Obavijesti

News

Komentari 32

'Svake mi je godine sve teže jer se skriva istina o Kornatu'

'Svake mi je godine sve teže jer se skriva istina o Kornatu'
15

Obitelji i rodbina te gradski i županijski čelnici su na otoku Kornatu položili vijence i zapalili svijeće pored križeva napravljenih u spomen na 12 poginulih vatrogasaca

VIDEO

U spomen na 12-oricu vatrogasaca JVP Šibenik, te DVD-a Tisno i Vodice koji su 30. kolovoza 2007. godine izgubili živote gaseći travu na otoku Kornatu, na mjestu pogibije u utorak su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Uz obitelj i prijatelje stradalih vatrogasaca na misu u kapelici sv. Florijana i mjesta stradanja označena s 12 velebnih kamenih križeva hodočastili su i zapovjednici svih hrvatskih vatrogasnih postrojbi, te predstavnici najviših državnih tijela. 

U ime predsjednika RH cvijeće je položio i svijeću zapalio njegov savjetnik Zlatko Gareljić, u ime Vlade RH ministri Davor Božinović i Božidar Kalmeta, a u ime Sabora zastupnici Neda Klarić, Ante Kulušić i Ranko Ostojić.  

Četiri godine nakon kornatske tragedije bol i suze obitelji stradalih nisu presahli, kao ni pitanja zašto su njihovi najmiliji morali umrijeti.

- Tu smo u ime Vlade Božinović i ja došli odati počast tragično stradalim vatrogascima, došli smo podijeliti bol s njihovim obiteljima i moliti za njihove duše. Slučaj se nalazi pred sudom i tu nemam što komentirati. Proces je u tijeku i ja se nadam da će on odgovoriti na sva dosad neodgovorena pitanja - rekao je ministar Kalmeta. 

- MORH ne provodi istragu. Traje sudski postupak u kojem Ministarstvo obrane i oružane snage u potpunosti surađuju. Nema niti jednog pitanja koje MORH nije odgovorio ili na koje neće odgovoriti u tijeku postupka. Mi nemamo stvarno nikakvih indicija da

se ovdje radilo o eksploziji neke bombe. Stvar je nas sudskim instancama i vjerujem da će postupak dovesti do odgovora na pitanja odgovornosti i da će se rasvijetliti okolnosti u kojima je do svega došlo - rekao je minister Božinović.

Na pitanje što su nekoliko sati nakon stradavanja vatrogasaca na Kornatu radili vojni specijalci rekao je samo da su 'oni tu bili sukladno zakonu i po odobrenju najviših instanci'.

- Teško je. Vrijeme ne liječi rane. Imam svaki put tremu kad ovdje dolazim, ali kad dođem osjetim se nekako lakše. Koliko je tužno, toliko je i lijepo što se ljudi sjećaju i svake godine ih je ovdje sve više koji žele da se na stradale ne zaboravi.  Nadam se da će ovi dolasci postati tradicija i daj Bože da se kornatska tragedija ne zaboravi i da se konačno otkrije istina  - rekla je Ajka Crvelin, Tišnjanka koja je u kornatskoj tragediji izgubila i supruga i sina.

Dinko Stančić, otac poginulog 16-godišnjeg vatrogasca DVD-a Tisno Marka, svake je godine sve više ogorčen. 

- Kako će mi biti lakše nakon četiri godine? Svake mi je godine sve teže i teže, jer se sve više i više laže - rekao je Stančić.  On je kao krivce za smrt svog sina optužio vatrogasne zapovjednike i okupljene državne dužnosnike. Nazvao ih je ubojicama svoga sina i tvrdio kako oni u dogovoru jedan drugome čuvaju leđa i skrivaju istinu o kornatskoj tragediji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...