News

Komentari 2

Novotny: Cijena goriva bila bi niža da Vlada nije intervenirala

Novotny: Cijena goriva bila bi niža  da Vlada nije intervenirala

Cijena nafte je narasla jer je potržanja bila velika, ali je sada pala. Nafte ima na tržištu, samo nije došla do potrošača, rekao je ekonomski analitičar Damir Novotny

Ekonomski analitičar Damir Novotny za N1 je komentirao prijedlog novog proračuna kojim se predviđaju prihodi od 164,5 milijardi i rashodi od 173,8 milijardi kuna te deficit proračuna opće države od 12 milijardi ili 2,6 posto BDP-a.

- Raste proračunska potrošnja. Hrvatska ima najveću razinu proračunske potrošnje u odnosu na BDP u usporedbi sa svim država Istočne Europe, negdje oko 55-60 posto novostvorene vrijednosti se kontrolira od strane Vlade i to nije dobro. Nema dovoljno prostora u privatnom sektoru. Zapravo se političkim odlukama usmjeravaju novci. Te političke odluke su najčešće pogrešne - rekao je i dodao da su jedine ozbiljne promjene oko kojih su se dva velika politička kampa usuglasile je ulazak u EU.

Kaže da će Vladine fiskalne politike nadzirati europski institucionalni okvir, a kada Hrvatska uđe u europsku monetarnu uniju, onda će se to monitorirati još i više.

- Velikih iskakanja iz te osnovne stabilizacijske linije neće biti. Hrvatska je prihvatila stabilizacijski sporazum iz Maastrichta koji osigurava koridor u kojem se vladine politike smiju kretati, a da ne naprave veliku štetu sebi, pa i monetarnoj uniji. Hrvatska će sigurno 2023. ući u europsku monetarnu uniju koja je vrlo stoga nakon grčke krize. Nadam se da se tu neće dogoditi nikakav eksces koji bi Hrvatsku izbacio iz ovih tračnica - rekao je. 

'Ekonomija se brzo vratila nazad'

Govoreći o ekonomskom rastu, Novotny je rekao da prognoze nisu loše, ali ne zbog vladinih intervencija. Dodaje da će Vlada ovdje i ondje ubaciti novac, a da je tu novac iz europskih fondova te ističe da je ukupan iznos europskog novca koji ćemo apsorbirati  jednogodišnji proračun. 

- Hrvatska je ovu krizu preživjela u V-obliku, relativno brzo se ekonomija vratila nazad, perspektive su pozitivne, svi u Hrvatskoj vide neku perspektivu da će se krenuti naprijed u odnosu na 2009. i 2010. kad smo se šest godina izvlačili iz tog dubokog pada ekonomske aktivnosti - rekao je i dodao da bez privatnog sektora neće biti razvoja te je tu tezu pojasnio na primjeru zdravstva.

- Hrvatska je jedina zemlja EU koja ima značajnu dominaciju državnih bolnica. Država kontrolira bolnice, bolnički sustav je neučinkovit, stvaraju se ogromni dugovi. U covid-krizi su dali veliki doprinos, ali okvir je loš - kaže.

- Tek 10 posto usluga se pruža u privatnim bolnicama, a u Njemačkoj je samo jedna trećina bolnica u državnom vlasništvu, odnosno vlasništvu lokalne samouprave. Druga trećina su privatne, a treća trećina je u vlasništvu evangeličkih crkava. U tom kontekstu ne vidim neki zaokret u ovom proračunu, Vlada bi morala pustiti više privatnog sektora - rekao je.

Govoreći o inflaciji, rekao je da su neki segmenti vidljivi na polju stanogradnje. “Nema dovoljno stanova i građevinskog materijala i tu se dižu cijene.”

'Da nisu intervenirali, cijena goriva bi bila niža'

Komentirao je Vladinu odluku kojom se privremeno ograničila cijena naftnih derivata.

- Da Vlada nije intervenirala u cijene naftnih derivata, cijena bi bila niža danas, kao što je to u Sloveniji. Cijena nafte je narasla jer je potržanja bila velika, ali je sada pala. Nafte ima na tržištu, samo nije došla do potrošača - rekao je. 

Kaže da Vlada ne smije bilo gdje intervenirati, a osobito ne u cijene jer se one moraju formirati po zakonitostima tržišta – ne po političkim odlukama Vlade.

Najčitaniji članci