Obavijesti

News

Komentari 300

Novi obrat: Bivšem šefu Janafa su našli 7,5 milijuna kuna u autu

Novi obrat: Bivšem šefu Janafa su našli 7,5 milijuna kuna u autu
4

Kako doznajemo od dobro obaviještenih izvora, u automobilu kojim se koristio Kovačević pronašli su iznos koji je navodno oko milijun eura u različitim valutama...

VIDEO

Nevjerojatan obrat u aferi Janaf. Policija je uspjela, slijedeći tragove, otkriti golemu količinu gotovine koju izravno povezuje s Draganom Kovačevićem, uhićenim u aferi Janaf.

Kako doznajemo od dobro obaviještenih izvora, u automobilu kojim se koristio Kovačević pronašli su iznos koji je navodno oko milijun eura u različitim valutama. To je oko 7,5 milijuna kuna, a Kovačević inače u imovinskoj kartici nije prijavio da ima i jednu kunu ušteđevine. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

video vijesti 01:02

Automobil su otkrili na privatnom parkiralištu u Samoboru, a prema našim spoznajama, Kovačević je prije uhićenja zamolio prijatelja da parkira auto kod njega. 

Navodno su istražitelji pregledali novac i utvrdili da to nije ista gotovina koju je Krešo Petek podignuo u studenom prošle godine i, prema njihovim tvrdnjama, predao Kovačeviću na adresi Slovenska 9 u Zagrebu. Na toj adresi bio je tzv. Klub u vlasništvu Kovačevićeve tvrtke. Kovačevića terete da je uzeo 1,96 milijuna kuna mita, a da je zauzvrat osigurao Elektrocentru Petek poslove od 40 milijuna kuna. 

Ostavljali mobitele ispred ulaza u Kovačevićev klub? Ćorić: 'Ne želim to podijeliti s javnošću'
Ostavljali mobitele ispred ulaza u Kovačevićev klub? Ćorić: 'Ne želim to podijeliti s javnošću'

Potraga za novcem koji istražitelji povezuju s Kovačevićem bila je teška i došli su do nje slijedeći tragove koje su prikupili u drugim pretresima. Kovačević je inače prijavio tri stana, a nije još jedan suprugin. Pretresli su i stan u Ban centru, kojim se koristio, a uopće ga nije prijavio u imovinskoj kartici niti glasi na njegovo ime. U imovinskoj kartici nema niti prijavljen automobil ni na svoje ni na suprugino ime. Kovačević je koristio u Janafu dva službena automobila, Passat i terenac Toyotu. Oba su automobila vraćena nakon njegova uhićenja, pa je ovdje vjerojatno riječ o nekom tajnom automobilu koji Kovačević također nije prijavio u imovinskoj kartici. 

Automobil je pronađen na području Samobora, a kad se pojavila prva informacija da je novac pronađen u njihovu gradu, cijeli je grad pričao u čijoj bi to nekretnini moglo biti. 

Prema našim informacijama, policija je ušla u luksuzni kompleks dvije vile nedaleko od središta Samobora, na adresi Starogradska 16 i 16a.

Opasane su zidom, a poslovni partneri Dean Šparavec i Dragan Čolić vlasnici su po jedne vile. Svaka od njih ima svoj kućni broj, ali imaju zajednički ulaz. Znatiželjni pogledi ne mogu zaviriti u zajedničko dvorište ispred vila jer su na povišenom i opasane su zidom i ogradom. Policija je u srijedu navečer bila ispred njih, potvrdili su nam susjedi u Samoboru. I to u civilu, da ne upadaju u oči i ne izazivaju pozornost. 

Kovačeviću ostaje mjesto u Aleji velikana, mjesta dobile i kćeri voditeljice groblja: 'Platili su!'
Kovačeviću ostaje mjesto u Aleji velikana, mjesta dobile i kćeri voditeljice groblja: 'Platili su!'

- Supruga je u srijedu ispred vile vidjela nekog čovjeka kako hoda gore-dolje i telefonira. Kako rijetko tamo ikoga viđamo, bilo joj je to neobično, pa ga je pitala: ‘Izvolite, trebate li nešto?’, na što je on odgovorio da je iz policije i da se ne brine, da je sve u redu - rekao nam je to susjed koji živi u blizini vila u Starogradskoj ulici u Samoboru.

Kontaktirali smo i Šparavca i pitali ga za pretres i izuzimanje novca. 

- Navedeni pretres nije izvršen u mojoj kući na adresi Starogradska 16a, a nemam kometnar na upit o izuzimanju novca - odgovorio je SMS-om Šparavec.

Na dodatni upit jesu li onda bili u susjednoj vili, rekao je da nema komentara. Također i na pitanje jesu li istražitelji na parkiralištu našli automobil i novac, Šparavec je odgovorio isto: Nemam komentara.

Dragan Čolić je bio partner od Šparavca u jednoj tvrtki koja je propala. Do njega nismo uspjeli doći. Obije vile je izgradio Šparavec, a ona kojoj je sada vlasnik Čolić je bila i jamčevina za slobodu Zdravka Mamića. Vilu su založili prijašnji vlasnici,  bračni par Vilko i Alfonsina Vlahović. Sada je ta zabilježba izbrisana, ali vila je poslužila da Mamić ne bude u istražnom zatvoru. 

A kako je Šparavec povezan s Kovačevićem? On je je jedan od suvlasnika tvrtke Alfa stan u kojoj je suvlasnik do lani bio i Željko Udovičić, vlasnik Šted banke koja je propala. Sada je Udovićić povezan s niz drugih tvrtki. Željko i Ivica Udovičić su prijatelji i  poslovni partneri Dragana Kovačevića u tvrtci Rašeljke i ranije u tvrtci Sikirica. Kovačević se intezivno druži i privatno s obojicom. Šparavec je također i prijatelj s Kovačevićem i potvrđeno nam je da je dolazio u klub u Slovenskoj. 

Alfa stan i Udovičićeve tvrtke su bile i u nerazjašnjenoj aferi sa stanom bivšeg ministra Gorana Marića. 

Dakle, radi se o kompleksnoj poslovnoj šemi i partnerstvima. 

Kovačevićev odvjetnik Ivo Farčić nije htio komentirati navode da je policija pronašla novac koji povezuje s njegovim klijentom.

Novac je čitavo vrijeme bio karika koja nedostaje istražiteljima. Kovačević je bio oprezan, a dan prije uhićenja je dobio i dojavu što se sprema pa je policija morala nešto ranije krenuti u uhićenja. Novac u njegovom automobilu bi bio dokaz da ima veliki nesrazmjer imovine. A kako se radi o čak milijun eura, to otvara i pitanja o potencijalnim drugim sumnjivim poslovima. 

Inače, Vlada je jučer predložila Nadzornom odboru Janafa smjenu Kovačevića s čela te državne strateške tvrtke. 

Privremeno će ga, do izbora novog predsjednika uprave, mjenjati dosadašnji HDZ-ov član uprave Stjepan Adanić. Kako nam je potvrđeno, u Janafu će novi šef napraviti dubinsku analizu i pregdledati sve eventualno sporne ugovore koje je Kovačević potpisivao u svom dugogodišnjem mandatu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 300
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije