Obavijesti

News

Komentari 3

Obrtnik koji štrajka u Zagrebu proveo je noć u lijesu ispred Ministarstva: 'Ostajem ovdje'

Obrtnik koji štrajka u Zagrebu proveo je noć u lijesu ispred Ministarstva: 'Ostajem ovdje'
9

Mario Kolarević (54) iz Virovitice je u utorak došao ispred ministarstva u znak protesta jer se, kako on kaže, već sedam godina krše odredbe Zakona o pogrebničkoj djelatnosti

VIDEO

Ostajem ispred Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja sve dok se ne ukine Zakon o pogrebničkoj djelatnosti ili se ne počinje primjenjivati sve njegove odredbe, jer ovako je mrtvo slovo na papiru, kazao nam je Mario Kolarević (54) vlasnik Obrta za pogrebničke usluge "Lira" iz Virovitice, koji je u utorak došao ispred ministarstva u znak protesta jer se, kako on kaže, već sedam godina krše odredbe tog Zakona.

Osim što se odlučio na štrajk glađu, on je noć ispred ministarstva proveo u lijesu. Lijes koji stoji i danas ispred Ministarstva je u utorak oko 21 sat stavio na tlo, skinuo poklopac i noć proveo legavši u lijes.

On se za takav način protesta odlučio, kako nam je rekao, jer Komunalno poduzeće „Flora“ iz Virovitice unatoč "opomeni" iz ministarstva traže punomoć ovjerenu kod Javnog bilježnika ukoliko želi obaviti ukop, jer je u nekim situacijama nemoguće ispuniti taj zahtjev „Flore“. 

- To je u nekim situacijama neizvedivo. Posebice ako osoba umre u dane kad ne radi bilježnik, mi to ne možemo ishoditi i stoga nas Flora dovodi u podređeni položaj. Obratili su se ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja koje je u nekoliko navrata poslao tumačenje Flori da ne može tražiti ovjerenu punomoć, no oni se i nadalje oglušuju i postupaju po svome. 

Iz Lire su zatražili mišljenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, i dobili odgovor koji je potpisao Ravnatelj Zvonimir Novak, i koji je u travnju dostavljen i direktoru Flore, Željku Iharošu, u kojemu citira članak 8. Zakona o pogrebničkoj djelatnosti (u posjedu smo dopisa). 

Obrtnik najavio štrajk glađu u Zagrebu: 'Komunalno poduzeće mi onemogućava rad, pomozite'
Obrtnik najavio štrajk glađu u Zagrebu: 'Komunalno poduzeće mi onemogućava rad, pomozite'

- U stavku 2. Zakona, stoji da poslove preuzimanja i prijevoza umrle osobe pogrebnik je temeljem pisane punomoći naručitelja ovlašten ishoditi svu potrebnu dokumentaciju. Zakonodavac nije postavio uvjet ovjerene punomoći, jer ista ne bi bila u funkciji, imajući u vidu da smrt nastupa u svako doba dana, noći, praznike i blagdane. U takvim uvjetima nije moguće ishoditi ovjeru punomoć – govori nam ogorčeni vlasnik obrta "Lira" koji zapošljava sedam osoba.

Kolarević tvrdi da u Osijeku nema takvih problema kao u Virovitici, dodajući da koliko je upoznat samo u Rijeci postoji sličan problem. 

Uskoro bi s pred Ministarstvom trebao pojaviti i zastupnik Nikola Grmoja, kazao nam je Kolarević.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.