Obavijesti

News

Komentari 8

O. Grbić: Policija ne podnosi prijave po političkom diktatu

O. Grbić: Policija ne podnosi prijave po političkom diktatu
1

Ravnatelj policije tvrdi da mediji neopravdano prozivaju policiju. Prijave za Tržnice Rijeka, Odmarališta Pirovac i TV Velike Gorice podnesli su u suradnji s DORH-om

VIDEO

Medijski napisi da policija kaznene prijave piše po političkom diktatu, a tu je riječ posebno o prijavama u predmetima Odmaralište Pirovac od 26. siječnja 2010. godine, Televizija Velika Gorica od 17. veljače 2010. godine te o predmetu Tržnice Rijeka, netočni su i deplasirani, piše u demantiju Olivera Grbića.

Ravnatelj policije smatra da je u "cijelosti neargumentirano uporno u medijima isticati jednostrano i tzv. tendenciozno i politički usmjeravano postupanje policije čime se u dijelu javnosti pokušava stvoriti dojam krajnjeg neprofesionalizma i time pravne nesigurnosti, koji dojam, osim u domaćim okvirima, može negativno utjecati i na stanje i percepciju šire društvene klime i vladavine prava za inozemne promatrače".

- Odbacujem bilo kakve primisli o nepristranom ili politički obojenom radu policije kako u navedenim tako i u svim drugim predmetima u kojima je policija aktivni subjekt izvida kaznenih djela - navodi. Još jednom ponavlja da su podnesene prijave rezultat tijesne i intenzivne koordinacije DORH-a i policije na što je upozorio i Bajića.

Prijave su bile osnovane

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Grbić smatra da mediji proizvode negativan efekt oslanjajući se tek na činjenicu da su spomenute kaznene prijave odbačene. Zbog toga, tvrdi Grbić, stvara se potpuno pogrešan zaključak da se radilo o neosnovanom i tendencioznom prijavljivanju za počinjenje kaznenih djela koje nije imalo nikakve osnove, već je bilo rezultat političkog pritiska.

Svoje stajalište argumentira navodeći da su u sva tri predmeta zeleno svjetlo za izvide dala nadležna državna odvjetništva. Nakon toga u koordinaciji policije i odvjetništava provedeno je kriminalističko istraživanje prema Zakonu o kaznenom postupku i Protokolu o suradnji.

Grbić dalje navodi da je riječ o opsežnim i kompleksnim predmetima te su održavani savjetodavni i koordinacijski sastanci policije i nadležnih državnih odvjetništava. U predmetima Pirovac i TVZ držano je pet koordinacija, dok se u obradi predmeta riječkih Tržnica održalo 14 sastanaka. Na tim sastancima razmatralo se utvrđeno činjenično stanje, definirao se smjer izvida, precizirale činjenice odlučne za utvrđivanje kaznene odgovornosti osumnjičenika te razmatrale i druge kazneno-materijalno i kaznenopostupovno važne činjenice.

Posljednji radni sastanak u prva dva navedena predmeta održan je 26. siječnja 2010. godine u sjedištu Državnog odvjetništva Republike Hrvatske. Na tom su sastanku bili i Grbić i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić koji su tada usuglasili stav oko kvalifikacije i dispozitiva kaznenih prijava te osoba koje će biti prijavljene. 26. siječnja 2010. kaznenu prijavu za Pirovac podnijela je PU koprivničko-križevačka, a 17. veljače 2010. PU zagrebačka podnijela je prijavu u slučaju TV Velike Gorice.

- Koordinacijski i savjetodavni sastanak koji je prethodio podnošenju kaznene prijave u predmetu Tržnice Rijeka održan je 23. veljače 2010. godine u Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci i njemu je uz mene i moje suradnike, nazočio i tadašnji županijski državni odvjetnik u Rijeci Doris Hrast. Jednako kao i u prethodna dva predmeta, tek nakon što je usuglašen stav o osnovanosti sumnje, materijalnopravne kvalifikacije i dispozitiva kaznene prijave, nju je 3. ožujka 2010. godine PU primorsko-goranska podnijela županijskom državnom odvjetniku u Rijeci - naglasio je Grbić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'
'JASAN STAV OKO SDSS-A'

VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'

Domovinski pokret odbija prijedlog Mosta s kojim bi se stvorila velika koalicija koja bi srušila HDZ. 'To nije dobra ideja', rekao je Mario Radić