News

Komentari 112

Obavezno cijepljenje u sve više zemalja za pojedine skupine

Obavezno cijepljenje u sve više zemalja za pojedine skupine

Sve više zemalja odlučilo je ulazak u restorane ili neka druga frekventna javna mjesta uvjetovati potvrdom o cijepljenju ili negativnim testom

Ponovni rast zaraza covidom-19 zbog visoko zarazne varijante delta, ali i pad interesa za cijepljenje nagnali su vlade nekih zemalja da imunizaciju proglase obveznom za zdravstvene radnike i druge izloženije skupine, piše Reuters u četvrtak.

Agencija navodi da je sve više zemalja odlučilo ulazak u restorane ili neka druga frekventna javna mjesta uvjetovati potvrdom o cijepljenju ili negativnim testom.

Australija - krajem lipnja obvezu cijepljenja australske vlasti proglasila su za visoko rizične zdravstvene djelatnike koji se skrbe za starije osobe te zaposlenike u hotelima gdje se provodi karantena. Također australski paraolimpijci koji će ići na natjecanje u Tokio morat će se cijepiti.

Britanija - od listopada uvodi obvezno cijepljenje za zaposlenike domova za starije osobe u Engleskoj. Nadalje, noćni klubovi u Engleskoj i slična mjesta u kojima se okuplja mnogo ljudi traže da vlasnici pruže dokaze o potpunom cijepljenju od kraja rujna

Francuska uvodi obvezu cijepljenja za sve zdravstvene djelatnike. Svi koji žele ući u kinodvoranu i voziti se vlakom moraju pokazati covid-potvrdu ili negativan test prema novim propisima koje je predsjednik Emmanuel Macron donio 12. srpnja. Planiranu novčanu kaznu od 45.000 eura za poslodavce koji ne provjeravaju imaju li klijenti covid-potvrdu vlada će ipak smanjiti pa će prva izrečena kazna iznositi 1500 te rasti za svako ponavljanje djela.

Grčka je uvela obvezu cijepljenja za zaposlenike domova za starije i nemoćne od 12. srpnja, a za zdravstvene radnike od rujna. U sklopu novih mjera samo cijepljeni gosti mogu u barove, kina, kazališta i slična mjesta.

Indonezija je obvezu cijepljenja uvela u veljači, a u glavnome gradu Jakarti prijeti se globama do 5 milijuna rupija (357 američkih dolara) ako odbiju cjepivo.

Italija - izvršnom uredbom koju je talijanska vlada donijela u ožujku svi zdravstveni radnici, uključivo farmaceuti, moraju se cijepiti. Oni koji odbiju mogu biti suspendirani bez plaće do kraja godine.

Kanada razmatra uvođenje obveze cijepljenja za pojedine zaposlenike u saveznoj vladi.

Kazahstan će uvesti obvezu cijepljenja protiv covida-19 ili tjedno testiranje za ljude koji rade u skupinama većima od 20, najavilo je ministarstvo zdravstva 23. srpnja.

Mađarska vlada uvodi obvezu cijepljenja za zdravstvene radnike, najavio je premijer Viktor Orban 23. srpnja.

Malta je od 14. srpnja zabranila ulazak u zemlju strancima ako nisu potpuno cijepljeni.

Poljska bi mogla u kolovozu uvesti obvezno cijepljenje za visokorizične osobe. 

Rusija - Gradske vlasti ruske prijestolnice predstavile su plan po kojem će 60 posto svih radnika u uslužnim djelatnostima morati biti cijepljeno do 15. kolovoza, navodi Moscow Times. Stanovnici Moskve više ne moraju predočiti QR kod kao potvrdu da uđu u kafiće, restorane i barove od 19. srpnja.

Saudijska Arabija uvela je u svibnju obvezu cijepljenja za sve radnike javnog i privatnog sektora no bez datuma kada ta mjera stupa na snagu. Potvrda o cijepljenju bit će obvezna od 1. kolovoza za ulazak u bilo koju ustanovu vlade ili obrazovnu ustanovu te u sredstva javnog prijevoza. Saudijci će morati pokazati i potvrdu o cijepljenju žele li uopće izaći iz zemlje od 9. kolovoza, navodi agencija SPA.

Sjedinjene Države -  Očekuje se da će američki predsjednik Joe Biden u četvrtak, 29. srpnja, objaviti da svi civilni zaposlenici saveznih službi moraju biti cijepljeni ili se moraju redovito testirati.

Država New York uvodi obvezu cijepljenja za državne zaposlenike ili tjedna testiranja, a mjera stupa na snagu 6. rujna, najavio je guverner  Andrew Cuomo 

Guverner države Kalifornije Gavin Newsom objavio je da će svi državni zaposlenici morati biti cijepljeni počevši od 2. kolovoza ili će se morati testirati barem jednom na tjedan.

Turkmenistan - ministarstvo zdravstva najavilo je 7. srpnja da će cijepljenje biti obvezno za sve stanovnike starije od 18 godina.