News

Komentari 84

Objavljeni detalji novih mjera u školama: Za dio učenika maska je obvezna cijelo vrijeme

Objavljeni detalji novih mjera u školama: Za dio učenika maska je obvezna cijelo vrijeme

Nakon uvođenja novih mjera u škole, HZJZ i Ministarstvo znanosti objavili su detaljan popis čega sve se moraju pridržavati učenici i nastavnici

Od 15. studenog COVID potvrda bit će potrebna za sve djelatnike škole. Bez nje, ne mogu na posao, tako je odlučio Nacionalni stožer. No to nije jedino što se promijenilo u školama. Obzirom da svako malo pojedini razredi završe u izolaciji i prelaze na online modele, te da je veći broj necijepljenih učenika, HZJZ i Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavili su novi režim za škole. 

Tako su maske obavezne za:

Učenike od 5. razreda osnovnih škola nadalje tijekom cijelog boravka u školi i tijekom boravka u učionici, čak i kada je riječ o ustanovi u kojoj je razmak u učionicama između svih osoba (učenika, nastavnika i dr.) veći od 1,5 metra.

Učenike srednjih škola tijekom cijelog boravka u školi i tijekom boravka u učionici, čak i kada je riječ o ustanovi u kojoj je razmak u učionicama između svih osoba (učenika, nastavnika i dr.) veći od 2 metra.

Nastavnike, odgajatelje i druge djelatnike škola i dječjih vrtića kao i roditelje i druge odrasle osobe tijekom cijelog boravka u školi/dječjem vrtiću i tijekom boravka u učionici odnosno odgojno-obrazovnoj grupi; iznimno cijepljeni odgajatelji i učinitelji razredne nastave kao i odgajatelji i učitelji razredne nastave koji su unazad 12 mjeseci preboljeli covid-19 ne trebaju nositi masku kada borave u svojem razrednom odjelu odnosno u svojoj odgojno-obrazovnoj grupi.

Za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole (uključujući četvrti razred) kod prolaska zajedničkim prostorijama odnosno u svim situacijama kraćeg trajanja kada se učenici jednog razrednog odjela miješaju s učenicima drugog razrednog odjela (u učionici učenici do 4. razreda, uključujući četvrti razred, ne nose masku).

Lokalni stožeri

Za vrijeme trajanja aktualne epidemiološke situacije nadležni lokalni stožer, na prijedlog ustanove i suglasnost osnivača, ne može odlučiti da za pojedinu školu učenici ne moraju nositi maske te da nastavnici u učionici ne trebaju nositi masku neovisno o razmaku, navodi se u uputama. 

Raspored sjedenja u učionicama nužno je organizirati na način da se ostvari što je mogući veći razmak između učenika.

No postoje i izuzeci pa tako djeca rane i predškolske dobi, kao i učenici s teškoćama u razvoju koji svladavaju posebne programe, ne nose zaštitne maske. Izuzet od obveze nošenja maske u školi može biti samo učenik/djelatnik čije zdravstveno stanje to onemogućuje; navedeno utvrđuje nadležni školski liječnik za učenika ili obiteljski liječnik za djelatnika.

Nisu uvijek obavezne

Maske nije potrebno nositi za vrijeme nastave tjelesne i zdravstvene kulture, drugih oblika tjelesne aktivnosti i za vrijeme užine.

Najčitaniji članci