Obavijesti

News

Komentari 72

Novi sustav naplate cestarina gradit će Česi, rok dvije godine. Naplatne kućice idu u povijest

Novi sustav naplate cestarina gradit će Česi, rok dvije godine. Naplatne kućice idu u povijest

Novi sustav naplate temelji se na slobodnom protoku vozila; nema zaustavljanja na naplati čime se povećava protočnost prometa, kaže HAC. Novac je osiguran kroz plan oporavka

VIDEO

Hrvatske autoceste objavile su u petak odluku o odabiru izvođača za novi sustav naplate cestarine i nabavu rezervne opreme.

U postupku pregleda i ocjene odabrana je ekonomski najpovoljnija ponuda Zajednice ponuditelja SkyToll, a. s. Bratislava, Slovačka i TollNet a.s., Prag , Češka, s cijenom ponude bez PDV u iznosu od 79.913.480,52 eura s rokom dovršetka radova od 24 mjeseca od sklapanja ugovora, navodi se.

Inače, u nadmetanju je bilo deset ponuda.

Novi sustav naplate cestarine koristit će dvije postojeće i u svijetu provjerene tehnologije:

  • DSRC tehnologija (radijska komunikacija na 5,8 GHz) za naplatu cestarine korisnicima ENC uređaja;
  • ALPR tehnologija (prepoznavanje registarskih pločica vozila) za naplatu cestarine povremenim korisnicima za laka vozila i nadzor plaćanja cestarine svih vozila.

Novi sustav naplate temelji se na slobodnom protoku vozila; nema zaustavljanja na naplati čime se povećava protočnost prometa, kaže HAC.

Sredstva za uvođenje novog sustava naplate cestarine, a koji će biti uveden na svim autocestama u Hrvatskoj (autoceste pod upravljanjem Hrvatskih autocesta, Bine Istre i Autoceste Zagreb-Macelj), osigurana su kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO).

Rok za žalbe deset dana

Od današnje objave ide žalbeni rok od 10 dana na ovu odluku, a potom i žalbeni proces, ako će biti prigovora. Tek nakon toga bi mogli uslijediti potpisi i rokovi za izvedbu projekta.

To znači da bi dovršetak projekta mogli vidjeti negdje 2026. godine.

Zna se da bi se novi sustav trebao uvoditi u fazama, no nije poznato koja bi autocesta trebala prva dobiti novi sustav naplate.

Zagreb: Krenule gužve prema moru, na Lučkom kolona

Kako radi sustav

Novi sustav naplate cestarine temelji se na slobodnom protoku vozila u više voznih trakova (multi lane free flow - MLFF) s kombinacijom DSRC-a (namjenska kratkodometna komunikacija, frekvencija 5,8 GHz - ENC) i ALPR-a (automatsko prepoznavanje registarskih pločica kamerama).

Oba načina korisnicima omogućuju slobodni protok bez zaustavljanja. Korištenje ENC-a bit će obavezno za teška vozila (kao i u Austriji, Sloveniji). Korisnici lakih vozila imat će mogućnost izbora: ENC ili očitanje registarskih oznaka.

Novi sustav naplate cestarine uključuje jedinice za mobilni nadzor s ciljem smanjenja i ograničenja broja prekršitelja. Vozila za mobilni nadzor opremljena su antenom, kamerama i računalom za detekciju i zaustavljanje prekršitelja.

Sam sustav u realnom vremenu razmjenjuje podatke na cijeloj mreži dionica autocesta, a središnja jedinica za nadzor i obradu podataka nalazit će se u HAC-u. Tu će se obrađivati podaci koje očitavaju portali na cestama.

Građani će sami birati između ENC-a ili očitavanja tablica, a ENC je puno moderniji od aktualnog. Registraciju će moći obaviti online, a plaćat će se po kilometraži.

Taj moderniji ENC je prilagođen i skenirajućim rampama s većim protokom, a može se i koristiti u više vozila. U drugoj opciji tablice možete povezati sa svojim bankovnim računom. To je i najjednostavnije rješenje.

Ista procedura bit će i za turiste koji će također moći uzeti ENC ili očitavanje tablica. 
 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...
Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH