Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Obitelj slijepog pastira Mate dobila ručak u splitskoj konobi

Matu Zoku, njegovu suprugu Želju i osmero djece na ručak u poznatu splitsku konobu Fife odvezao je Siniša Reljić, inače dobar prijatelj i vozač Miljenka Smoje

Ivana Ivanović/Pixsell
Foto: Ivana Ivanović/Pixsell
18 komentara

Mnogobrojna obitelj slijepog pastira Mate Zoke (33) iz Dugobaba ugošćena je na nedjeljnom ručku u kultnoj splitskoj konobi Fife na Matejušci. U kombi je Matu, suprugu Željku i njihovih osmoro djece nagurao Siniša Reljić, Splićanin koji se doselio nedaleko od Mate, a bio je poznat kao vjerni pratitelj i vozač Miljenka Smoje na njegovim putovanjima Dalmacijom. Dovezao ih je u Fife gdje su Zokini od vlasnika Dragana Sekulića počašćeni ručkom po svom izboru. Djeca koja žive u zabačenom zaseoku iza Dugobaba u Zagori, dobro su se zabavila na izletu u Splitu.

- Za njih to znači puno, a meni je normalno. Dali smo im ono što vole - pomfrita, čevapčića, sok, palačinke - kratak je bio vlasnik Dragan Sekulić, vlasnik Fife. 

Za stolom su se krijepili Nikola (12), Antonia (11), Marin (10), Gabriel (8), Andrea (6), Ana (5), te Ena (3) i Josipa (1) koji su rođeni nakon što je Mate prije tri godine stradao u prometnoj nesreći i oslijepio. Inače, većina djece pomažu Mati oko malog stada ovaca kojim popravljaju svoj neveliki kućni budžet. 

- Njima je drago kad izađu iz kuće, uvijek su u nekom poslu. Da se malo opuste... Ovce su u kući, sve ih čeka , jest, pit, da mogu izdržati par sati bez mene - rekao je Mate.

Kćer mu pomogla da ojanji ovcu

Nedavno je slijepi otac s kćerkom Andreom pomogao da se ojanje njihove ovce Cruiser i Roga. Ipak, Matina očekivanja od ovce "brodskog" imena su bila daleko veća.

- Zovemo je Criuser jer je naša najveća i najšira ovca, ostale iz stada su prema njoj manekenke. Ojanjila je janjčića u minutu, Andrea  i ja smo pomogli. No, očekivali smo više "putnika" da će izaći iz Cruisera. Srećom , Roga nam je podarila dva janjčića, pa je stado naraslo na 11 ovaca - zadovoljan je Mate.

Nedavno  je za obitelj Zoko prikupljeno 58.000 kuna kako bi im se na kući podigao krov i natkrile dječje sobe te spriječilo prokišnjavanje. Radovi još nisu započeti, pa Zokini i dalje žive u 45 kvadrata.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message