News

Komentari 138

Nuklearni nosač aviona koji je posjetio Plenković: Ima do 500 tona oružja, košta 3 mlrd. eura

Nuklearni nosač aviona koji je posjetio Plenković: Ima do 500 tona oružja, košta 3 mlrd. eura

Izgradili su ga 2001., jedini je nuklearni brod koji ne služi američkoj mornarici, može primiti do 40 borbenih aviona, a opremljen je i raketama i sustavom za lansiranje katapulta

Nakon američke grdosije USS Harry S. Truman (CVN 75), koji se usidrio u Bračkom kanalu i zaintrigirao hrvatsku javnost sredinom veljače, ovih dana u jadranskim vodama boravi francuski nosač aviona Charles de Gaulle kako bi pomogao u kontroli zračnog prostora nakon pada sovjetske bespilotne letjelice u Zagrebu.

POGLEDAJTE VIDEO: Američki nosač aviona u Splitu

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo s francuskim kolegama u zračnom prostoru iznad Istre, Kvarnera, Like i Korduna provodit će zajedničko letenje i uvježbavanje pilota 191. Eskadrile lovačkih zrakoplova i francuskih pilota Rafalea koji će poletjeti sa Charles de Gaullea. Posjetit će ih i premijer Andrej Plenković.

Charles de Gaulle perjanica je francuske mornarice. Izgardili su ga 2001. za tri milijarde eura i deseti je francuski nosač aviona, prvi europski brod na nuklearni pogon i jedini koji ne služi američkoj mornarici. Ime je dobio po državniku i generalu Charlesu de Gaulleu, prvom predsjedniku Pete Francuske Republike.

Francuski nosač ima između 30 i 40 aviona tipa Dassault Rafale M, E-2C Hawkeye, AS365F Dauphin Pedro i EC725 Caracal i helikoptere za borbeno traganje i spašavanje AS532 Cougar. Osim toga, opremljen je modernom elektronikom i raketama Aster. Charles de Gaulle ima jedini sustav za lansiranje katapulta izvan SAD-a.

Dassault Rafale multi-purpose combat aircraft

Maksimalno opterećenje francuskog nosača aviona je 42.500 tona. Dug je 261,5 metar, a visok 66,5 metara. Maksimalna mu je brzina 27 čvorova odnosno 50 kilometara na sat, a može primiti 800 vojnika, 500 tona oružja i hrane za 45 dana.

Charles de Gaule sudjelovao je u francuskim operacijama u ratu u Afganistanu od 2001., u indijsko-pakaistanskom sukobu, u Sredozemnom moru pomogao je operaciji protiv tzv. Islamske Države, uspotavljanju zone zabrana letenja iznad Libije i drugim akcijama.

Njema?ka: Vojni brod ''Augsburg'' vratio se iz pratnje Charlesa de Gaullea

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da će izgradnja nasljednika Charlesa de Gaullea, nosača aviona nove generacije, početi oko 2025., a u funkciji bi trebao biti oko 2036.

Cuxhaven: Nosa? aviona Charles de Gaulle pristao u luku Cuxhaven

POGLEDAJTE ZAJEDNIČKI LET RATNIH AVIONA:

Najčitaniji članci