Obavijesti

News

Komentari 89

Obitelj traži objašnjenje: Prvo ga proglasili mrtvim pa oživio

Obitelj traži objašnjenje: Prvo ga proglasili mrtvim pa oživio
2

TRAGEDIJA Ivan Kaurić (61) iz Siska srušio se pred kućnim pragom. Došla je Hitna. Sat vremena su ga oživljavali i proglasili mrtvim. Nakon dva sata počeo se micati

VIDEO

Naša obitelj je u potpunom šoku i shrvani smo ne samo gubitkom našeg Ivana, nego i načinom na koji je otišao. Smatramo da liječnica hitne dr. Ivana Brkičić nije reagirala kako je trebala, započinje mučnu priču Mara Kaurić (60) iz Siska.
Njezin suprug Ivan 6. siječnja srušio se pred kućom. Nazvala je hitnu.


- Došli su liječnica, dvije sestre i tri medicinska tehničara. Vani je bilo -12, a oni su ga oživljavali na tom hladnom betonu. Ondje su bili oko sat vremena i liječnica je tad mojoj mami izrazila sućut. Kazala je tehničarima neka tatu unesu u kuću, što su i učinili. Još vani tata je bio prikopčan na EKG i upozorili smo da pokazuje neke znakove života, ali liječnica je rekla da nam se samo čini. Kad su ga unijeli on je disao. Upozorili smo liječnicu na to, no ona je ustvrdila da nam se čini zbog kisika kojeg su mu dali te da on ne diše – nastavlja Marina i Ivanova kći Milena Bekonjić (38). Ekipa hitne je otišla, a u kući su se skupili susjedi i rodbina.


- Postalo je neugodno, jer dok smo ga mi oplakivali, on je u drugoj sobi disao i ispuštao zvukove. Micao je nogom. Ljudima sam objasnila što mi je rekla liječnica, ali kako je vrijeme odmicalo, situacija se nije mijenjala. Svi smo se uznemirili. Nakon dva sata ponovo sam pozvala hitnu koja je došla vrlo brzo. Odmah su ustanovili da je živ i odvezli ga u bolnicu u Sisku – nastavlja Mara.

Bio je u komi do smrti


Njezin suprug u bolnici se nastavio boriti za život, no nije došao k svijesti. Na intenzivnoj je proveo mjesec i pol u stanju kome.


- Onda su nam rekli da ga prebacuju u bolnicu u Petrinji gdje će dobiti bolju medicinsku skrb s obzirom na njegovo stanje. Ondje je preminuo 18. ožujka – tiho prepričava kći Milena.


Potresena obitelj kaže da im nitko nije objasnio što se točno dogodilo i koji je uzrok smrti, a nakon obdukcije naveli su pet ili šest mogućih razloga. Liječnici su im rekli da mu je mozak dugo bio bez kisika pa je zato bio u komi. Ivan je bio dugogodišnji srčani bolesnik, ali prema riječima obitelji, bio je dobrog općeg zdravstvenog stanja. Prema dokumentaciji koja im je ostala nakon odlaska hitne i liječnice Brkičić vidljivo je da su Ivanu dali dva elektrošoka te osam doza adrenalina, ali nije imao puls niti je pokazivao znakove života. Liječnica je u 19.54 proglasila smrt. Kada je nakon drugog poziva hitnoj konačno stigao u bolnicu, uprava je o incidentu obavijestila policiju, a oni su istragu prebacili DORH-u.


- Policijska uprava Sisačko-moslavačke Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku proslijedila je posebno izvješće o tome kako su djelatnici Hitne medicinske pomoći iz Siska, postupili tog 6. siječnja. Riječ je o pacijentu kojeg spominjete u svom upitu. Državno odvjetništvo sada mora utvrditi postoje li obilježja kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti - objasnili su nam iz Policijske uprave Sisačko - moslavačke.

Sve po pravilima


- Istovremeno kad je išla prijava policiji kod nas u Zavodu se sastalo povjerenstvo koje je hitno ispitalo slučaj. Imamo svu dokumentaciju, od prvog poziva hitnoj preko EKG-a i došli smo do zaključka da je liječnica sve napravila u skladu s pravilima struke, nigdje nije pogriješila. Takvi nemili događaji u medicini ipak nisu rijetkost i meni je ovo četvrti takav slučaj. Iz istog razloga i u bolnicama nakon proglašenja smrti pacijenta ostave ležati još dva sata – kazao je dr. Tomislav Fabijanić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Sisačko - moslavačke županije. Vjeruje kako je u slučaju obitelji Kaurić presudna bila hladnoća zbog koje se pacijent pothladio pa se činilo da oživljavanje nema nikakvog učinka. Nakon što su ga unijeli u toplu sobu organizam se oporavio i počeo davati znakove života.


- Smatramo kako je liječnica, vidjevši da mu ne može pomoći, trebala s njim otići u bolnicu, tim više ako smo je upozoravali kako nam se čini da je ipak živ. Također, oni su ga oživljavali sat vremena na temperaturi od 12 stupnjeva ispod nule, naravno da se pothladio i to je trebala uzeti u obzir. Ovo je emocionalno bilo iznimno teško i ne znam kako je naša obitelj uopće to prebrodila. Još se oporavljamo od šoka – kazala je Mara.


No u hitnoj imaju drugačije obrazloženje.


- Po zakonu, sanitetsko vozilo ne smije umrlog čovjeka voziti u bolnicu, nego se mora čekati mrtvozornik. Ako čovjek nakon sat vremena oživljavanja nema puls, ne diše i ne pokazuje znakove života, liječniku ne preostaje drugo nego proglasiti smrt. Također, kod srčanog aresta prema svim pravilima struke, pacijenta se oživljava na mjestu gdje ga je ekipa hitne pomoći zatekla – zaključio je dr. Fabijanić.

Obitelj planira tužiti liječnike

Obitelj preminulog Ivana Kaurića kaže da čekaju nalaze istrage sisačkog DORH-a. Najavili su da će paralelno konzultirati i odvjetnike jer planiraju tužiti liječnicu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 89
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...