Obavijesti

News

Komentari 25

Novinari na prosvjedu poručili: 'Plenkoviću, nećete nikad biti glavnih urednik svih medija'

Novinari na prosvjedu poručili: 'Plenkoviću, nećete nikad biti glavnih urednik svih medija'
21

Na Markovu trgu u Zagrebu i ispred HNK-a u Splitu danas se okupilo stotine novinara i građana. Okupili su se na prosvjedu protiv izmjena Kaznenog zakona i uvođenja 'curenja informacija' kao kaznenog djela

VIDEO

Plenkoviću, nećete nikad biti glavni urednik svih hrvatskih medija, poručili su novinari i građani koji su se jučer okupili na prosvjedu protiv izmjena Kaznenog zakona i uvođenja 'curenja informacija' kao kaznenog djela. Prosvjed protiv 'Lexa AP' organiziralo je Hrvatsko novinarsko društvo, a na Markovu trgu u Zagrebu i ispred HNK u Splitu okupile su se stotine ljudi. Podsjetimo, izmjenama zakona kazneno djelo postaje neovlašteno otkrivanje podataka. Takvom promjenom zakona kazneno bi, osim novinara, mogli odgovarati i zviždači te svi oni koji bi mogli govoriti o nepravilnostima ili kršenju zakona.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

prosvjed protiv lex ap 00:37

- Iako je Vlada reterirala, ne možemo u potpunosti vjerovati da će državno odvjetništvo i sudovi znati prepoznati što je javni interes - kaže Vilim Cvok, novinar 24sata s dugogodišnjim iskustvom u praćenju pravosuđa. Dan prije prosvjeda, ministar pravosuđa Ivan Malenica pokušao je ublažiti stvar i rekao je da će u zakon dodati još jedan stavak. Tim stavkom propisano je da nema kaznenog djela ako su informacije otkrivene u javnom interesu. Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko je na jučerašnjem prosvjedu dodao da ta izmjena, iako lijepo izgleda, ništa ne znači.

- Poanta cijele priče je da se želi ušutkati novinarsku profesiju. Žao nam je, premijeru,ali ne želimo sudjelovati u vašem kultu ličnosti. Ako se ušutkaju zviždači, građani za neka kriminalna djela neće znati. Ljudi su, a ne zakonsko slovo, ključ cijele priče - rekao je Zovko. Istaknuo je da je problem u tome tko će odlučivati o tome je li objavljena informacija u interesu javnosti. Također je rekao da se ovakvim izmjenama pokušavaju zaštititi "mnogobrojni šerifi".

- Da se ne lažemo, Lex AP je perfidno umaskirano sredstvo za ušutkivanje novinara i građana koji javnosti žele razotkriti kriminal, pa i onaj iz kuhinje vladajuće stranke. U javnom je interesu da ove izmjene kaznenog zakona ne zažive - rekao je novinar 24sata Denis Mahmutović. Iz HND-a ističu da dodatak ili razblaživanje izmjena zakona nije dovoljno te da "Lex AP" treba potpuno odbaciti.

- Jučerašnja parada nije ništa nego politički trik. Vaše povlačenje ima veliku zamku, i dalje će se moći maltretirati kolegice i kolege. Užasnuti smo što niste demantirali da se novinarima mogu uzimati mobiteli i laptopi - rekao je Zovko na prosvjedu na Markovu trgu. Istraživački novinar Drago Hedl kazao je da ovaj prosvjed nije organiziran iz straha nego zbog interesa zaštite profesije. Istaknuo je da postoje dvije zamke - kako će se definirati pojam novinar i tko će jamčiti da novinar neće biti kažnjen prema nekoj drugoj zakonskoj osnovi. Ovaj prosvjed podržali su i mnogi građani koji su zabrinuti zbog ograničavanja slobode medija.

- Imala sam potrebu doći, žao mi je samo što nas nije bilo još više. Treba podržati ovakve prosvjede - rekla nam je Ljiljana iz Zagreba. Poruku za vladajuće imala je i Maja Sever, predsjednica Europske federacije novinara.

- Krenulo se u izmjene jer im to stvara političke probleme. Taj bahatluk kako se odnose prema struci i prema građanima je nedopustiv i zato smo ovdje i opet ćemo doći, nismo ovce! Završit ću jednim citatom Clinta Eastwooda: 'Nemojte mi pišati po leđima i uvjeravati me da pada kiša' - izjavila je Sever. Predsjednik ogranka HND-a Splitsko-dalmatinske županije Damir Petranović ocijenio je kako je “Lex AP” najopasniji zakon koji se zadnjih godina pojavio u Hrvatskoj.

- Poručujemo Plenkoviću i njegovoj i svakoj idućoj Vladi, poručujemo budućem glavnom državnom odvjetniku Ivanu Turudiću da ćemo kršiti ovaj zakon u javnom interesu - rekao je Petranović. Pritom je za Turudića ustvrdio kako je bio među najglasnijim zagovornicima “jednog od najskandaloznijih zakona, koji poziva na privođenje novinara na obavijesne razgovore”.

Na prosvjed se osvrnuo i premijer Plenković.

- Cilj je da se zaštiti istraga jer je kod nas postala praksa da cure podaci iz istraga zanimljivih javnosti. Nema ničeg prihvatljivo u tome da represivna tijela dijele tajno informacije s novinarima - kazao je na sjednici Vlade, koju je održao točno u vrijeme dok su trajali prosvjedi u Zagrebu i Splitu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu