne mjere štednje kako bi osigurao pomoć od EU i izbjegao nacionalni bankrot, izazvao je bijes Grka koji su tijekom noći u  Ateni zapalili nekoliko zgrada. Val nasilja proširio se i na ostatak zemlje, piše Reuters

U središtu Atene maskirani prosvjednici su zapalili kafiće, kina, banke i trgovine. Državna televizija je izvijestila da je se nasilje proširilo na turističke otoke Krf  i Kretu te na Solun te druge gradove u središnjoj Grčkoj. U samoj Ateni zapaljene su 34 zgrade, a više od 150 trgovina je uništeno. U Ateni je prosvjedovalo čak 80.000 ljudi, dok se na ulicama Thessalonike okupilo oko 20.000 prosvjednika. 

Paket mjera štednje u parlamentu poduprlo je 199 do 300 zastupnika. No, 43 zastupnika iz stranaka vladajuće koalicije glasalo je protiv nakon čega su odmah izbačeni iz svojih stranaka. 

Kako javlja BBC, bitke na ulicama vodile su se do kasno u noć. Desetak policajaca i najmanje 37 prosvjednika je ozlijeđeno. Policija je uhitila 23 izgrednika i privela njih još 25. Grcima se obratio i premijer Lucas Papademos koji je narodu poručio da u ''demokraciji nema mjesta za nasilje''.

Grčki ministar financija Evangelos Venizelos rekao je kako nije pitanje hoće li se smanjiti plaće i mirovine, već hoće li ih se uopće moći isplatiti.

- Kada morate birati između lošeg i goreg, izabrat ćete loše kako bi izbjegli još gore - poručio je ministar. 

Grke podupiru Anonymousi 

Hakerska skupina Anonymous u nedjelju se putem videa na YouTubeu obratila grčkom narodu. Poručili su da stoje uz narod te da nastavljaju hakerske napade na grčku vladu sve dok narod ne dobije ono što želi. Grcima su obećali podršku i objavili kako je u tijeku napad na sve policijske institucije u zemlji.

- Pratili smo zbivanja u Ateni i podijeljenih smo osjećaja. Rastužuju nas destrukcija i uništenje koje su za Atenu i ljude u njoj cijena ove kampanje. Ipak možemo suosjećati s njima. Vlada je nebrojeno puta izbjegavala zahtjeve ljudi. Odbijala je slušati građane zbog čega ih mi podržavamo. Osjetili smo njihovu bol i patnju. Ne možemo stajati i gledati dok su građani potlačeni zbog mjera štednje koje dugoročno neće ići njima u korist - stoji u poruci. 

Forbes piše kako stranice grčkog parlamenta, premijera i policije trenutačno nisu dostupne. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 95
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...