Obavijesti

News

Komentari 212

Nove mjere: Karantena za Slovence ako se do kraja tjedna ne vrate iz Hrvatske

Nove mjere: Karantena za Slovence ako se do kraja tjedna ne vrate iz Hrvatske
3

U BiH je zabilježen značajni dnevni pad broja novih slučajeva zaraze u usporedbi s proteklim tjednima, a laboratorij Kliničkog cetra u Sarajevu u kojemu je bilo najveće žarište nije potvrdio niti jednog novooboljelog

NAJBITNIJE VIJESTI

Jučer 151 novi slučaj >>> više o tome ovdje
Italija danas zatvara noćne klubove i diskoteke  >>> više ovdje
Markotić: Očekujemo velik broj zaraženih >>> više o tome ovdje
Zaražen i nogometaš Varaždina >>> više pročitajte ovdje
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.00

Karantena za Slovence ako se do kraja tjedna ne vrate iz Hrvatske

Slovenski ministar zdravstva Tomaž Gantar izjavio je u ponedjeljak da će vladi predložiti da do kraja tjedna uvede karantenu za Slovence koji se vraćaju iz Hrvatske, ističući da je to "jedinstveno mišljenje" medicinskih stručnjaka.

Ako vlada takvu odluku donese u srijedu ili četvrtak, onda bi se slovenskim turistima koji žele izbjeći karantenu dalo još "najviše dva ili tri dana" da se vrate kući, rekao je Gantar javnoj televiziji.

Ministar ne vjeruje da bi se to moglo promijeniti u slučaju pada "unosa" koronavirusa preko slovenskih turista koji ljetuju u Hrvatskoj ili u slučaju smanjivanja broja dnevno zaraženih, jer Hrvatska "već ima eksponencijalni rast" zaraza u zadnje vrijeme.

Također je istaknuo da nije moguć "selektivan" pristup, prema životnoj dobi i karantenu uvoditi samo za one od 15 do 35 godina koji se najčešće zaraze ili prema onima koji dolaze iz epidemiološki manje riskantnih županija, na primjer iz Istre.

Gantar je pojasnio da bi prvo bilo neracionalno jer u Hrvatsku većinom putuju obitelji s djecom, dok je u vezi s drugom opcijom kazao da je Slovenija uvijek do sada primjenjivala jedinstven kriterij po državama, a ne regijama za sastavljanje liste riskantnih destinacija.

No, pritom je propustio reći da je Slovenija prije mjesec dana na "crvenu" listu uvrstila cijelu Češku, da bi poslije pisma češkog premijera Andreja Babiša slovenskom premijeru Janezu Janši upozorenje zadržala samo za jednu rudarsku regiju u kojoj je zabilježen skok infekcija.

22.00

 

Novo normalno: Svadbe i noćni klubovi opet s ograničenjima, vlasnici se već bune protiv mjera

Novo normalno: Svadbe i noćni klubovi opet s ograničenjima, vlasnici se već bune protiv mjera Reporterka: Katarina Bitići

Objavljuje 24sata u Ponedjeljak, 17. kolovoza 2020.
20.30

Hrvatski nulti pacijent: 'Psihički je bilo najteže'

Pa s psihičke strane je bilo dosta teško, prvih tjedan dana nisam znao koga ću ugroziti, nisam znao koga ću zaraziti. Fizički je bilo kao gripa, temperatura, njuh i okus nisam imao tjedan dana, opća slabost, malaksalost, respiratornih problema nisam imao, izjavio je Vibor Vidić, nulti pacijent koji se zarazio korona virusom u Hrvatskoj. 

Blizanac iz z Ericcsona u veljači se vratio s utakmice u Italiji te je bio zaražen virusom. 

- Ja sam bio tri tjedna u bolnici, pa onda doma dva tjedna. Poslije toga nakon što mi je istekla samoizolacija, onda sam se počeo viđati s najužim krugom prijatelja koji me se nisu bojali, ali sam svejedno tad nosio masku, a onda je proglašen cjelokupni lockdown pa se nisam ni sa kim viđao pa me se nije imao tko bojati - rekao je Vibor u Dnevniku Nove TV. 

20.15

Italija spremna na "žrtve" kako bi osigurala početak školske godine

Italija će u pokušaju sprečavanja porasta broja oboljelih od koronavirusa podnijet potrebne žrtve kako bi osigurala početak školske godine sredinom rujna, rekao je ministar zdravstva Roberto Speranza zabrinut zbog povećanog broja mladih među oboljelima.

