Obavijesti

News

Komentari 25

Obitelj Frane Lučića na sudu dobila 1,14 milijuna kn odštete

Obitelj Frane Lučića na sudu dobila 1,14 milijuna kn odštete
1

Ne pada nam na pamet osporiti bilo kakav zahtjev koji bi dolazio od Frane i njegove obitelji, kažu iz Općine Tisno i DVD-a. Novac će se isplatiti iz državnog proračuna

VIDEO

Obitelj jedinog preživjelog kornatskog vatrogasca Frane Lučića, majka Ljubica, otac Vilim, brat Marko i baka Marija Frkić, dobit će od Općine Tisno i DVD-a Tisno 1.140.000 naknade za duševne boli koje trpe zbog osobito teškog invalideta koji je na otoku Kornatu 30. kolovoza 2007. godine zadobio Frane Lučić.

Lučićevi su na Općinskom sudu u Šibeniku pokrenuli parnicu protiv države i Grada Šibenika, čije je vatrogasno zapovjedništvo naložilo nesretno helikoptersko desantiranje, te protiv DVD-a Tisno i Općine Tisno, koji su bili Franini neposredni poslodavci. Međutim, na ročištu u petak su Općina Tisno i DVD Tisno u potpunosti prihvatili odštetni zahtjev Lučićevih i sudac Mirko Veleglavac donio je djelomičnu presudu, dok će se o zahtjevu prema državi i Gradu raspravljati 10. prosinca. Tada će se odlučiti hoće li traženi iznos isplatiti svi tuženici zajedno ili Općina i DVD sami. 

Inzistiram da materijalno i moralno plate oni koji su zapovjedali, a ne DVD i Općina, stav je Frane Lučića

- Ne smatramo se odgovornim za ono što se dogodilo našim vatrogascima, ali ne pada nam na pamet osporiti bilo kakav zahtjev koji bi dolazio od Frane i njegove obitelji - jednoglasan je stav Općine i DVD-a koji su nam prenjeli općinski načelnik Ivan Klarin i predsjednik DVD-a Ivica Kaleb. Obitelj Lučić također ne smatra Općinu i DVD odgovornima, ali su pod pritiskom velikih troškova za Franino liječenje morali pristati na tužbu koju su savjetovali odvjetnici. Novac za odštetu, kazali su nam Klarin i Kaleb, Općina i DVD će dobiti iz državnog proračuna. To im je osobno obećala premijerka Jadranka Kosor prilikom prošlomjesečnog posjeta Lučićima u Tisnom, kada je Frani obećana stipendija i posao u HEP-u. I sve dosadašnje odštete koje su tužbama protiv gradova i općina dobile obitelji poginulih isplaćene su iz državnog proračuna.

Spremni smo prodati i kamione i vatrogasni dom

- Hvala državi. Ona daje novac, a mi prihvaćamo odgovornost koja nije na nama. To radimo zato što smo spremni učiniti sve da pomognemo Frani i obitelji.  Spremni smo čak i prodati sve kamione i vatrogasni dom i sve ostalo što imamo. U to nema sumnje. Bojimo se samo da će ovi pravosudni manevri biti iskorišteni u suđenju vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici - rekao je Kaleb. Iako je svjestan da Općina i DVD ne bi osporavali njegov zahtjev i da bi tako vrlo brzo dobio novac, samom Frani Lučiću još ne pada na pamet tužiti svoj DVD i Općinu.

- Ni Općina ni DVD nemaju nikakve odgovornosti. Nisu oni slali vatrogasce u helikopteru da gase Kornat, niti su oni sudjelovali u drugim pogreškama koje su dovele do stradanja. Zato inzistiram da materijalno i moralno plate oni koji su zapovjedali, a ne DVD i Općina - stav je Frane Lučića o čijem će se odštetnom zahtjevu protiv države tek raspravljati na sudu u Zagrebu. 

Ovih 1.140.000 kuna prvo je što je obitelj kornatskog heroja dobila nakon pune tri godine, kada je obiteljima stradalih podijeljen novac sa humanitarnih akcija i po 200.000 kuna pomoći Vlade RH. U međuvremenu je Frane primao samo 2.500 kuna skrbi, od koje je trebao živjeti i plaćati liječenje. Za ilustraciju, samo za kreme za mazanje opeklina troši 16000 kuna mjesečno.   

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...