Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
118 komentara

Obama: SAD neće dopustiti da se u Iraku i Siriji formira kalifat

Nekoliko dana nakon što je SAD počeo sa zračnim napadima na utočišta tzv. 'Islamske države', američki predsjednik odbija pomisao na kopnenu intervenciju

REUTERS
Foto: REUTERS
118 komentara

Vojne snage SAD-a u petak su izvršile najnovije napade na pripadnike 'Islamske države' koji imaju namjeru u Iraku i Siriji uspostaviti kalifat. Iako su se i Barack Obama ali i njegova administracija dvoumili oko bilo kakve intervencije u Iraku, sada su itekako odlučni u zaustavljanju snaga Islamske države. 

- Nećemo im dopustiti da uspostave kalifat na teritoriju Sirije i Iraka. Ipak, to možemo napraviti samo ako znamo da na terenu imamo partnere koji mogu popuniti određene praznine. U prijevodu - ne želim da mi preuzmemo posao iračkih zračnih snaga, izjavio je američki predsjednik za New York Times. 

Zračnim napadima koji se izvršavaju pomoću bespilotnih letjelica i aviona, američke su snage neutralizirale nekoliko minobacača, jedan konvoj i pokretnu topničku jedinicu koja je gađala kurdske snage. Unatoč tome, američki dužnosnici priznaju da snage Islamske države i dalje ostvaruju prednost nad snagama Iraka i kurdske regije i to ponajviše zahvaljujući američkom oružju koje su preuzeli od poraženih iračkih trupa ranije ove godine. 

Potpredsjednik SAD-a Joe Biden jučer je telefonski razgovarao s iračkim predsjednikom Fuadom Masumom i od njega zatražio što brže sastavljanje nove vlade kako bi Irak mogao što samostalnije nastupiti prema terorističkim organizacijama na sjeveru Iraka. 

Irak surađuje s Kurdima, SAD šalje humanitarnu pomoć

Zanimljivo, iračke su vlasti po prvi puta odlučile ući u suradnju s Kurdima što je svojevrsni presedan i, prenosi Reuters, predstavlja 'napredak ne samo u pregovorima već i u konkretnoj podršci.' Njima su zračnim putem dostavili vojnu pomoć u Arbil, glavni grad poluautonomne kurdske regije. U isto vrijeme, javlja Pentagon, SAD zrakoplovima dostavlja humanitarnu pomoć ugroženom iračkom stanovništvu u obliku vojnih obroka i pitke vode.

Ryan Crocker, bivši američki veleposlanik u Bagdadu, skeptičan je prema američkim potezima u Iraku i kaže kako nekoliko bačenih bombi ne može preokrenuti tijek sukoba. - Iskreno, ne znam koja je njihova strategija, izjavio je Crocker. 

Podsjećamo, Barack Obama je u četvrtak odobrio napade na 'Islamsku državu' kako bi 'spriječio genocid' i napredovanje ekstremista koji prijete Kurdistanu te jazitskoj i kršćanskoj manjini. Zasad nije određen datum završetka akcije, a Bijela kuća naglašava da ne namjerava ulaziti u dugotrajan vojni sukob ili slati kopnene snage. Ovo je prva vojna intervencija SAD-a u Iraku nakon što su 2011. godine povukli većinu svojih snaga iz te zemlje. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message