Obavijesti

News

Komentari 4

"Jednostavno prva": Zadarska škola dobila američku nagradu

"Jednostavno prva": Zadarska škola dobila američku nagradu
5

Hrvatski pomorci s diplomom srednje Pomorske škole iz Zadra traženi su u svijetu, a u svibnju će im u New Yorku (SAD) dodijeliti međunarodni certifikat kvalitete...

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Jednostavno prva, načelo je zadarske Pomorske škole koje nije samo puka parola, nego je i međunarodno potvrđeno.

Naime, nakon brojnih priznanja i uspjeha ovih dana u zadarsku je školu stigao poziv na dodjelu međunarodne nagrade kvalitete IQS, koju organizira njujorška BID Group. Ta američka organizacija nagrade dodjeljuje tvrtkama i ustanovama koje se ističu svojim aktivnostima u lokalnoj zajednici te se stalno usavršavaju i rade na inovacijama. Predstavnici škole po nagradu će u New York potkraj svibnja, kad će biti održan i godišnji skup BID Group.

- Kad nam je stigao poziv, kao svaki sumnjičavi Hrvat najprije sam dobro provjerio o kakvoj je organizaciji riječ i kolike će koristi od svega toga imati naša škola. Tamo će biti više od 120 kompanija i ustanova, što privatnih, što javnih, iz čitavog svijeta, a cilj održavanja skupa je da se na jednome mjestu okupe poslovni ljudi, razmijene svoja iskustva i potaknu međusobno poslovanje. Za moje kolege i mene poseban je izazov što je naš proizvod, koji ćemo tamo predstaviti i ponuditi, zapravo obrazovanje - kaže nam ravnatelj škole Svetko Perković.

No ističe kako unatoč međunarodnim certifikatima kvalitete upravljanja i stalnom unapređivanju rada u školi, još ne mogu ponuditi nastavu koja se izvodi na engleskom.

- Zbog tromosti našeg obrazovnog sustava tu smo malo tanki. Kod nas je to previše komplicirano. Ali, bez obzira na to, velika je stvar imati mogućnost predstaviti tim poslovnim ljudima školu, Zadar i Hrvatsku. To je ipak velika stvar i za naš obrazovni sustav, bez obzira na sve probleme. Osim toga, od više od stotinu tvrtki i institucija sigurno neke dobre primjere mogu prenijeti i kod nas te još više usavršiti obrazovanje u našoj školi - kaže ravnatelj zadarske Pomorske škole.

Podsjeća i na pokušaj da se školovanje u zadarskoj školi “proda” i u svijetu. 

- Prije nekoliko godina bili smo u situaciji da našu uslugu obrazovanja pomoraca prodamo pristupnicima iz Nigerije. To je trebala financirati nigerijska vlada uz posredništvo nekih kompanija iz Velike Britanije. Održano je nekoliko sastanaka, analizirali su naš obrazovni sustav i već je bila skoro pa gotova stvar da će na školovanje u Zadar doći pedeset učenika. No, nažalost, nismo uspjeli jer je hrvatska administracija toliko komplicirana da se ni do viza nije moglo jednostavno doći. Osim toga, bio je problem osiguranja tih učenika, ali i priznavanja naših diploma u svijetu. Sve to je naše potencijalne partnere obeshrabrilo - kaže nam Perković.

No, s druge strane, pomorci s diplomom zadarske Pomorske škole traženi su u svijetu jer se mogu pohvaliti da su obrazovanje završili u ustanovi koja je svojevrstan brend.

To potvrđuje i podatak da je škola 2000. godine bila prva srednja škola u Hrvatskoj koja je dobila certifikat kvalitete prema normi ISO 9002. Nedavno su i među prvih 20 škola u Hrvatskoj odabrani za pilot-projekt e-Škole. U školi je ukupno 150 kompjutora, svi su umreženi i spojeni na internet. Učenici škole mogu završiti jedan od četiri smjera: pomorski nautičar, tehničar za brodostrojarstvo, tehničar za logistiku i špediciju te tehničar za jahte i marine.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.