"Za manje od mjesec dana moramo otvoriti škole i fakultete. To ovisi o savjesnom ponašanju svih nas, počevši od mladih", izjavio je Speranza u razgovoru objavljenom u ponedjeljak u dnevnom listu La Repubblica.

U uredbi potpisanoj u nedjelju navečer ministar je naredio zatvaranje svih diskoteka i mjesta noćnog provoda i naredio nošenje maski u javnosti između 18,00 sati i 6,00 ujutro na mjestima gdje dolazi do grupiranja ljudi.

U ponedjeljak navečer u Rimu, na Španjolskom trgu, policajci su preko zvučnika upozoravali turiste da stave zaštitne maske. 

Ministar je rekao da je to neizbježno ako žele osigurati početak školske godine. "Moramo uzeti u obzir činjenicu da je posljednjih tjedana drastično pala prosječna dob zaraženih". 

Speranza je istaknuo da ne želi optuživati mlade, već naprotiv da od njih traži pomoć u zadržavanju zaraze pod kontrolom.

Dok u nekoliko europskih zemlja prijeti širenje epidemije, Italija, relativno pošteđena, pokušava spriječiti ljetni proboj krajem Ferragosta. 

Italija je prva europska zemlja koju je zahvatila epidemija i do sada je zabilježila 254.000 oboljelih od covida-19 i više od 35.000 umrlih. Nakon strogih mjera ograničenja kretanja u ožujku i travnju i zatim polaganog ublažavanja mjera u toj zemlji škole nisu ponovo otvorene.

"Stanje u Italiji je bitno bolje nego u većini europskih zemlja, danas imamo manje od 500 slučajeva dnevno prema 3000 u Francuskoj i u Španjolskoj. Ali trend porasta broja zaraza nas obvezuje na povišeni oprez", rekao je Speranza.

"U vezi škole ne smijemo zakazati, i svrha svake mjere, svake žrtve je otvaranje škola koje će obilježiti pravi završetak karantene", dodao je.

Ali predsjednik talijanskog Nacionalnog vijeća za zdravstvo Franco Locatelli je istaknuo da je "broj slučajeva u porastu do te mjere da su u tjedana dana prešli s između 200 i 300 oboljelih na više od 600 sredinom kolovoza", prenosi dnevni list Il Corriere Della Sera.

"Izašli smo iz najkritičnije faze, ali ne i iz žive faze epidemije", istaknuo je potaknut većim brojem mladih među oboljelima.

"U usporedbi s tragičnim ožujkom i travnjem kada je epidemija bila koncentrirana na sjeveru zemlje, sada se proširila cijelom Italijom uz stotine žarišta. Rekao je da se to može djelomično objasniti ljetovanjima. Ovisno o regiji 25 do 40 posto slučajeva su donijeli stanovnici po povratku s puta ili stranci koji žive u Italiji. Udio migranata je minimalan, između 3 i 5 posto", precizirao je.

20.00

Krajem kolovoza otvaraju se teretane u New Yorku

Guverner države New York Andrew Cuomo rekao je u ponedjeljak da bi se teretane u saveznoj državi mogle otvoriti najranije 24. kolovoza s trećinom uobičajenog kapaciteta, uz poštivanje mjera, uključujući nošenje maski, kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

Lokalne vlasti trebaju provesti inspekciju svake teretane prije otvaranja ili unutar dva tjedna od otvaranja kako bi se osiguralo poštivanje zdravstvenih smjernica, rekao je Cuomo na konferenciji za novinare.

U sklopu plana otvaranja teretana ventilacijski sustavi moraju zadovoljiti određene kriterije, dok je popisivanje na ulasku i izlasku iz teretane obvezno kako bi se olakšalo praćenje kontakata zaraženih, rekao je Cuomo.

"Lokalne vlasti također mogu odrediti smiju li se u teretani održavati grupni treninzi", kazao je.

New York također otvara i poslovne djelatnosti u zatvorenom, dok stopa zaraze nastavlja padati ispod jedan posto.

Stopa zaraze u državi New York pala je na 0, 71 posto u nedjelju, što je najniža stopa od početka pandemije, kazao je Cuomo.

Prošloga tjedna guverner je rekao da će muzeji i kulturne institucije u gradu New Yorku započeti s otvaranjem krajem mjeseca u ograničenom kapacitetu.

 

Komentari 212