Obavijesti

News

Komentari 0

Nuklearni fizičar za 24sata o vodi iz Fukushime: Ispuštanje će trajati 30 godina

Nuklearni fizičar za 24sata o vodi iz Fukushime: Ispuštanje će trajati 30 godina

Voda iz Fukushime ispuštat će se gotovo trideset godina. Cilj je ne povećati razinu radioaktivnosti od one prirodne. Prosvjeduju Kinezi, ali i japanski ribari

VIDEO

U četvrtak bi trebalo početi ispuštanje vode u Tihi ocean iz oštećene nuklearne elektrane Fukushima Daiichi na sjeveroistoku Japana. 

Japanska vlada planira ispustiti iz Fukushime u Tihi ocean više od 1.3 milijuna tona vode od kiše, podzemnih voda i vode za hlađenje reaktora u kojima je počela fuzija nakon razornog tsunamija 2011. koji je poharao sjeveroistočni dio obale zemlje. 

VIDEO Ovako je prije 12 godina razorni tsunami poharao Japan. Još tragaju za 2523 nestalih
VIDEO Ovako je prije 12 godina razorni tsunami poharao Japan. Još tragaju za 2523 nestalih

Milijun i pol kubnih metara vode puštat će se trideset godina 

Tonči Tadić, nuklearni fizičar s Instituta Ruđer Bošković, objašnjava kako je čitava japanska operacija ispuštanja vode usklađena s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) i provodi se s njim standardima. 

"Japan ne radi ništa na svoju ruku i mimo uobičajenih regulativa. Ispuštanje oko milijun i pol kubnih metara vode trajat će dugi period - gotovo trideset godina - i odvijat će se postupno. I to tako da radioaktivnost ne bude povećana u odnosu na prirodnu radioaktivnost mora", rekao je Tonči Tadić za 24sata. 

Jedanaest godina od katastrofe: U potresu magnitude 9.0 i tsunamiju stradalo 20.000 ljudi
Jedanaest godina od katastrofe: U  potresu magnitude 9.0 i tsunamiju stradalo 20.000 ljudi

Radioaktivnost bi se, dodaje, trebala povećati za  više od jedne desetinke postotka, odnosno, o 0, 1 posto. 

"U nuklearki je, osim kišnice, bilo i vode koja je korištena za hlađenje reaktora, kao i vode s kojom su ga polijevali. Ta je voda tekla u podzemlje gdje su se ispirali radionuklidi", dodaje Tadić i podsjeća kako je japanska vlada nakon eksplozije reaktora 2011. formirala sustav za pročišćivanje vode. 

Radioaktivnost neće biti veća od one prirodne

"Crpili su vodu iz podzemlja, dnevno oko 800 kubnih metara vode. I taj je sustav ALPS uspio 'razbiti' sve radionuklide osim tricija. Voda u kojoj je tricij skupljena i čini oko tih milijun i pol do dva kubika vode koje planiraju ispustiti", objašnjava. 

Pokretanje videa...

12 godina od Fukushime 08:21

Japan tu vodu ispušta baš sada, tvrdi, jer je prošlo dvanaest godina što je, kaže, vrijeme poluraspada tricija unutar kojeg se radioaktivnost smanjila za pola. 

Razina tricija pratit će šesnaest kontrolnih točaka 

"Tricij je vrsta vodika koji je inače gorivo za fuziju i neželjeni je produkt rada reaktora. U tijeku ove operacije koju je testirala IAE, postavljeno je, na njihovo inzistiranje, čak 16 kontrolnih točaka kod mjesta ispusta. A sama ispuštanja bit će na dubini od jednog kilometara", izjavio je. 

Teoretski, ne postoji šansa da ta voda napravi štetu jer će se, ispuštati postupno i postupak će trajati tri desetljeća. Dnevno bi se, prema najavama Tepca, operatera Fukushime, trebalo ispustiti oko petsto tisuća lita vode,

Južna Koreja pristala da Japan ispusti u ocean radioaktivnu vodu iz nuklearke u Fukushimi
Južna Koreja pristala da Japan ispusti u ocean radioaktivnu vodu iz nuklearke u Fukushimi

"Ne bi trebala povećati radioaktivnost moru u odnosu koje ono samo već ima. U svakoj morskoj vodi postoji otopljeni uran. Sada je cilj da s umjetno stvorenom radioaktivnošću ne povećate onu prirodnu", objašnjava. 

"Neka se Kina zapita koliko oni tricija ispuštaju" 

Najveću paniku, napominje, zbog ove japanske operacije rade susjedne zemlje osobito Kina. 

"Japanski susjedi, posebno Kina, trebali bi se zapitati koliko oni zaista ispuštaju tricija, kada već kritiziraju Japan", rekao je. 

Osim toga, u Japanu prosvjeduju ribari koji su imali velike probleme tijekom prve eksplozije zbog čega su godinama imali zabranu izlova uz dio istočne obale. 

"Japanska vlada komunicira s vodstvom tamošnje Federacije ribarskih zadruga. Ako bi, u nekom slučaju, što je vrlo teško, došlo do povećanja tricija, on može ugroziti ribe, ali ne na način na koji je to predviđeno", dodaje. 

Nakon eksplozije i tsunamija, Japan je, podsjeća, uspostavio poseban sustav za pročišćavanje voda i skladištiti vodu s tricijem i to prije nego su pročistili ove druge. 

Podzemne brane od leda 

"Izgradili su podzemnu branu od leda, odnosno zamrzivače tla do dubine nekoliko desetaka metara i tako osigurali da se vode s brda ne miješaju s podzemnim vodama i da isprana voda od radioaktivnosti ne ide u mora. Tako da podzemne  vode ne dolaze ispod nuklearke", rekao je. 

Bivši šefovi nuklearne elektrane u Fukushimi moraju platiti 95 milijardi dolara odštete
Bivši šefovi nuklearne elektrane u Fukushimi moraju platiti 95 milijardi dolara odštete

Dosadašnje studije su, napominje Tadić, pokazale da nije bilo nikakvih ekstremnih situacija u vrijeme kada je ispuštanje bilo daleko veće nego sada. 

"Tricij će za dvanaest godina pasti na polovicu vrijednosti od sadašnjih i to će predstavljati zanemarivu količinu", rekao je za 24sata Tonči Tadić, nuklearni fizičar s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije