Obavijesti

News

Komentari 11

Novi trend: 128 tisuća mladih nestalo je s tržišta rada

Novi trend: 128 tisuća mladih nestalo je s tržišta rada

U 13 godina s tržišta rada nestalo je 128 tisuća mladih, a na njihovo mjesto stigla je starija radna snaga

VIDEO

Oko 128 tisuća radnika mlađih od 35 godina nestalo je s tržišta rada, a to je trećina ukupno zaposlenih. Posljedica je to masovnog iseljavanja i slabijeg nataliteta koji niz godina pogađa Hrvatsku.

Novi Zakon o radu trebao bi biti gotov do ljeta iduće godina, a to znači kako će i za osobe starije od 65 godina biti posla jer će moći raditi i nakon što su stekli uvjete za mirovinu. Procjenjuje se kako će poslodavci posezati upravo za starijom radnom snagom jer se tržište rada proteklog desetljeća drastično promijenilo prema dobi zaposlenih. Tako je danas među zaposlenima samo 481 tisuća osoba mlađih od 35 godina, prenosi Poslovni.

2008. bilo je 609 tisuća mlađih od 35 godina među zaposlenima. To znači da je u 13 godina s tržišta rada nestalo 128 tisuća mladih, točnije grad veličine Rijeke. Na njihovo mjesto stigla je starija radna snaga, a očekuje se da će i sljedećih godina ljudi u šezdesetima i sedamdesetima biti tražena “roba na tržištu”.

Posljedice masovnog iseljavanja i slabog nataliteta

U odnosu na 2008. godinu Hrvatska danas broji više od 103 tisuće zaposlenih starijih od 50 godina, odnosno 467 tisuća radnika u generaciji 50 plus. Kroz narednih nekoliko godina uvjete za mirovinu će steći više od 100 tisuća osoba. 

Zbog negativnog trenda dobi zaposlenih, Vlada je predložila socijalnim partnerima da se makne sadašnje zakonsko rješenje po kojemu radni odnos prestaje po sili zakona s navršenih 65 godina života. Tako bi oni koji žele, radili dok god im to dozvoljava zdravlje, ali i tržiše.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa