Obavijesti

News

Komentari 118

Obama: SAD neće dopustiti da se u Iraku i Siriji formira kalifat

Obama: SAD neće dopustiti da se u Iraku i Siriji formira kalifat
1

Nekoliko dana nakon što je SAD počeo sa zračnim napadima na utočišta tzv. 'Islamske države', američki predsjednik odbija pomisao na kopnenu intervenciju

VIDEO

Vojne snage SAD-a u petak su izvršile najnovije napade na pripadnike 'Islamske države' koji imaju namjeru u Iraku i Siriji uspostaviti kalifat. Iako su se i Barack Obama ali i njegova administracija dvoumili oko bilo kakve intervencije u Iraku, sada su itekako odlučni u zaustavljanju snaga Islamske države. 

- Nećemo im dopustiti da uspostave kalifat na teritoriju Sirije i Iraka. Ipak, to možemo napraviti samo ako znamo da na terenu imamo partnere koji mogu popuniti određene praznine. U prijevodu - ne želim da mi preuzmemo posao iračkih zračnih snaga, izjavio je američki predsjednik za New York Times. 

Zračnim napadima koji se izvršavaju pomoću bespilotnih letjelica i aviona, američke su snage neutralizirale nekoliko minobacača, jedan konvoj i pokretnu topničku jedinicu koja je gađala kurdske snage. Unatoč tome, američki dužnosnici priznaju da snage Islamske države i dalje ostvaruju prednost nad snagama Iraka i kurdske regije i to ponajviše zahvaljujući američkom oružju koje su preuzeli od poraženih iračkih trupa ranije ove godine. 

Potpredsjednik SAD-a Joe Biden jučer je telefonski razgovarao s iračkim predsjednikom Fuadom Masumom i od njega zatražio što brže sastavljanje nove vlade kako bi Irak mogao što samostalnije nastupiti prema terorističkim organizacijama na sjeveru Iraka. 

Irak surađuje s Kurdima, SAD šalje humanitarnu pomoć

Zanimljivo, iračke su vlasti po prvi puta odlučile ući u suradnju s Kurdima što je svojevrsni presedan i, prenosi Reuters, predstavlja 'napredak ne samo u pregovorima već i u konkretnoj podršci.' Njima su zračnim putem dostavili vojnu pomoć u Arbil, glavni grad poluautonomne kurdske regije. U isto vrijeme, javlja Pentagon, SAD zrakoplovima dostavlja humanitarnu pomoć ugroženom iračkom stanovništvu u obliku vojnih obroka i pitke vode.

Ryan Crocker, bivši američki veleposlanik u Bagdadu, skeptičan je prema američkim potezima u Iraku i kaže kako nekoliko bačenih bombi ne može preokrenuti tijek sukoba. - Iskreno, ne znam koja je njihova strategija, izjavio je Crocker. 

Podsjećamo, Barack Obama je u četvrtak odobrio napade na 'Islamsku državu' kako bi 'spriječio genocid' i napredovanje ekstremista koji prijete Kurdistanu te jazitskoj i kršćanskoj manjini. Zasad nije određen datum završetka akcije, a Bijela kuća naglašava da ne namjerava ulaziti u dugotrajan vojni sukob ili slati kopnene snage. Ovo je prva vojna intervencija SAD-a u Iraku nakon što su 2011. godine povukli većinu svojih snaga iz te zemlje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 118
VIDEO

Plenković dobio mandat, donio 78 potpisa; Anušić: 'Plenković odlučuje o mojoj ulozi u Vladi'
IZBORI 2024.

Plenković dobio mandat, donio 78 potpisa; Anušić: 'Plenković odlučuje o mojoj ulozi u Vladi'

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.
Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.