Obavijesti

News

Komentari 327

Bio je to početak krvavog rata: 25 godina od zločina u Borovu

Bio je to početak krvavog rata: 25 godina od zločina u Borovu
6

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Tepeš rekao je kako je od dana pogibije dvanaestorice redarstvenika postalo jasno da se u Hrvatskoj vodi pravi, krvavi rat

VIDEO

"Mi 25 godina svjedočimo istinu o Borovu Selu koju ne žele prihvatiti čak i neki koji sjede u Saboru, na mjestu gdje bi svojim primjerom trebali pokazati da cijene žrtvu redarstvenika Borova Sela i svih drugih branitelja. Neki od njih pokušavaju prekrajati našu povijest zbog svojih političkih interesa i pričaju neku svoju istinu. Postoje i mnogi, a ti će se prepoznati, koji ne daju minutu šutnje za poginule, ne dižu ruku kada je potrebno, obilaze različite dijelove Hrvatske, otvaraju koješta, daju počasti koječemu, ali ne i vukovarskoj i hrvatskoj žrtvi. Ali mi smo tu da svjedočimo pravu istinu i od toga nećemo odustati" rekao je Stevo Culej, umirovljeni pripadnik specijalne policije Vinkovci i predsjednik Udruge na obljetnici mučkog ubojstva 12 redarstvenika u Borovu Selu. 

POGLEDAJTE VIDEO: Komemorativnim skupom te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja obilježen je Memorijal 12 redarstvenika

Pokretanje videa...

00:56

 

Kao i svake godine, tako je i ove upriličeno svečano polaganje vijenaca kod spomenika policajcima, kao i mimohod branitelja od ulaska u selo do centra, gdje se spomenik nalazi. Taj događaj u Borovu Selu lokalni stanovnici koji su uglavnom srpske nacionalnosti u pravilu dočekuju zatvoreni u svoje kuće, spuštenih roleta i bez ikakvog traga da u tom selu netko živi. 

Upravo tako izgledalo je i tog dana, 2. svibnja 1991. godine kada je u selo ušla skupina mladih i neiskusnih policajaca iz PP Vinkovci da pomognu svojim kolegama koje su ranije upale u puškaranje sa Srbima skrivenim u kućama. Odmah po ulasku u selu upali su u srbo-četničku zasjedu i 2,5 sata borbe završilo je neviđenim masakrom 12 redarstvenika i ranjavanjem 23 policajca koji su se jedva spasili.

Fotografije izmasakriranih policajaca nad kojima su se Srbi iz Borova Sela iživljavali, Stevo Culej, saborski zastupnik i brat jednog od ubijenih policajaca, izložio je prije neki dan u Saboru kako bi podsjetio na strašnu tragediju. Kao i svake godine, tako je i ove, Culej naglasio da u ovih 15 godina nitko nije proglašen odgovornim za ovu tragediju te da niti jedan Srbin nije kažnjen, nego aboliran. 

"Istina o Borovu Selu se mora znati i počinitelji ovoga zločina se moraju naći i kazniti. Svjestan sam boli i tuge obitelji ubijenih, ogorčenja vas branitelja, a vidim i ove prazne i tihe ulice i zatvorene kuće u selu. Učinit ću sve da vas ne iznevjerim i sa ovog mjesta odlazim sa ponosom" rekao je Vlaho Orepić, Ministar unutrašnjih poslova koji je rekao kako se u Borovu Selu ove godine nalazi prvi puta.  Osim njega vijence kod spomenika braniteljima postavili su i ravnatelj policije, čelnici županije, izaslanici predsjednice i premijera te predsjednika Sabora. 

Karamarko: Žrtva je učvrstila namjeru za osamostaljenjem

Prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko poručio je u ponedjeljak da žrtva dvanaest hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu nije bila uzaludna nego je učvrstila namjeru za ostvarenje samostalne i suverene Hrvatske.

"Žrtve tih mladića nisu bile besmislene. One su nam bile upozorenje što nas čeka ako ostanemo u zajedničkoj državi.  One su nas učvrstile u namjeri da se izborimo za samostalnu i suverenu RH", napisao je Karamarko na svom facebook profilu. Istaknuo je i da je pogibija dvanaest hrvatskih redarstvenika na današnji dan, 2. svibnja 1991., u Borovu Selu događaj koji u sebi opisuje cijelu istinu o borbi za samostalnu i suverenu Hrvatsku.

Podsjetio je da su tada slabo naoružani mladići pošli pružiti otpor puno bolje opremljenim pobunjenicima koji su imali pojačanje uvježbanih terorista iz Srbije i pomoć JNA  koja je svoje cijevi okrenula protiv hrvatskog naroda. "Zastanimo na trenutak i sjetimo se s dubokim poštovanjem ugaslih mladih života koji su pali da bi Hrvatska živjela", napisao je Karamarko.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 327
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...