Obavijesti

News

Komentari 138

Nuklearni nosač aviona koji je posjetio Plenković: Ima do 500 tona oružja, košta 3 mlrd. eura

Nuklearni nosač aviona koji je posjetio Plenković: Ima do 500 tona oružja, košta 3 mlrd. eura
11

Izgradili su ga 2001., jedini je nuklearni brod koji ne služi američkoj mornarici, može primiti do 40 borbenih aviona, a opremljen je i raketama i sustavom za lansiranje katapulta

VIDEO

Nakon američke grdosije USS Harry S. Truman (CVN 75), koji se usidrio u Bračkom kanalu i zaintrigirao hrvatsku javnost sredinom veljače, ovih dana u jadranskim vodama boravi francuski nosač aviona Charles de Gaulle kako bi pomogao u kontroli zračnog prostora nakon pada sovjetske bespilotne letjelice u Zagrebu.

POGLEDAJTE VIDEO: Američki nosač aviona u Splitu

Pokretanje videa...

Američki nosač aviona Harry S. Truman u splitskoj luci VIDEO

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo s francuskim kolegama u zračnom prostoru iznad Istre, Kvarnera, Like i Korduna provodit će zajedničko letenje i uvježbavanje pilota 191. Eskadrile lovačkih zrakoplova i francuskih pilota Rafalea koji će poletjeti sa Charles de Gaullea. Posjetit će ih i premijer Andrej Plenković.

Charles de Gaulle perjanica je francuske mornarice. Izgardili su ga 2001. za tri milijarde eura i deseti je francuski nosač aviona, prvi europski brod na nuklearni pogon i jedini koji ne služi američkoj mornarici. Ime je dobio po državniku i generalu Charlesu de Gaulleu, prvom predsjedniku Pete Francuske Republike.

Francuski nosač ima između 30 i 40 aviona tipa Dassault Rafale M, E-2C Hawkeye, AS365F Dauphin Pedro i EC725 Caracal i helikoptere za borbeno traganje i spašavanje AS532 Cougar. Osim toga, opremljen je modernom elektronikom i raketama Aster. Charles de Gaulle ima jedini sustav za lansiranje katapulta izvan SAD-a.

Dassault Rafale multi-purpose combat aircraft

Maksimalno opterećenje francuskog nosača aviona je 42.500 tona. Dug je 261,5 metar, a visok 66,5 metara. Maksimalna mu je brzina 27 čvorova odnosno 50 kilometara na sat, a može primiti 800 vojnika, 500 tona oružja i hrane za 45 dana.

Charles de Gaule sudjelovao je u francuskim operacijama u ratu u Afganistanu od 2001., u indijsko-pakaistanskom sukobu, u Sredozemnom moru pomogao je operaciji protiv tzv. Islamske Države, uspotavljanju zone zabrana letenja iznad Libije i drugim akcijama.

Njema?ka: Vojni brod ''Augsburg'' vratio se iz pratnje Charlesa de Gaullea

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da će izgradnja nasljednika Charlesa de Gaullea, nosača aviona nove generacije, početi oko 2025., a u funkciji bi trebao biti oko 2036.

Cuxhaven: Nosa? aviona Charles de Gaulle pristao u luku Cuxhaven

POGLEDAJTE ZAJEDNIČKI LET RATNIH AVIONA:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 138
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa