Obavijesti

News

Komentari 63

Novi propisi: Maslinovo ulje na stolu ne smije biti otvoreno

Novi propisi: Maslinovo ulje na stolu ne smije biti otvoreno
1

Novosti na stolu: Europska komisija predlaže da maslinovo ulje ubuduće mora biti posluženo u posebno zatvorenim bočicama, koje se poslije neće moći dolijevati

VIDEO

Od 1. siječnja 2014. na stolovima restorana u zemljama članicama Europske unije više neće moći stajati otvorene bočice s maslinovim uljem iz rinfuze.

Europska komisija predlaže da maslinovo ulje ubuduće mora biti posluženo u posebno zatvorenim bočicama, koje se poslije neće moći dolijevati. I dok to u Bruxellesu pravdaju brigom za potrošače, njemačko ministarstvo za potrošače boji se da bi takva direktiva dovela do bacanja ostataka ulja i sve više otpada ambalaže. Iz Komisije odgovaraju kako je više zemalja članica tražilo uredbu želeći zaštititi potrošače.

Na taj način gosti restorana bit će sigurni da konzumiraju upravo ono ulje koje je navedeno na etiketi, tvrde u EK. Vlasnik zadarskog restorana Pet bunara Vladimir Babac nije iznenađen prijedlogom:

- Iskreno, to je u redu jer su neki skloni svaštarenju, pa će takva direktiva unijeti reda. S druge strane, i proizvođači bi se trebali na vrijeme pripremiti te se možda udružiti kako im ulazni troškovi ne bi bili zbog toga povećani - kaže Babac.

Ni neki proizvođači maslinova ulja sa zadarskog područja nemaju ništa protiv.

- Pozdravljam takvu inicijativu, jer će se podići kvaliteta ulja u restoranima i uvesti reda. Nedavno istraživanje pokazalo je da od 20 restorana u 18 ulje nije bilo ispravno deklarirano - kaže uljar Mate Dušević iz Ljupča pokraj Zadra.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...