Obavijesti

News

Komentari 5

Obrazovanje za rad: "Nakon škole ću otvoriti svoju tvrtku"

Obrazovanje za rad: "Nakon škole ću otvoriti svoju tvrtku"
1

Đaci zadarske Poljoprivredne škole uče kako otvoriti seosko gospodarstvo i proizvoditi zdravu hranu. Imaju i staklenik za hidroponski uzgoj jagoda. Taj projekt financirali su novcem iz fonda EU

VIDEO

Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola “Stanka Ožanića” iz Zadra primjenjuje najnovija znanja i metode u obrazovanju svojih učenika. Tako su nedavno predstavili desetomjesečni projekt inovativnih metoda podučavanja koji je financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.
- Projekt smo primijenili za agrotehničare koji se školuju u našoj školi. Razvili smo hidroponski uzgoj toga voća u okviru naše praktične nastave. Jedan dio ćemo postaviti u plasteniku na Babindubu, a drugi dio u školski atrij zbog eksperimentalnog dijela, da vidimo kako agroklima utječe na prinos jagoda. Moram naglasiti da je riječ o vrlo inovativnom uzgoju jagoda. Hidroponija znači da sadnice jagoda nećemo saditi u zemlju, nego na podlogu od kokosa, kojoj ćemo dodavati hranjiva. Nije riječ o kemiji, nego o dodavanju hranjivih tvari, kojih inače ima u zemlji. Cilj nam je, naime, da naši učenici i na malim površinama mogu dobiti veći urod, jer na slatkoću jagoda utječe sunce, a kod nas u Dalmaciji ga ne manjka - ističe ravnateljica škole Jelena Gulan.
Ivana Dević iz Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije Agrra vjeruje kako će upravo hidroponski uzgoj jagoda u školskom plasteniku biti dobar primjer zadarskim poljoprivrednicima da primijene tu inovativnu metodu.
- Klimatski uvjeti na zadrskom području su savršeni, čak i za sadnju na otvorenom. Zato ovim projektom želimo pokazati da se i uz male početne troškove može proizvesti vrhunski proizvod koji ima dobru tržišnu cijenu i uvijek je atraktivan - kaže Dević.
Učenici su uoči otvaranja staklenika imali i kraći tečaj pripremanja jela od jagoda i s jagodama. U zadarskoj školi su svjesni da je poljoprivreda jako važn, te da postoji brojni preduvjeti za njezino unapređenje, posebno suvremenim i inovativnim rješenjima. Zato svojim učenicima redovito organiziraju studijska putovanja, razmjenu iskustava s drugim školama u Europi te im na predavanja dovode stručnjake koji se bave upravo novinama u poljoprivredi.
– Teško je bilo kroz protekle godine motivirati učenike da se nakon škole vrate na zemlju te s novima znanjima i vještinama nastave tamo gdje su u poljoprivredi trenutačno njihovi roditelji. Ali stvari se ipak popravljaju i ima mladih koji to zaista i naprave nakon završetka škole i fakulteta - kaže ravnateljica Gulan.
Ističe kako su u zadnjih godinu dana, a sve s ciljem boljeg osposobljavanja mladih za tržište rada, uveli poduzetništo i u općeobrazovne predmete.
– Kroz povijest, tjelesni i hrvatski potičemo učenike da razmišljaju na poduzetnički način. Lani je tako bio problem s plasmanom mandarina na tržište pa su se tu angažirali naši učenici sa svojim idejama kako riješiti taj problem. Također su izradili i e-knjižicu s receptima na temu jabuka. Makli smo ih iz školskih klupa u stvarni život - kaže ravnateljica.
A upravo to je ono što budućim agrotehničarima treba, jer se na kraju krajeva školuju za povratak na selo i pokretanje vlastitih OPG-ova, gdje se prožimaju poljoprivreda, gastronomija i turizam. Toga je svjestan i maturant Branimir (18) iz Tinja, kojemu je želja upisati Agronomiju i vratiti se u selo.
Želja mi je pokrenuti vlastito seosko imanje. Na taj način ne bih morao napuštati svoje mjesto i državu. Želja mi je ostati tu i svoju budućnost graditi u Hrvatskoj. Jer ovo naše područje ima dobre predispozicije za poljoprivredu, koja još nije dovoljno razvijena. Očekujem u idućih nekoliko godina puno bolju situaciju - kaže Branimir.
I njegove kolegice kažu da će se možda i one vratiti raditi s roditeljima na vlastitim OPG-ovima. Zato su, dodaju, i upisale školu za agrotehničara. Inače, na projektu uzgoja jagoda, koji vodi Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola “Stanka Ožanića”, sudjeluju i Zadarska županija, Grad Zadar, Srednja škola “Matije Antuna Reljkovića” iz Slavonskog Broda i Srednja škola “Braće Radić” iz Kaštel Štafilića.
Projekt je počeo u travnju 2015. godine i traje do travnja 2016. godine.






   

    

Prijavite se na naš newsletter!


* obavezno polje


    
    


    
    


    
    


    Spol  *

   





    Ja sam:
   








    

        
        
    
   
   

   

   




Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi