Obavijesti

News

Komentari 93

Obama tvrdi: Svijet je sigurniji kada SAD i EU stoje zajedno

Obama tvrdi: Svijet je sigurniji kada SAD i EU stoje zajedno
2

Ujedinjeni smo i u izoliranju Rusije i nametanju cijene koju mora platiti za aneksiju ukrajinskog Krima, rekao je Obama nakon susreta s Barrosom i Van Rompuyjem

VIDEO

Europa je najvažniji partner Amerike , a svijet je sigurniji i pravedniji kad EU i SAD stoje zajedno - poručio je američki predsjednik Barack Obama u srijedu u Bruxellesu nakon susreta s predsjednikom Europske komisije Jose Manuelom  Barrosom i predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem.

Obama je dodao da su SAD ujedinjene s EU u predanosti stvaranju TTIP-a,  najveće zone slobodne trgovine na svijetu, ali i u predanosti europskoj sigurnosti.  Ujedinjeni smo, dodao je predsjednik SAD-a, i u izoliranju Rusije i nametanju  cijene koju mora platiti za aneksiju ukrajinskog Krima.

- Ako je netko u vodstvu Rusije pomislio da svijet neće mariti, ako je netko mislio  da će napraviti procjep između SAD-a i EU, taj se očito preračunao - poručio je  predsjednik Obama iz Bruxellesa. Ovo je prvi posjet Obame sjedištu EU otkako  je postao predsjednik, a iz njegovih izjava jasno je da zahlađenje odnosa između Rusije i Zapada zbog krize na Krimu predstavlja poticaj obnovi snažnog savezništva Europe i Amerike, savezništva koje je uvijek postojalo  ali su ga mnogi vidjeli oslabljenim, posebno nakon otkrića da američka tajna  služba NSA masovno i nekontrolirano nadzire elektroničku komunikaciju milijuna  Europljana, pa čak i europskih državnika.

VIDEO

- Napredak Europe temelji se na osnovnim principima koji uključuju poštivanje  međunarodnog prava i poštivanje suverenosti i teritorijalne cjelovitosti država.  Rusija je to prekršila - poručio je Obama na press konferenciji nakon summita  EU-SAD.

Spremni su intenzivirati sankcije protiv Rusije

Obama i Barroso i Van Rompuy spremni su u ime SAD i EU intenzivirati sankcije protiv Rusije ako Moskva nastavi s politikom kakvu je inicirala na Krimu. No, summit EU-SAD imao je i druge važne teme poput stvaranja Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva (TTIP), o kojem se već pregovara nekoliko mjeseci, ali koje je sada još jednom dobilo poticaj na najvišoj razini.

- To će biti sporazum između jednakih. Nisu samo naše ekonomije jednake po veličini, nego su i naša društva jednaka po vrijednostima - rekao je Barroso i poručio da će TTIP donijeti korist ne samo velikom biznisu, nego i malim i srednjim poduzećima, kao i "svakom kućanstvu".

Obama je naglasio da će TTIP olakšati i izvoz američkog plina u EU, a to je tema koja je od iznimne važnosti jer nakon krize na Krimu EU želi smanjiti ovisnost europskih zemalja o ruskom plinu.

Pregovori o TTIP -u odvijaju se sporo jer na mnogim područjima postoje oprečni stavovi pregovarača, a Europljani su, među ostalim, zabrinuti kakva će biti zaštita potrošača ako se tržište EU otvori za američke prehrambene proizvode koji koriste više GMO -a. Europljani su također zabrinuti i za poštivanje standarda zaštite okoliša. Obama je pokušao odgovoriti na tu zabrinutost tvrdnjom da TTIP ne treba javno napadati, prije no što je ispregovaran te da on, kao političar "koji se čitavu karijeru zalagao za zaštitu potrošača i za zaštitu okoliša" , neće potpisati nešto što narušava ta dva principa.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy naglasio je da su i on i Barroso prenijeli Obami "zabrinutost koja je široko rasprostranjena među građanima Europe", a to je zabrinutost za privatnost i zaštitu podataka na Internetu. EU i SAD dogovorile su, prema riječima Van Rompuya, da se do ljeta potpiše sporazum o zaštiti podataka koji će dati "jednaki tretman građanima EU kao i građanima SAD-a".

Obama planira kritizirati Rusiju kao opasnost za međunarodni sustav

Predsjednik Obama u Bruxelles je stigao u utorak navečer, prenoćio je u hotelu zvanom The Hotel, a u srijedu prijepodne posjetio je groblje u Waregemu, mjestu 80-ak kilometara zapadno od Bruxellesa, gdje su pokopani američki vojnici poginuli u I. svjetskom ratu. Nakon summita EU-SAD, Obama bi pred 2000 Europljana u bruxelleskoj dvorani Bozar trebao održati ključan govor svoje europske turneje. U njemu planira naglasiti povijesnu važnost savezništva SAD-a i Europe. Prema nacrtu govora, Obama planira kritizirati Rusiju kao opasnost za međunarodni sustav koji je građen desetljećima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 93
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C