Obavijesti

News

Komentari 157

Novi skandal: Policija je tajno pratila Bajića i osam novinara

Novi skandal: Policija je tajno pratila Bajića  i osam novinara
3

Nalog je izdao Oliver Grbić, bivši glavni ravnatelj policije nakon što su iscurili podaci tijekom istrage nad HDZ-om u slučaju Fimi medija. Ipak, do uhićenja nije došlo

VIDEO

U drugoj polovici 2011. godine Oliver Grbić, tadašnji glavni ravnatelj policije, dao je nalog za tajno praćenje Mladena Bajića, glavnog državnog odvjetnika i osam novinara, javlja Novi list.  

Bajića i novinare policija je nadzirala direktnim praćenjem te izlistima telefonskih kontakata, a Grbić je naredio praćenje zbog curenja  podataka tijekom istrage nad HDZ-om u slučaju Fimi medija.  Novinare se u prošlosti još tu i tamo nadziralo, no ovo je prvi zabilježeni slučaj da je netko naredio tajno praćenje glavnog državnog odvjetnika.  

Iako izvješće o ovoj akciji, kako piše Novi list, nikada nije predano DORH-u i USKOK-u, neki su dijelovi ipak došli u javnost. Prema informacijama Novog lista, koji su potvrđeni s najviših pozicija, sve je počelo nakon 15. srpnja prošle godine, kada je Večernji list objavio transkripte dijelova iskaza bivše blagajnice HDZ-a Branke Pavošević. Nakon što su iste transkripte objavili i novinari Jutarnjeg lista, Grbić je naložio i njihovo praćenje. 

U MUP-u je u studenom 2011. godine održan sastanak na kojem se raspravljalo o uhićenju nekih od novinara koji su bili pod mjerama nadzora. No, Tomislav Karamarko navodno  nije bio na tom sastanku, što je na kraju možda bilo i ključno da se odustane od uhićenja novinara. Zaključili su kako ipak nema dovoljnih indicija za ikakva uhićenja novinara te da bi time izvrgnuli policiju velikim kritikama, kako u državi, tako i od strane Europske unije. 

Grbić: Nisam potpisao nikakav nalog o uhođenju

- Nikakav nalog o uhođenju državnog odvjetnika i novinara nisam potpisao. Policija je u to vrijeme provodila mjere kako bi utvrdila tko medijima odaje podatke iz tajnih istraga. U šest mjeseci istrage u cijelosti je iscurilo 20 uskočkih iskaza što je bilo evidentno kršenje zakona. Moram napomenuti da niti jedan od tih iskaza nije bio u posjedu policije. Priče o tome da je policija namjeravala privoditi novinare su glupost. Policija je radila svoj posao rekao je Grbić.

Ravnateljstvo policije u potpunosti negira da bi na temelju zakonskih ovlasti bila izdavana bilo kakva vrsta naloga za poduzimanje policijskih radnji ili ovlasti prema Glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću ili njegovim suradnicima, stoji u priopćenju MUP-a.

Karamarko: Policija je radila na zahtjev DORH-a, ali nije bilo praćenja

O uhođenju je progovorio i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, koji je u vrijeme tajnog praćenja bio ministar unutarnjih poslova. 

 – Riječ je o jednoj aktivnosti policije koja je počela na zahtjev Državnog odvjetništva. U to vrijeme curile su informacije, čini mi se, u slučaju Fimi media. Na zahtjev Državnog odvjetništva policija je primjenom nekih mjera došla do nekakvih rezultata i nalaza te o tome izvijestila Državno odvjetništvo. Ali nije bilo mjera praćenja. Mislim da su bili izlisti i analize, koliko se sjećam – rekao je Karamarko koji u Bruxellesu sudjeluje na skupu Europske pučke stranke, javlja Večernji list

No, iako su izlisti poziva glavnog državnog odvjetnika ozbiljna stvar u jednoj demokratskoj državi, Karamarko je i za to našao opravdanje. 

