Obavijesti

News

Komentari 0

Novi program Europske unije: Zajednička kupnja plina može pomoći energetskoj sigurnosti

Novi program Europske unije: Zajednička kupnja plina može pomoći energetskoj sigurnosti

Europska unija (EU) otvorila je ovaj tjedan program zajedničke kupnje plina, s ciljem osiguranja opskrbe prije zime i izbjegavanja ponavljanja prošlogodišnjih rekordno visokih cijena

VIDEO

Rusija, dosadašnji najveći europski opskrbljivač plinom, smanjila je isporuke zemljama EU-a prošle godine nakon početka invazije na Ukrajinu. Time je Europa zapala u energetsku krizu, pokušavajući pronaći primjerene alternativne izvore.

Pokretanje videa...

Novi paket mjera: Cijena struje ograničit će se na šest mjeseci, a cijena plina na godinu dana 00:56

Cilj plana zajedničke kupnje plina EU je pomoći u ponovnom punjenju skladišta i zaštititi zemlje od potencijalnih daljnjih šokova u opskrbi.

Funkcioniranje plana o zajedničkoj kupnji plina

Tvrtke imaju rok do 2. svibnja za registraciju količine plina koju žele kupiti kroz program. Mogu zatražiti plinovodni ili ukapljeni prirodni plin (LNG). EU platforma će potom prikupljati ponude globalnih dobavljača, a potom će dobavljači i kupci pregovarati o ugovorima, ali EU neće biti uključen u te komercijalne razgovore.

Zemlje Europske unije dužne su napuniti plinska skladišta do 90 posto do studenoga. Cilj programa je kupnja dovoljnih količina plina za podmirenje 15 posto te obveze. No, ovakav način kupnje se ne može koristiti za kupnju ruskog plina.

Tvrtke koje sudjeluju nisu obvezne kupovati ni prodavati plin putem platforme.

Njemačka je kupila zamjenske cijevi za oštećeni Sjeverni tok 2
Njemačka je kupila zamjenske cijevi za oštećeni Sjeverni tok 2

Dužnosnici EU rekli su da se dosad registriralo oko 80 tvrtki, iako nije poznato koliko ih je naručilo. Glavna poljska naftna i plinska tvrtka PKN Orlen je rekla i ona da planira sudjelovati.

Hoće li zajednička kupnja plina poboljšati energetsku sigurnost?

EU namjerava u početku zajednički kupiti oko 13,5 milijardi kubičnih metara plina (bcm), što je djelić ukupne potražnje EU-a od oko 360 bcm-a, ali ta nabava bi trebala pomoći zemljama da počnu puniti skladišta.

Skladišteni plin ispravlja neravnoteže u dnevnoj i sezonskoj potražnji, pružajući ključnu rezervu opskrbe zimi, kada europska potrošnja plina obično doseže vrhunac. Također, može ponuditi opskrbu tijekom poremećaja ili prekida nabave, većih prekida infrastrukture ili posebno velike potražnje u hladnim razdobljima.

Povećanje kapaciteta LNG terminala: Ugovor o dodatnom modulu za uplinjavanje
Povećanje kapaciteta LNG terminala: Ugovor o dodatnom modulu za uplinjavanje

- Energetska kriza naučila nas je da EU bolje funkcionira kada djeluje ujedinjeno i solidarno - rekao je potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič.

- (Udruživanje potražnje) ... iskoristit će gospodarsku težinu (EU-a) i pomoći nam da osiguramo dovoljno plina u našim skladištima kako bismo sigurno prebrodili iduću zimu - dodao je.

Skladišni kapaciteti u EU su neravnomjerno raspoređeni s velikim postrojenjima u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i Nizozemskoj, ali s cjevovodnim interkonekcijama prema susjednim zemljama.

Prema podacima Gas Infrastructure Europe, skladišta u cijelom EU-u sada su popunjena 58 posto. Ta popunjenost je neuobičajeno visoka za ovo doba godine, zbog toga što su zemlje smanjile zimsku potrošnju energije usred skoka cijena, dok su hitne energetske politike i relativno blagi vremenski uvjeti smanjili potražnju.

Cilj zajedničke sheme je poboljšati pristup plinu manjim kupcima i pomoći im da osiguraju bolje uvjete kupnje. Pogodnost je ta da kupci mogu podnijeti zahtjeve za relativno male količine i udružiti se kako bi zadovoljili minimalnu količinu narudžbe.

Ukrajinski zastupnici traže sankcije protiv ruskog LNG-a
Ukrajinski zastupnici traže sankcije protiv ruskog LNG-a

Neki dužnosnici EU-a rekli su da su određene velike energetske tvrtke izrazile nevoljkost da sudjeluju, sumnjajući da će im shema ponuditi niže cijene, jer već mogu pregovarati o vlastitim poslovima s plinom.

Zaštita od skokova cijena?

Zemlje EU-a odgovorne su za vlastitu energetsku politiku, s različitim rješenjima energetskih mikseva i skladištima plina.

Niske razine skladištenja mogu povisiti cijene plina, ali nisu jedini uzrok visokih troškova. Europa se natječe s Azijom za opskrbu LNG-em što dovodi do produljenih zastoja u nekim elektranama, uključujući francuske nuklearne reaktore, a rezultat tog natjecanja je povećanje potražnje za plinom.

Ostale mjere EU-a za ukroćivanje cijena energije u prošloj godini uključivale su obvezu ograničavanja korištenja energije zimi i prijedloge za reformu tržišta električne energije.

Zemlje van EU-a

Neke zemlje van EU-a, uključujući Ukrajinu, Srbiju i Albaniju, također će moći sudjelovati u zajedničkoj kupnji plina.

Bivša članica EU-a Velika Britanija, gdje se oko 80 posto domova grije na plin, nije uključena, ali može primati i slati plin plinovodima u Europu.

Njen skladišni kapacitet ekvivalentan je otprilike četiri do pet dana zimske potražnje za plinom, što je pad u odnosu na 15 dana otkako je zatvoreno postrojenje u Roughu 2017., zbog preskupog održavanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa