Obavijesti

News

Komentari 97

Nowotny na suđenju Mamićima: 'Plaća mi je bila 100.000 eura. Zoran je davao novac na ruke'

Nowotny na suđenju Mamićima: 'Plaća mi je bila 100.000 eura. Zoran je davao novac na ruke'

Na upite Uskoka s kim je dogovarao isplate u gotovini i je li mu bilo objašnjeno zašto se to radi Nowotny napominje kako je to pitao Zorana Mamića koji mu je odgovorio "da je to normalno",

VIDEO

U nastavku suđenja braći Mamić i ostalima za izvlačenje novca iz NK Dinama bivši igrač toga kluba Nijemac Jens Nowotny u ponedjeljak je potvrdio iskaz iz istrage da mu je najveći dio ugovornih obveza isplaćivan u gotovini "na ruke", a novac je dobivao od okrivljenog Zorana Mamića.

Na početku svog iskaza na osječkom Županijskom sudu nekadašnji njemački nogometni reprezentativac, koji je u Dinamu igrao tijekom 2006. godine, kazao je kako od kluba nije primao novčane isplate u gotovini "na ruke". 

No, kada mu je tužiteljstvo predočilo iskaz iz istrage, u kojem je naveo da način plaćanja nije bio definiran ugovorom te je dio dobivao doznakama, a dio u gotovini, Nowotny je to potvrdio. Na upite tužiteljstva kazao je kako mu je novac predavao Zoran Mamić, ali se ne sjeća se o kojim iznosima je riječ.

Silvio Marić na sudu Mamićima: 'Dobivali smo novac na ruke. Ja sam zadnje išao po 80.000 €'
Silvio Marić na sudu Mamićima: 'Dobivali smo novac na ruke. Ja sam zadnje išao po 80.000 €'

Nakon što mu je ponovno predočen iskaz iz istrage 2018. godine, u kojem je kazao kako mu je ugovorena mjesečna plaća bila nešto veća od 100 tisuća eura neto, od čega je 100 tisuća dobivao u gotovini "na ruke", a ostatak na račun Nowotny je odgovorio: "vjerojatno je bilo tako, kako sam tada rekao, ali danas se toga točno ne sjećam".

Na upite Uskoka s kim je dogovarao isplate u gotovini i je li mu bilo objašnjeno zašto se to radi Nowotny napominje kako je to pitao Zorana Mamića koji mu je odgovorio "da je to normalno",  a on je dobiveni novac poslije uplaćivao na svoj račun.

Također ističe kako je porez, na iznose od 100 tisuća eura koje je dobivao mjesečno trebao platiti NK Dinamo, jer su u ugovoru stajali samo neto iznosi, a klub se obvezao podmirivati ostale obveze.

Nowotny se ne sjeća je li dobio odštetu pri raskidu ugovora

Odvjetniku Zdravka Mamića, Filipu Glavašu, Nowotny je na pitanje potvrdio kako je ugovor s Dinamom raskinut u siječnju 2007. jer zbog teške ozljede koljena više nije mogao igrati, ali se nije mogao sjetiti je li pri raskidu ugovora dobio neku financijsku odštetu.

Na tvrdnje obrane da je pregledom njegova računa u Hypo banci utvrđeno je kako je 7. siječnja 2007. na račun uplatio 400 tisuća eura te može li objasniti o čemu se radilo Nowotny je rekao da ne zna. Moguće je da je moj savjetnik razgovarao sa Zdravkom i Zoranom Mamićem i da su dogovorili neko obeštećenje za raskid ugovora, dodao je svjedok.

Bivši igrač Dinama Danijel Šarić i menadžer Rački svjedočili su na suđenju braći Mamić...
Bivši igrač Dinama Danijel Šarić i menadžer  Rački svjedočili su na suđenju braći Mamić...

Glavaš: Obrana tvrdi da su sredsva korištena isključivo za podmirenje obveza kluba

- Svjedok Jens Nowotny je u današnjem svom iskazu potvrdio kako je na ime obveza koje su proizlazile iz njegovog ugovora s NK Dinamo primio ukupno 1.000.000,00€ u gotovini. To je izuzetno bitno iz razloga što obrana Zdravka Mamića od samog početka ovog postupka tvrdi da su sva sredstva koja su podignuta s računa Dinama u Austriji korištena isključivo za podmirenje obveza Kluba, kao što je to bio slučaj i sa igračem Nowotnyem. Upravo su sredstva s tog računa omogućila zaključenje Sporazumnog raskida s igračem Nowotnyem čime je Dinamo, anagažmanom Zdravka Mamića oslobođen plaćanja daljnjih obveza po ugovoru koje su prema iskazu Nowotnya iznosile cca. 3 mil eur. - rekao je nakon suđenja odvjetnik Filip Glavaš koji zastupa Mamiće.

Sljedeće ročište u ponedjeljak

Suđenje se nastavlja 2. listopada, ispitivanjem novih svjedoka.

Uz Zdravka i Zorana Mamića, koji su u bijegu u BiH i kojima se sudi u odsutnosti, optužnicom su obuhvaćeni Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

U  optužnici, na skoro 700 stranica, Uskok tereti Zdravka Mamića da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i tvrtki iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i SAD-a te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.

Tužiteljstvo tereti okrivljenike da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je, uz navedeno, NK Dinamo neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 97
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije
Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini
POGLEDAJTE VIDEO

Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini

Velika peraja kod Mljeta prestrašila je ribare. Odmah su pomislili da se u Jadranu kupa velika bijela psina, ali stručnjak je zaključio da ipak nije ta vrsta u pitanju.