Obavijesti

News

Komentari 2

Novotny: Cijena goriva bila bi niža da Vlada nije intervenirala

Novotny: Cijena goriva bila bi niža  da Vlada nije intervenirala

Cijena nafte je narasla jer je potržanja bila velika, ali je sada pala. Nafte ima na tržištu, samo nije došla do potrošača, rekao je ekonomski analitičar Damir Novotny

VIDEO

Ekonomski analitičar Damir Novotny za N1 je komentirao prijedlog novog proračuna kojim se predviđaju prihodi od 164,5 milijardi i rashodi od 173,8 milijardi kuna te deficit proračuna opće države od 12 milijardi ili 2,6 posto BDP-a.

- Raste proračunska potrošnja. Hrvatska ima najveću razinu proračunske potrošnje u odnosu na BDP u usporedbi sa svim država Istočne Europe, negdje oko 55-60 posto novostvorene vrijednosti se kontrolira od strane Vlade i to nije dobro. Nema dovoljno prostora u privatnom sektoru. Zapravo se političkim odlukama usmjeravaju novci. Te političke odluke su najčešće pogrešne - rekao je i dodao da su jedine ozbiljne promjene oko kojih su se dva velika politička kampa usuglasile je ulazak u EU.

Kaže da će Vladine fiskalne politike nadzirati europski institucionalni okvir, a kada Hrvatska uđe u europsku monetarnu uniju, onda će se to monitorirati još i više.

- Velikih iskakanja iz te osnovne stabilizacijske linije neće biti. Hrvatska je prihvatila stabilizacijski sporazum iz Maastrichta koji osigurava koridor u kojem se vladine politike smiju kretati, a da ne naprave veliku štetu sebi, pa i monetarnoj uniji. Hrvatska će sigurno 2023. ući u europsku monetarnu uniju koja je vrlo stoga nakon grčke krize. Nadam se da se tu neće dogoditi nikakav eksces koji bi Hrvatsku izbacio iz ovih tračnica - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Od ponoći veće cijene premium goriva - prosječni spremnik mogao bi biti skuplji za 4 kune
Od ponoći veće cijene premium goriva - prosječni spremnik mogao bi biti skuplji za 4 kune

'Ekonomija se brzo vratila nazad'

Govoreći o ekonomskom rastu, Novotny je rekao da prognoze nisu loše, ali ne zbog vladinih intervencija. Dodaje da će Vlada ovdje i ondje ubaciti novac, a da je tu novac iz europskih fondova te ističe da je ukupan iznos europskog novca koji ćemo apsorbirati  jednogodišnji proračun. 

- Hrvatska je ovu krizu preživjela u V-obliku, relativno brzo se ekonomija vratila nazad, perspektive su pozitivne, svi u Hrvatskoj vide neku perspektivu da će se krenuti naprijed u odnosu na 2009. i 2010. kad smo se šest godina izvlačili iz tog dubokog pada ekonomske aktivnosti - rekao je i dodao da bez privatnog sektora neće biti razvoja te je tu tezu pojasnio na primjeru zdravstva.

- Hrvatska je jedina zemlja EU koja ima značajnu dominaciju državnih bolnica. Država kontrolira bolnice, bolnički sustav je neučinkovit, stvaraju se ogromni dugovi. U covid-krizi su dali veliki doprinos, ali okvir je loš - kaže.

- Tek 10 posto usluga se pruža u privatnim bolnicama, a u Njemačkoj je samo jedna trećina bolnica u državnom vlasništvu, odnosno vlasništvu lokalne samouprave. Druga trećina su privatne, a treća trećina je u vlasništvu evangeličkih crkava. U tom kontekstu ne vidim neki zaokret u ovom proračunu, Vlada bi morala pustiti više privatnog sektora - rekao je.

Govoreći o inflaciji, rekao je da su neki segmenti vidljivi na polju stanogradnje. “Nema dovoljno stanova i građevinskog materijala i tu se dižu cijene.”

Nova odluka Vlade za cijene goriva: Limitirane za Eurosuper 95 i eurodizel, ne i za premium
Nova odluka Vlade za cijene goriva: Limitirane za Eurosuper 95 i eurodizel, ne i za premium

'Da nisu intervenirali, cijena goriva bi bila niža'

Komentirao je Vladinu odluku kojom se privremeno ograničila cijena naftnih derivata.

- Da Vlada nije intervenirala u cijene naftnih derivata, cijena bi bila niža danas, kao što je to u Sloveniji. Cijena nafte je narasla jer je potržanja bila velika, ali je sada pala. Nafte ima na tržištu, samo nije došla do potrošača - rekao je. 

Kaže da Vlada ne smije bilo gdje intervenirati, a osobito ne u cijene jer se one moraju formirati po zakonitostima tržišta – ne po političkim odlukama Vlade.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1