Obavijesti

News

Komentari 2

Novo otkriće Spotlighta: Djecu seksualno zlostavljali profesori

Novo otkriće Spotlighta: Djecu seksualno zlostavljali profesori
1

Spolna zlostavljanja desetljećima su se događala u desecima privatnih škola na sjeveroistoku SAD-a, a odgovorni za to su najčešće prekasno reagirali ili su ignorirali optužbe više od 200 žrtava, piše Boston Globe

VIDEO

Mnoge su činjenice već poznate pravosuđu, piše ugledni američki list Boston Globe, podsjećajući na više od 90 pokrenutih sudskih procesa. Brojni među njima su obustavljeni i mogu se procesuirati samo kao građanske parnice.

Po podacima koje su prikupili članovi Spotlight Teama, grupe istraživačkih novinara Boston Globea, od 1991. su za spolno zlostavljanje optuženi zaposlenici više od 67 privatnih škola. Radi se o školama na sjeveroistoku Sjedinjenih Država a odgovorni za to su najčešće prekasno reagirali ili su ignorirali optužbe više od 200 žrtava.

Spotlight Team poznat je po tome što je početkom 2000. proveo brojne istrage i razotkrio pedofiliju među svećenicima. 

Neke su optužbe zlostavljanja u školama još iz pedesetih godina prošlog stoljeća, no brojne su iznesene početkom 2000. 

Boston Globe navodi slučaj profesora čiji su slučajevi zlostavljanja učenika zabilježeni još 1968. Nakon toga je nastavio podučavati u raznim školskim ustanovama do 2003. i dalje se prema učenicima ponašajući na jednak način.

Nastavnik tjelesnog ih 'pipkao'

U istrazi novinara Boston Globea osobito mjesto zauzimaju slučajevi zlostavljanja zabilježeni u školi St. George iz Middletowna u državi Rhode Island u kojoj se 2003. jedanaest učenica žalilo na ponašanje nastavnika tjelesnog odgoja koji je neke 'pipkao', a neke zlostavljao. 

Uprava škole ga je nakon pritužbi otpustila, no nakon istrage je zaključeno da se nije radilo o spolnom zlostavljanju, pa nije prijavljen sudu. Naprotiv, ponovno su ga angažirali kao nastavnika tjelesnog odgoja u istoj školi. 

Nakon što je 2011. vlastitom voljom napustio St. George, uprava škole o njegovu ponašanju nije izvijestila novog poslodavca, školu Taft u Connecticutu.

Novinari Boston Globea pozivaju bilo koga tko raspolaže bilo kakvim informacijama o sličnim slučajevima opisanim u listu da o tome izvijeste nadležne institucije. 

Velika istraga Spotlight Teama iz 2002. omogućila je da se otkrije na koji je način lokalna katolička crkva prikrivala spolna zlostavljanja što ih je desetljećima provodilo 90 svećenika iz Bostona i okolice.

Potresna priča poslužila je kao predložak za film "Spotlight" koji je u veljači nagrađen Oscarom za najbolji film. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...
Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH