Obavijesti

News

Komentari 4

Novi Zakon o HGK: Ukidaju se obvezne mjesečne članarine za preko 95 posto poduzetnika

Novi Zakon o HGK: Ukidaju se obvezne mjesečne članarine za preko 95 posto poduzetnika

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić istaknuo je kako će ovakvim zakonskim rješenjem morati doći do funkcionalne i optimalne reorganizacije HGK

Kako se i obvezala nakon što im je koalicijski partner Dario Hrebak (HSLS) najavio da će podržati pa ipak biti suzdržan prilikom glasanja o Mostovom prijedlogu ukidanja članarina Hrvatskoj gospodarskoj komori prije nekoliko mjeseci, Vlada je u saborsku proceduru poslala Zakon o Hrvatskoj gospodarskoj komori. 

- Zakonom se uređuju pitanja statusa, ustrojstva, djelatnosti, kao i definiranje tijela HGK. Zakon nosi financijsko rasterećenje poduzetnika jer se propisuje primjena modela utvrđivanja članarine u kojoj su članovi razvrstani u tri skupine - istaknuo je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić. 

Prema ovom Zakonu, članarina se ukida za preko 95 posto poduzetnika, dodao je. Ona je iznosila 42 kune mjesečno.

- Članovi Komore iz prve skupine nemaju obvezu plaćanja članarine, a odnosi se na one članove koji ne prelaze dva od tri kriterija - kriterij ukupne aktive od 7,5 milijuna kuna, ukupnih prihoda od 15 milijuna kuna i broja zaposlenih od 50 - rekao je istaknuvši kako se uvodi mogućnost dobrovoljnog članstva čime bi se modernizirali komorski sustav i ponude novih usluga.

- A kako bi se privuklo novo članstvo i motiviralo staro za zadržavanjem članstva - rekao je. 

Donošenjem ovakvog rješenja, naglasio je, HGK će proći funkcionalnu i operativnu reorganizaciju.