Obavijesti

News

Komentari 75

Obrtnici zatvaraju poslove koji su ih hranili i do 30 godina

Obrtnici zatvaraju poslove koji su ih hranili i do 30 godina
1

Kriza, zakoni, nedisciplina u plaćanju i visoki nameti uništavaju obiteljske radionice. Nekad su dobro živjeli, zapošljavali ljude. Sad rade za druge i grcaju u dugovima

VIDEO

Iako se u Hrvatskoj svake godine otvori nekoliko tisuća obrta, uvijek je - i to znatno više - onih koji se istodobno zatvore. U posljednjih šest godina 50.000 ljudi, vlasnika i zaposlenika, završilo je na burzi, a aktivnih obrta je 20.000 manje. Većinom je riječ o poslovima koji su generacijama hranili cijele obitelji i uspješno poslovali i do 30 godina.

- Zbog posljedica gospodarske krize i nepovoljnog poduzetničkog okruženja, financijske nediscipline, nelojalne konkurencije onih koji rade ‘na crno’ te manjka obrtnog kapitala, mnogo se obrtnika suočilo s financijskim problemima. Morali su zatvoriti obrt. Naše gospodarstvo zasićeno je visokim porezima, zakoni u nekim slučajevima ne vide obrtnike kao jednakopravne poslovne subjekte trgovačkim društvima, financijska nedisciplina i neplaćanje su pravilo, a ne iznimka, obrtnicima je u nekim slučajevima onemogućeno dobivanje poticaja...- nabrajaju nam iz Hrvatske obrtničke komore.

Upravo razni “domišljati” nameti i kriza uništili su posao Slavoncu Tihomiru Lovriću (44) iz Migalovaca kod Požege. Građevinom se bavio 24 godina. Ne pamti da je ikad bilo ovako teško.

- Čini mi se kao da netko namjerno želi uništiti ne samo nas obrtnike nego kompletno gospodarstvo - očajan je. Obrt je imao 10 godina, a samo Poreznoj upravi ostao je dužan oko 63.000 kuna. Najviše mu je, dodaje, žao radnika. Ovisno o sezoni uvijek je imao šest do deset zaposlenika, a sada su i oni na ulici. Posljednje dvije godine bile su, nastavlja, samo mučenje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

>>> Više pročitajte u Expressu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.