News

Komentari 152

Novi problemi za žičaru: Nakon buke, 'pala' na novom nadzoru

Novi problemi za žičaru: Nakon buke, 'pala' na novom nadzoru

Sukob između Zagreba i Državnog inspektorata na čijem je čelu HDZ-ovac Andrija Mikulić ne jenjava. Dok inspekcija tvrdi da žičara ne može početi s radom, iz grada kažu da namjerno otežu zbog lokalnih izbora

Nakon prekomjerne buke, žičara je dobila i novi problem. Trafostanicu. Naime, kako neslužbeno saznajemo, trafostanica nije prošla potrebne nadzore te je izvođaču dan rok od dva tjedna da sanira taj problem. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Kako saznajemo, trafostanica nema dovoljan napon da bi mogla opskrbiti strujom rad žičare, ali i tramvajsku linije Mihaljevac-Gračansko dolje. 

Podsjetimo, Zagrebački Gradski ured za prostorno planiranje odbacio je u četvrtak mišljenje Sanitarne inspekcije, koja je odbila sljemenskoj žičari dati pozitivno mišljenje za uporabnu dozvolu zbog prekomjerne buke. 

Naime, Sanitarna inspekcija je utvrdila da Grad Zagreb nije dao dokaze o mjerenju buke, a iz Zagreba tvrde da to nije istina i da su oni predali sve potrebne dokumente. 

Uz to, iz Grada Zagreba tvrdi da Sanitarna je dala mišljenje po krivom članku pravilnika, i tu dolazi do problema. Grad zaključuje kako su za žičaru mjerodavni članci 5. i 6. Pravilnika, a ne članak 7., kako tvrdi inspekcija. Naime, po članku 7, žičara ne može proći inspekciju, dok po 5. i 6., prema kojima se treba raditi testiranje, kako tvrde iz Grada, prolazi. 

Zbog toga iz Grada se može čuti kako je ovo predstava zbog nadolazećih lokalnih izbora od strane HDZ-a. No, u toj stranci odbacuju te navode i tvrde da nemaju veze s tim. 

- Mi smo radili mjerenje buke i sve je po propisima. Nije nam jasno zašto se komplicira oko shvaćanja je li žičara dio prometne infrastrukture, naravno da je. To je zdravorazumski i logično. Žičara ima sve potrebne dozvole do sad, ovo otezanje mi nije jasno . rekao nam je Goran Radić, glavni voditelj projekta. 

No, u Državnom inspektoratu tvrde da su u probnoj fazi zaprimili niz prijava koje ukazuju na prekomjernu buku.

- Te navode potvrdila je i glavna nadzorna inženjerka koja je prilikom tehničkog pregleda 9. ožujka 2021. na Zapisnik izjavila: 'Mjerenje buke okoliša izvršila je ovlaštena pravna osoba za akustička mjerenja te izmjerene vrijednosti nisu zadovoljile  - piše u dopisu iz Državnog inspektorata.

 

Najčitaniji članci