Obavijesti

News

Komentari 16

Obama o specijalcima u Siriji: 'Neće biti na prvoj liniji bojišta'

Obama o specijalcima u Siriji: 'Neće biti na prvoj liniji bojišta'
1

Obama je rekao da dolazak specijalaca kao savjetnika oporbenih boraca protiv ISIL-a neće prekršiti njegovo obećanje da u Siriju neće slati kopneni red vojske

VIDEO

Predsjednik Barack Obama rekao je u ponedjeljak da dolazak 50-ak pripadnika američkih specijalaca kao savjetnika oporbenih boraca protiv Islamske države (IS) neće prekršiti njegovo obećanje da u Siriju neće slati kopneni red vojske. 

"Imajte na umu da smo već upotrijebili specijalne snage i ovo je zapravo samo produljenje onoga što već činimo", rekao je Obama u intervjuu za "NBC Nightly News".

Bio je to prvi Obamin komentar otkako su u petak Sjedinjene Države objavile da će u Siriji rasporediti pripadnike specijalnih snaga.

"Ne dovodimo američke vojnike na prvu linije bojišnice protiv ISIL-a", rekao je Obama.

REUTERS/PIXSELL

Naglasio je da je bio "dosljedan" u obećanju da se SAD neće boriti kao što je činio u Iraku, bataljunima i okupacijama jer "se time ne rješava problem".

Vojnici će biti u misiji "uvježbati, savjetovati i pomoći", rekao je Obama i dodao da će ih biti manje od 50.

Dovođenje američkih vojnika na sirijsko tlo preokret je pošto je dulje od godinu dana SAD predvodio misiju zračnih udara protiv IS-a. U televizijskom obraćanju u rujnu 2013., Obama je rekao da "američka čizma neće stupiti na sirijsko tlo."  U 2014. je isticao da neće slati "borbene vojnike" u Siriju.

Obamina je administracija pod pritiskom da pojača američku borbu protiv IS-a, napose od propasti američkog vojnog programa "uvježbaj i naoružaj" tisuće sirijskih pobunjenika. 

Rusija i Iran pojačali su vojnu potporu njihovu savezniku predsjedniku Bašaru al-Asadu u borbi protiv sirijskih pobunjenika koja je počela prije četiri i po godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe