News

Komentari 143

Hrvatski piloti s Rafalima iznad Rijeke i Kvarnera: Plenković na nosaču aviona Charles de Gaulle

Hrvatski piloti s Rafalima iznad Rijeke i Kvarnera: Plenković na nosaču aviona Charles de Gaulle

Obavještavamo građane da se tijekom provedbe navedenih aktivnosti očekuje pojačana buka, uobičajena tijekom letova zrakoplova te molimo za razumijevanje.

Premijer Andrej Plenković obići će u utorak francuski nosač zrakoplova Charles de Gaulle, a tijekom utorka i srijede provodit će se zajedničko letenje i uvježbavanje hrvatskih pilota 191. Eskadrile lovačkih zrakoplova i francuskih pilota zrakoplova Rafale s tog nosača.

Premijer Plenković rekao je u ponedjeljak da je Francuska iskazala spremnost da Hrvatskoj pomogne u kontroli hrvatskoga zračnog prostora, te da je njihov avion za rano upozoravanje i kontrolu već nadletio hrvatski zrački prostor.

Najavio je i da se razgovara sa SAD-om kako nam oni mogu pomoći.

Istaknuo je da već u petak u Parizu razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom te da je tjekom razogovora iskazana spremnost da nam francuski avioni pomognu u kontroli hrvatskog zračnog prostora.

Nakon toga je avion Hawkeye E2C za rano upozoravanje i kontrolu zračnog prostora nadletio hrvatsko nebo 12. ožujka, a to će učiniti i tijekom srijede.

Francuska je jedina zemlja osim Sjedinjenih Država koja u sastavu svoje ratne mornarice ima nosač zrakoplova na nuklearni pogon - nosač Charles de Gaulle.

On je u operativnu službu ušao 2001. a s njegove palube polijeću borbeni zrakoplovi Dassault Rafale M i zrakoplovi za radarski nadzor i elektronsko izvđanje E-2C Hawkeye. Uz avione, tu su i helikopteri AS365F Dauphin, EC725 Caracal i AS532 Cougar.

Od stupanja u operativnu službu zrakoplovi francuskog nosača sudjelovali su u nizu međunarodnih vježbi borbenih operacija u Mediteranu i Tihom oceanu.

Tako su  2001. u operaciji Enduring Freedom iz Indijskog oceana bili potpora akcijama protiv Talibana u Afganistanu, 2011. provodili su nadzor zabrane leta iznad Libije, 2015-2019. godine djelovali su iz Perzijskog zaljeva i Sredozemnog mora u nekoliko navrata protiv militanata Islamske države na području Iraka i Sirije.

Ministarstvo obrane RH objavilo je kako se godišnjim planom međunarodne obrambene suradnje tijekom ožujka provode bilateralne aktivnosti s francuskom ratnom mornaricom u kojima će sudjelovati snage HRZ i snage s francuskog nosača zrakoplova "Charles de Gaulle".

U utorak i srijedu, 15. i 16. ožujka u zračnom prostoru iznad Istre i Kvarnera, Like i Korduna provodit će se zajedničko letenje i uvježbavanje pilota 191. Eskadrile lovačkih zrakoplova i francuskih pilota zrakoplova Rafale s nosača zrakoplova "Charles de Gaulle".

Letovi će se provoditi u skladu s najavljenim planovima u odobrenim zonama, a u sklopu kojih su planirani i formacijski preleti gradova sjevernog Jadrana.

U aktivnostima koje se provode u cilju uvježbavanja nadzora i zaštite zračnog prostora i zadaća odvraćanja, sudjelovat će i bojna Zračnog motrenja i navođenja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.