Obavijesti

News

Komentari 61

Novi vlakovi: Potpisan ugovor 'težak' čak 1,63 milijarde kuna

Novi vlakovi: Potpisan ugovor 'težak' čak 1,63 milijarde kuna
8

Dražen Ratković, predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza i Ivan Bahun, šef Uprave Končar-električnih vozila potpisali su ugovor o nabavi 44 motorna vlaka

VIDEO

Predstavnici HŽ Putničkog prijevoza i Končar- električnih vozila potpisali su ugovor o nabavi 44 nova motorna vlaka.

- Ovo je iznimno važan događaj za naše putnike. Nabava vlakova jedno je od strateških ciljeva programa rekonstruiranja HŽ-a koje provodimo od sredine lipnja 2012. godine, a za 14 mjeseci našim će prugama proći prvi od 44 vlakova, rekao je Dražen Ratković, predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza.

U četvrtak se u Zagrebu, prema mišljenju okupljenih, dogodio povijesni trenutak za Hrvatsku

Dražen Ratković, predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza i Ivan Bahun, predsjednik Uprave Končar-električnih vozila potpisali su, nakon godinu i pol od zaključenja natječaja, ugovor o nabavi 44 nova motorna vlaka, ukupne vrijednosti 1,63 milijarde kuna. Vrijednost investicije je zapravo preko dvije milijarde kuna s obzirom na to da treba uračunati i 400-tinjak milijuna PDV-a. 

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i predsjednik Vlade Zoran Milanović, potpredsjednik Vlade Branko Grčić te resorni ministar Siniša Hajdaš Dončić.

- Za Končar i naše partnere ovo je izuzetno važan posao. Ovaj posao nije samo bitan za putnički prijevoz, on je višeznačno i višestruko bitan i za Končar i cijelu Hrvatsku, to je vlastiti posao - rekao je Ivan Bahun, predsjednik Uprave Končar-električnih vozila.

Riječ je o najvećoj nabavi u povijesti Republike Hrvatske. Uz potporu Vlade i državno jamstvo za financiranje kredita nabavljaju se 32 elektromotorna vlaka, i to 16 za gradsko-prigradski te 16 za regionalni prijevoz, kao i 12 dizel-električnih motornih vlakova za regionalni prijevoz. 

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izrazio je veliko zadovoljstvo što može svjedočiti ovom povijesnom trenutku, napominjao je pobjedu Končara nad konkurentima, no osvrnuo se i na otpuštanja.

- Sam postupak rekonstruiranja HŽ Putničkog, nažalost, i to je tako, uključuje otpuštanja u jednom dijelu, rekao je. 

No, s druge strane Bahun iz Končara govori o otvaranju novih radnih mjesta. 

- U sljedeće tri godine osiguran je za 3000 ljudi posao, rekao je. 

Premijer Milanović također je više puta napomenuo činjenicu da je upravo domaća tvrtka pobijedila na natječaju. 

- Konkurencija je žestoka, ali pokazali smo da možemo napraviti dobar proizvod vlastitim znanjem. Ovo je zaista značajna priča zato što zapošljava ljude i sadržava znanje - rekao je. 

Čelni čovjek HŽ Putničkog prijevoza govorio je o prednostima novih vlakova koji će biti udobniji, imat će široka ulazna vrata, suvremeni sustav grijanja i hlađenja, veći broj sjedećih mjesta, sustav informiranja putnika u vlaku, prijevoz osoba u invalidskim kolicima, prijevoz bicikala.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...