– Kažem, policija je koristila zakonom utemeljene metode, mjere, instrumente i alate da dođe do načina kako su curile informacije. Dakle nije u pitanju napad na novinare, ne daj bože. Dapače, novinari nikad nisu niti smiju biti meta, ali slabe točke u sustavu – to jesu. Prema tome, policija je napravila ono što je Državno odvjetništvo tražilo od policije - rekao je Karamarko. 

Na tvrdnju da je on, u biti, znao za taj nalog, rekao je da su njega periodično izvještavali  o aktivnostima koje poduzima Ravnateljstvo policije. 

- A ja sam kao ministar bio zadužen za zakonit rad i ravnateljstva i cijelog  ministarstva. Naravno da ja nikad nisam bio u tim operativnim situacijama niti sam dirigirao time jer to rade ljudi koji su profesionalci u Ravnateljstvu policije - rekao je predsjednik HDZ-a. 

O sastanku na kojem se navodno raspravljalo o mogućem privođenju novinara Karamarko je rekao da je to 'sigurno znanstvena fantastika'. 

- Ali znate što je meni neobično? To da se danas o tome priča. Interesantno kako je to sada došlo kao tema kad smo jučer svi bili frapirani, preneraženi činjenicom da smo prešli 350 tisuća nezaposlenih. I mislim da oni koji sad idu fabricirati i proizvoditi ovakve afere zamagljuju prave teme o kojima bi trebali govoriti. Našim ljudima dosta je igara i afera, radna mjesta primarni su problem - zaključio je Karamarko.

Stazić: Grbić to sigurno nije radio bez znanja Karamarka

Slučaj navodnog prisluškivanja komentirali su saborski zastupnici. 

Nenad Stazić (SDP) smatra da je to kostur iz ormara, iz vremena HDZ-a, kad je ministar unutarnjih poslova bio Tomislav Karamarko. - Slučaj treba istražiti. Grbić sigurno nije to radio na svoju ruku, bez znanja ministra, znači Karamarka - govori Stazić, a zapitao se je li detalje osim ministra, znala i premijerka te cijeli vrh HDZ-a. 

Za Igora Rađenovića (SDP) afera je skandalozna i daleko ozbiljnija od one s kojom se Odbor bavio oko izlista. 

Kajin: To je banditizam par excellance

Damir Kajin (IDS) sasvim je siguran da represivnim obavještajnim aparatom upravlja HDZ te prisluškuje opoziciju i novinare. 

- To nije u redu, ali to je tako bilo. No, po prvi put prisluškuju glavnog državnog odvjetnika. To je banditizam par excellance. Budete uvjereni nije to gospodin Grbić radio na svoju ruku nego je to radio po nalogu ondašnjeg ministra unutarnjeg poslova, a vjerojatno i predsjednika Vlade Ivu Sanadera. Budite uvjereni da se gospođu Kosor nije previše zarezivalo - kaže Kajin. 

Burić:  Uvjeren sam da je Kosor sve znala

Dinko Burić (HDSSB) kaže kako se nastavlja kontinuitet činjenice da politika ne može maknuti prste iz policije niti iz sigurnosno-obavještajnog sustava. Grbić to, kaže, nije radio sam. 

- Normalno da nije sam i da je to sve vezano. U svemu tome je politika i politika ne zna i ne može maknuti prste iz onoga gdje joj nije mjesto. Hobotnica ima jako puno krakova. Išlo je do najvišeg vrha i do glave hobotnice - zaključio je. Uvjeren je da je Kosor sve znala. 

- Ma najbolje da nije. Ona je samo krunska nasljednica Ive Sanadera - kaže. 

Kosor: Zašto mene pitate, ja sam bila premijerka 

Kosor, pak, opovrgava da je išta znala.

 - Zašto baš mene pitate? Ja sam bila premijerka. Nisam bila na čelu tog sustava. Nisam bila na čelu ministarstava, nego sam bila na čelu Vlade koja se zauzimala za uspostavljanje pravne države u punom smislu te riječi. Dakle, ne mogu komentirati napise u medijima dok nemam punu informaciju je li to točno ili nije. Ali, vjerujem, sigurna sam, da će institucije pravne države pokrenuti postupke, da ćemo doznati istinu. Očekujem da će i Državno odvjetništvo reagirati - rekla je. 

Na pitanje je li Karamarko znao, Kosor je rekla da to treba njega pitati. Ona bi, kaže, da je išta o prisluškivanju i uhođenju znala reagirala.

Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Miroslav Tuđman (HDZ) rekao je da o konkretnom slučaju ne može govoriti. Ipak, rekao je kako vjeruje da bi nadzor doprinio tome da bude što manje ovakvih afera. 

Dragovan: Grbić je bio spreman napraviti svašta

Igor Dragovan (SDP), potpredsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, rekao je kako ga ne čudi ako je to radio Oliver Grbić. 

- Taj čovjek je to bio spreman napraviti svašta. Uostalom, mi smo na to upozoravali, imali smo i raspravu na Odboru za unutarnju politiku i nadzor zbog pretpostavke Slavka Linića da Grbić falsificira kaznene prijave kao glavni ravnatelj policije - rekao je. Vjeruje da je Karamarko bio upoznat sa svime. 

- Tada je ministar unutarnjih poslova bio Tomislav Karamarko, a s obzirom na iskustvo koje smo imali do sada u radu Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, gdje je HDZ rekao da ministar mora znati sve što radi ravnatelj policije, mogu zaključiti da je i tadašnji ministar Karamarko znao što radi Oliver Grbić. Ne znam je li to išlo iznad ministra, je li to znala tadašnja premijerka - kaže. 

Milinović: Ne znam ništa, tada je Adlešić bila zadužena za MUP

Darko Milinović (HDZ) o slučaju ne zna ništa, ali skreće pozornost na to kako je u to vrijeme potpredsjednica Vlade i koordinatorica za društvene djelatnosti, dakle, nadležna i za MUP, bila Đurđa Adlešić. - Nakon njezina odlaska bilo bi logično da ja, kao tadašnji potpredsjednik Vlade, preuzmem koordinaciju za društvene djelatnosti. Ali, dobro je znano koliko je tadašnja predsjednica Vlade imala povjerenje u mene, pa je tu koordinaciju preuzeo Dražen Bošnjaković. Prema tome ja o tome nemam nikakvih saznanja o tome - rekao je Milinović.

Vukšić: Iza Grbića vuče se crni trag raznih afera

Reagirao je i Branko Vukšić. - Vjerujem da je istina , jer vjerujem novinarima, pošto sam i sam bio novinar. Oni koji su dopustili praćenje trebali bi biti procesuirani - rekao je. 

Iza Grbića se, kaže Vukšić, vuče crni trag raznih afera pa bi bilo vrijeme da se konačno pokrene istraga. 

- Mogu samo nagađati da li je Oliver Grbić radio to na svoju ruku ili je radio u kompi s nekim drugim - rekao je. Smatra da je ravnatelj policije sve to mogao činiti i bez znanja ministra. 

- Da, mogao je to raditi jer to rade. Kako se moj prijepis s bivšom ministricom pravosuđa našao na stolu premijera, to nije bilo službeno prisluškivanje, to je bilo podzemlje koje i danas djeluje i to se i danas radi: prisluškuju se ljudi, prate i to ne znači da je cijeli represivni aparat o tome trebao biti obaviješten - kaže te dodaje kako je sve to moglo ugroziti istragu o Fimi mediji.

Ostojić: O istrazi će odlučiti Ravnateljstvo policije

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je da ne može govoriti o slučaju  jer 'trenutno ne raspolaže podacima'. 

- U ovom trenutku ne raspolažem s podacima da bih vam bilo što mogao odgovoriti - rekao je ministar Ostojić, javlja RTL. Na pitanje hoće li pokrenuti istragu, rekao je da će odgovor na to pitanje dati Ravnateljstvo policije.

Jandroković: Vlada nije raspravljala o tome

Gordan Jandroković je rekao da se o slučaju uhođenja Bajića i novinara na Vladi nikada nije raspravljalo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 157
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...
Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'
UHITILI MUŠKARCA (40)

Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'

Muškarca (40) priveli su zbog izazivanja smrti iz nehaja. On je verbalno napao Milku B. (73) ispred zgrade, a potom ju i odgurnuo. Žena je potom preminula nakon što joj je pozlilo