News

Komentari 0

Novljani tradicionalno "oženili" svoju Mladu mesopustovu

Novljani tradicionalno "oženili" svoju Mladu mesopustovu

Sačuvani pisani trag tog novljanskog običaja stariji su od tri stoljeća

Novljani su, u nedjelju, prema svojem prastarom narodnom običaju, obavili vjenčanje Mlade mesopustove, a zanimljivost toga čina "ženidbe", osim svega, jest u tome da su u toj prigodi novljanski mladići odjeveni u muške ali i u ženske odore i narodne nošnje.

Sačuvani pisani trag tog novljanskog običaja stariji su od tri stoljeća.  Inače, Novljanski mesopust - pokladni običaji s područja Novog Vinodolskog, proglašen je nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske 2011. godine. 

Današnjom ženidbom Mlade mesopustove Novljani su se se uključili i ove godine u svoj osebujni kalendar pokladnih zbivanja u kojima su u središtu narodne nošnje i domoljubne i junačke pjesme što se pjevaju u narodnom kolu u koje se „hvata i staro i mlado“ i u kojem su, kako pjeva stih – „svi jednaki“.

Mladići, također u odorama, na pučkim glazbalima interpretiraju preporodnu budnicu „Još Hrvatska ni propala (dok mi živimo)“ na stihove Ljudevita Gaja i glazbu Ferde Livadića, obilazeći grad i pozdravljajući cjelokupno stanovništvo Novog Vinodolskog.

Najčitaniji članci