Obavijesti

News

Komentari 17

Novi uspjeh: Glavašev gardist Salapić postao državni tajnik

Novi uspjeh: Glavašev gardist Salapić postao državni tajnik
1

Josip Salapić u politici je od svoje 16. godine. Bio je Šeksov "učenik", blizak suradnik Jadranke Kosor da bi, nakon njenog pada, prešao u tabor Branimira Glavaša...

VIDEO

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlade ove srijede državnim tajnikom u Ministarstvu pravosuđa imenovan je Josip Salapić iz HDSSB-a, nekadašnji član HDZ-a i bliski suradnik Jadranke Kosor, "učenik" Vladimira Šeksa, bliski Glavašev suradnik...

Salapić je do svibnja 2012. bio član HDZ-a da bi nakon toga prešao u HDSSB. U aktualni saziv Sabora ušao je kao zamjenik Branimira Glavaša, a Glavaševim povratkom u saborske klupe, u svibnju 2017., prestao mu je mandat. No, tu nije bilo baš sve "čisto" jer su ga stranački kolege Vladimir Šišljagić i Dinko Burić optužili da je u Saboru tih nekoliko mjeseci sjedio nelegalno jer oni su po broju preferencijalnih glasova bili iza Glavaša i ispred Salapića.

Redovni saborski zastupnik Salapić je bio u razdoblju od 2011. do 2015. godine. 

Za Josipa Salapića veći dio javnosti vjerojatno je prvi put čuo prije pet godina kad se njegovo ime povezalo s Markom Grubnićem iliti Modnim Mačkom. Tada su neki mediji objavili informaciju da je Grubniću sređivao ispite na Pravnom fakultetu u Osijeku gdje je držao predavanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Sređivanje ispita nije moj stil'

Salapić je to opovrgnuo rekavši da godinama nije bio na Pravnom fakultetu te da sređivanje ispita nije njegov stil dok je Grubnić izjavio da nema nikakve veze s tom pričom niti poznaje ikoga u HDZ-u.

Štoviše, Salapić je tvrdio da ga je s Grubnićem upoznao bivši predsjednik osječkog HDZ-a Dragan Kovačević i da Modni Mačak nije njegov prijatelj.

-  S gospodinom Grubnićem susreo sam se 2007. u Zagrebu. On je tada savjetovao kolegu Kovačevića kako da se odijeva u predizbornoj kampanji. Kovačević se i fotografirao u nekim odijelima, ali fotografije mu se nisu svidjele i ostale su u tom studiju. Tada sam prvi i zadnji put vidio gospodina Grubnića, govorio je Salapić.

No, Kovačević je imao potpuno drukčiju priču. Naveo je kako se sjeća da je u kampanji za lokalne izbore u Osijeku 2007. godine pitao tadašnjeg političkog tajnika HDZ-a Salapića gdje bi bilo najbolje fotografirati se za izborne plakate i tiskati ih.

- Predložio mi je svoga prijatelja, modnog stilista iz Zagreba i dogovorio da se nađemo kod njega. Odveo me u stan na Kvatriću gdje nas je već čekao fotograf. Onda je na vrata došao neki mladić s pet, šest odijela s kojim se srdačno pozdravio i izljubio, po čemu sam zaključio da se dulje poznaju. Nakon što smo obavili probno fotografiranje i vratili se kući, te kada sam vidio koliko bi to koštalo, rekao sam mu da otkaže aranžman i odlučio sam plakate napraviti u Osijeku. Pitao sam ga otkud zna te likove, a on mi je rekao da ih poznaje s Pravnog fakulteta. Toga ljeta prelistavao sam na plaži nekakve modne časopise i bio sam zgranut kada sam onoga mladoga gospodina, koji nam je donio odijela, vidio snimljenog samo u donjem rublju. Tada sam shvatio gdje sam i s kime bio, pa sam nazvao Salapića i opsovao mu što me vodio kod Modnog Mačka, ispričao je Kovačević za tportal.

Zbog takvih napisa, Salapića su stranačke kolege u HDZ-u iza leđa zvale Micek.

'Nisam Šeksu zabio nož u leđa'

Josip Salapić rodio se 13. ožujka 1976. u Bizovcu. U politiku je ušao sa samo 16 godina i to kao stipendist HDZ-a. Pod mentorstvom Vladimira Šeksa politički je stasavao, postao je predsjednik osječkog ogranka HDZ-a, a bio je i saborski zastupnik. Stajao je uz Jadranku Kosor, a nakon pobjede Tomislava Karamarka na stranačkim izborima, stvari su se naglo počele mijenjati:

- Nakon 15. općeg sabora šef županijskog HDZ-a Tomislav Ivić sazvao je sastanak ljudi koji su podržavali Tomislava Karamarka. Meni, legalno izabranom predsjedniku osječkog HDZ-a, trećeg najvećeg ogranka u Hrvatskoj, rekao je da pričekam u kafiću dok ne završe razgovor. Govore o meni, a bez mene! Bilo mi je sramotno čekati da doznam njihovu odluku o sebi. Mogao sam podnijeti ostavku, šutjeti, trpjeti, ali ne želim biti nepodoban samo zato što sam podržavao Jadranku Kosor, otkrio je te 2012. Salapić Večernjem listu.

Nezadovoljan svojim položajem, javio se u HDSSB, a onda dobio poziv da u zatvoru u Mostaru posjeti Branimira Glavaša.

– On me pohvalio, rekao da je pratio moj rad u Saboru. Govorili smo o situaciji u gradu i županiji. Zadovoljan sam što sam mogao s njim razgovarati, ushićen je bio Salapić.

Odbacio je i tvrdnje da je odlazak iz HDZ-a u HDSSB zabijanje noža u leđa Vladimiru Šeksu - svom nekadašnjem mentoru i bivšem kumu Branimira Glavaša.

Obukao uniformu "Glavaševe garde"

Svoju privrženost Glavašu pokazao je i prije dvije godine kada je na izbornim skupovima nosio uniformu Slavonske sokolske garde. Na 7. saboru HDSSB-a Glavaš je prvi put postrojio pripadnike garde koji su nosili crne uniforme. Zašto crne? Odgovor je glasio: Jer je to elegantno i svečano.

Nakon pozdrava "uvijek vjeran", garda se udaljila s pozornice, a ubrzo i iz medijskog života.

Pored službeno rekreativno-sportskog djelovanja, garda je trebala imati zadaću osiguranja stranačkih skupova čime su, kako su navodili mediji, u HDSSB-u željeli uštedjeti novac koji plaćaju zaštitarskim agencijama.

'Ne trošim na parfeme, to je zločesto'

Kroz medije se provlačila i informacija da Salapić jako voli parfeme na koje troši čak 3000 kuna mjesečno. 

Te je glasine Salapić nazvao zločestima rekavši da su mu, iako ima dobru saborsku plaću, krediti ipak važniji od parfema te da mu je obitelj na prvom mjestu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović