Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Obilježena je 28. obljetnica pogibije četvorice pirotehničara

Danas su kod središnjeg križa na gradskom groblju u Puli položeni vijenci i zapaljene svijeće za četvoricu pirotehničara, koji su prije 28 godine poginuli prilikom razminiranja Zračne luke Pula

Foto: MUP
1 komentara

U nedjelju, 10. studenog 1991. godine, nakon što je hrvatska vojska preuzela od tadašnje JNA prostor eskadrile i letjelišta u Puli, prilikom razminiranja zrakoplovne baze, od nagaznih mina poginula su četvorica pirotehničara; pripadnici specijalne jedinice policije Vicalj Marjanović i Stevo Grbić, te bojnik Marijan Vinković i časnički namjesnik Dušan Bulešić.

Naime, zbog potrebe preuzimanja vojnog aerodroma i mogućnosti miniranja piste na istome, Krizni štab tadašnje općine Pula uputio je ekipu za preuzimanje objekata, u čijem sastavu su bila četiri pirotehničara, od kojih su dvojica bili pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova, a dvojica pripadnici Zbora narodne garde. Oni su uspjeli nagovoriti predstavnike bivše JNA da ne dižu u zrak pistu, nakon čega su  zajedno s njima skinuli satne mehanizme na vremenskim upaljačima, a koji su bili postavljeni na eksplozivna punjenja. Dana 10. studenog oko 13.30 sati pirotehničari su ponovno obišli bušotine s eksplozivnim punjenjem, no tada je došlo do aktiviranja eksploziva te su sva četvorica poginula.

Svojom nesebičnom žrtvom, Marijan Vinković, Dušan Bulešić, Vicalj Marjanović i Stevo Grbić,  otklonili su opasnost i spasili  živote mnogih, a danas su im polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju, uz njihove obitelji, počast odali predstavnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Policijske uprave istarske, predstavnici Istarske županije, Grada Pule, Zračne luke Pula, te udruge iz Domovinskog rata.

Foto: MUP

Nakon polaganja vijenaca, prisutnima se obratio načelnik Policijske uprave istarske Božo Kirin, koji je u prigodnom govoru podsjetio na hrabrost četvorice pirotehničara. ''Njihova žrtva je nemjerljiva i stoga, poštovane obitelji, nema riječi kojima bih mogao olakšati bol koju i danas osjećate. Mogu samo reći da možete biti ponosni na svoje i naše heroje. Ponosni na njihovu hrabrost, odlučnost i domoljublje. Ponosni što su svojom nesebičnom žrtvom spasili živote mnogih. I po tome ćemo ih zauvijek pamtiti. I uvijek ćemo to s ponosom isticati kako bi naše mlade generacije poznavale povijest i znale cijeniti žrtvu naših branitelja'' rekao je načelnik policijske uprave. Potom su svi prisutni minutom šutnje odali počast stradalim pirotehničarima te su se kroz riječi policijskog kapelana don Ive Borića prisjetili žrtve svih onih koji su svoje živote nesebično položili na Oltar domovine i omogućili nam da danas živimo u slobodnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj.  

Možda vas zanima i ovo:
Message