Obavijesti

News

Komentari 29

Obrtnik najavio štrajk glađu u Zagrebu: 'Komunalno poduzeće mi onemogućava rad, pomozite'

Obrtnik najavio štrajk glađu u Zagrebu: 'Komunalno poduzeće mi onemogućava rad, pomozite'
4

Razgovarali smo s prvim čovjekom Virovitice, Kirinom koji nam je kazao da je upoznat s problemom i tražio očitovanje Komunalnog poduzeća Flora

VIDEO

Kako sam iscrpio sve mogućnosti da se mojem Obrtu za pogrebničke usluge omogući da imam tretman po Zakonu o pogrebničkoj djelatnosti, a što mi onemogućuje Komunalno poduzeće „Flora“ iz Virovitice odlučio sam se na štrajk glađu u Zagrebu – govori nam Mario Kolarević (54) vlasnik „Lire“, obrta za pogrebničke usluge.

On već sedam godina od kada je stupio na snagu novi Zakon o pogrebničkoj djelatnosti koja je tržišna djelatnost i koju mogu obavljati sve osobe koje imaju licence, „Lira“ nailazi na probleme s Komunalnim poduzećem Flora u Virovitici.

Problem je u tome što oni traže ovjerenu punomoć od javnog bilježnika, što je u nekim situacijama neizvedivo. Posebice ako osoba umre u dane kad ne radi bilježnik mi to ne možemo ishoditi i stoga nas Flora dovodi u podređeni položaj. Obratili su se ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja koje je u nekoliko navrata izvjstila Floru da ne može tražiti ovjerenu punomoć, ali se oni i nadalje oglušuju na to, govori nam Kovačević.

Nadalje u Zakonu koji je stupio na snagu 7. travnja 2015. godine, pogrebnička djelatnost prestaje biti komunalna i postaje tržišna, tvrdi naš sugovornik, koji ima obrta već 23 godine, a stupanjem Zakona na snagu djelatnost je proširio i za pogrebničke usluge. Kolarević trdi da je u nekoliko navrata pokušao to riješiti s virovitičkom komunalnom tvrtkom „Flora“ koja upravlja grobljima, ali je svaki put naišao na odbijenicu.

Iz Lire su zatražili mišljenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, i dobili odgovor koji je potpisao Ravnatelj Zvonimir Novak, i koje je u travnju dostavljeno i direktoru Flore, Željku Iharošu, 8. travnja ove godine, u kojemu citira članak 8. Zakona o pogrebničkoj djelatnosti (u posjedu smo dopisa).

- U stavku 2. Zakona, stoji da poslove preuzimanja i prijevoza umrle osobe pogrebnik je temeljem pisane punomoći naručitelja ovlašten ishoditi svu potrebnu dokumentaciju. Zakonodavac nije postavio uvjet ovjerene punomoći, jer ista ne bi bila u funkciji, imajući u vidu da smrt nastupa u svako doba dana, noći, praznike i blagdene. U takvim uvjetima nije moguće ishoditi ovjeru punomoć – govori nam ogorčeni vlasnik „Lire“ obrta koji zapošljava sedam ljudi.

Kolarević tvrdi da u Osijeku nema takvih problema kao u Virovitici, dodajući da koliko je upoznat samo u Rijeci postoji sličan problem. Kazao je da se javljao i gradonačelniku Virovitice, Ivici Kirinu ali da je sve ostalo 'mrtvo slovo na papiru'.

Razgovarali smo s prvim čovjekom Virovitice, Kirinom koji nam je kazao da je upoznat s problemom i tražio očitovanje Flore.

- Nastojati ćemo to riješiti što je u moguće kraćem roku naravno poštujući zakonske propise - kazao je Ivica Kirin u utorak ujutro u krećem telefonskom razgovoru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva. Traje novi sastanak DP-ovaca
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva. Traje novi sastanak DP-ovaca

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...