Obavijesti

News

Komentari 7

Obuljen Koržinek: 'Sporazum vrlo jasno definira Hrvatsku i Francusku kao partnere'

Obuljen Koržinek: 'Sporazum vrlo jasno definira Hrvatsku i Francusku kao partnere'

Ministrica Nina Obuljen Koržinek, bivša ministrica obrane Željka Antunović, stručnjak za sigurnost Gordan Akrap i direktor HS produkta Željko Pavlin raspravljali su u Otvorenom o Macronu

VIDEO

Gosti emisije HTV-a Otvoreno bili su ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, bivša ministrica obrane Željka Antunović, stručnjak za sigurnost Gordan Akrap i direktor HS produkta Željko Pavlin. Razgovarali su o tome što znači posjet predsjednika Emmanuela Macrona za Hrvatsku, je li Hrvatska kupnjom aviona od Francuske osigurala ulazak u šengenski prostor i može li to ugroziti strateško partnerstvo s SAD-om.

- Taj je sporazum značio veliku podršku, pa i u javnosti promjenu percepcije o odnosima Hrvatske i Francuske. Danas, 11 godina kasnije Hrvatska, država članice EU, prošle godine smo predsjedali EU-om u trenutku najveće krize, potpisuje novi sporazum o strateškom partnerstvu koji smo danas usvojili na Vladi pa je on i javno dostupan. On daje jedan širok presjek tema, ne samo bilateralnih, nego smo se odlučili na stratešku suradnju oko europskih tema - i sigurnosnih i gospodarskih, klimatske promjene, digitalna tranzicija - rekla je Obuljen Koržinek. 

Na opaske nekih da je to trgovački odnos - mi njima milijarde za Rafale, a mi dobijemo ulazak u Schengen i potporu za eurozonu ministrica je rekla da to nije trgovina. 

Plenković i Macron na večeri: Nazdravili, pričaju o stanju u regiji, migracijama, ali i klimi
Plenković i Macron na večeri: Nazdravili, pričaju o stanju u regiji, migracijama, ali i klimi

- Sporazum je puno širi, on otvara mogućnosti i puno angažiranije suradnje u svim drugim područjima. On vrlo jasno pozicionira Hrvatsku i Francusku kao partnerske zemlje koje zajednički žele raditi na stabilnosti i razvijati sigurnosno suradnju u okviru EU i u odnosu na sve izazove koji nas okružuju - komentirala je. 

Bivša ministrica obrane Željka Antunović rekla je o nabavi Rafala kako je potpuno nebitno što o tome misli. 

- Smatram da bi se mogli obraniti i bez MIG-ova i bez Rafala ako imamo dovoljno obučenu i motiviranu vojsku. Međutim, ovo je ipak nešto što obilježava hrvatsku politiku kroz dugo razdoblje. Mi smo čudan narod i čudna zemlja, pa vjerojatno onda imamo i malo specifične političare. Da je netko rekao prije 15 godina da nam ne treba ratno zrakoplovstvo i da ćemo to ukinuti mislim da bi se digla revolucija u Hrvatskoj. Danas kad smo kupili 12 borbenih zrakoplova koji su nam nužni jer su postojeći neupotrebljivi čujemo puno glasova protiv toga - govori Antunović.

Stručnjak za sigurnost Gordan Akrap rekao je kako ne zna što stoji u ugovori te dodao da će se doznati.

- Mi smo članica EU-a i NATO-a i to je manevarski prostor u kojem trebamo funkcionirati. Ne trebamo mi vezivati naše poslovne aktivnosti, pitanje izvoza u neku državu s određenim poslovnim potezima kao što je ovaj, rekao je Akrap.

Kaže i da se Amerikanci neće naljutiti što nismo kupili F16.

- Osobno sam bio sklon nabavi F16 Baracku s obzirom na to da znam kave su njegove mogućnosti i karakteristike.  Prvi natječaj je bio izuzetno transparentan, možda i previše transparentan jer se u svakom trenutku znalo sve. Postoji javna nabava, zna se koliki je proračun koji možemo izdvojiti i koje su karakteristike i to je definirala struka , a ne javnosti . Skupile su se pametne glave u MORH-u i rekle trebamo to i to, te je politika i struka odlučila - rekao je Akrap.

U ime aviona i Bruxellesa
U ime aviona i Bruxellesa

Na činjenicu kako se Srbija, naoružava i nabavlja oružje sa svih strana, prima donacije od Rusije, govore i o nabavci sustava S400 te bi onda Rafali bili upitni ili ne bi, Akrap je reko da smo mi članica NATO-a te da su Rafali daleko bolji od srpskih MIG-ova.

- To je prva i temeljna postavka iz koje mi trebamo polaziti. To što Srbija kupuje i reagira na nas, to je njihov problem. Rafale kupujemo za sebe kao odgovorna članica EU-a i NATO-a. To što Srbija govori da će kupiti S400 to su priče za srbijansku domaću javnost. Turska je kupila sustav S400, sustav je vrlo blizak sustavu koji imaju Rusi. Srbija nema tih novaca da plati sustav - zaključio je. 

Direktor HS produkta, tvrtke specijalizirane za oružje, Željko Pavlin rekao je kako su ove godine dobili nagradu Zlatnu kunu od HGK za veliko trgovačko društvo u Hrvatskoj te zlatni ključ za najvećeg izvoznika u Ameriku u Hrvatskoj, ali da u Francusku do sad nisu puno izvozili - oko 5.000 pištolja. 

- U tvornici radi oko 1850 ljudi, ali broj ljudi je staro gledanje na snagu tvornice. Mi smo u ovom trenutku vjerojatno najautomatiziraniji i najrobotiziranija tvornica u Hrvatskoj. Imamo najveći broj robota u proizvodnji od kojih su neki čak i rezultat našeg rata. Ovo će nam biti rekordna godina u našoj povijesti. Naš izvoz u Ameriku bit će oko 700.000 pištolja, a uspjeli smo izvesti u razne zemlje oko 20-ak tisuća pušaka. Ova rekordna godina bit će bolja 20% posto nego lanjska za koje smo dobili ove nagrade. To dovoljno govori o rezultatima, a to nas svrstava među najveće tvornice u našem segmentu na svijetu - rekao je Pavlin..

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa