Obavijesti

News

Komentari 197

Očajni otac kapetana: Mi nismo izgubili nadu, Dino će se vratiti

Očajni otac kapetana: Mi nismo izgubili nadu, Dino će se vratiti
1

I dalje je otvorena i akcija prikupljanja pomoći za privatnu potragu za nestalim pomorcima. Dosad je prikupljeno 81.907 eura. Ako od potrage ne bude ništa, novac će proslijediti njihovim obiteljima

VIDEO

Istina je, istina, našli su ih, prolomila se vijest poput munje društvenim mrežama u petak navečer.

Nastala je potpuna histerija, građani su na društvenim mrežama počeli zahvaljivati nebesima što je naš kapetan Dino Miškić i njegovi kolege pronađeni. Neizvjesnost je trajala do sitnih noćnih sati, a onda je uslijedio “hladan tuš”.

Vlasti francuskog Martinika nisu samo demantirale vijest o pronalasku, već su u petak navečer na tiskovnoj konferenciji objavile da obustavljaju aktivnu potragu za pomorcima Bourbon Rhodea, koji su u Atlantiku nestali još 26. rujna. Prefekt Martinika Franck Robine objasnio je da sad prelaze na aktivno promatranje.

'Još smo uključeni u potragu, ne odustaje se od Dina Miškića'
'Još smo uključeni u potragu, ne odustaje se od Dina Miškića'

- Nije neočekivana, ali ova odluka vlasti na Martiniku je vrlo razočaravajuća - rekao je u subotu ujutro Neven Melvan iz Sindikata pomoraca Hrvatske. Objasnio je i što točno znači aktivno promatranje.

- To znači da svi brodovi u prolazu imaju obvezu pojačanog promatranja i ako nešto uoče moraju odmah to dojaviti nadležnom centru za potragu - pojasnio je Melvan.

To je ogromno područje 

U kratkom razgovoru za 24sata Melvan je istaknuo kako je 16 dana nakon potonuća broda mogući radijus u kojem bi se mogla nalaziti splav oko 1500 milja.

- Radi se o ogromnom području. I da pošaljete čitavu svjetsku flotu nećete moći napraviti kvalitetnu potragu - rekao je Melvan i dodao kako se sada velika nada polaže u satelitske snimke. Istaknuo je ako će ih analizirati i reagirati ako na njima bude išta uočeno.

- Uz nadu, faktor sreće je prebitan u svakom ovakvom slučaju, pa i ovom. Puno puta se pokazao presudnim, kad se odustajalo od potrage, znalo se često naći nestale - rekao je Melvan. O potrazi za brodom u subotu ujutro oglasili su se iz kompanije Bourbon Offshore. Poručili su kako je potraga u proteklih tjedan dana bila iznimno intenzivna nakon dojava o signalnoj raketi i satelitskih snimki, međutim nije bila uspješna.

'Razočarani smo, nada da ćemo naći Dinu su satelitske snimke'
'Razočarani smo, nada da ćemo naći Dinu su satelitske snimke'

- Usprkos iznimnim mjerama nismo pronašli tragove života ili splavi - rekli su iz Bourbona te podsjetili kako su dosad pronašli tri preživjela člana posade i četiri tijela. O sudbini još sedmorice pomoraca, među kojima je i kapetan iz Šibenika Dino Miškić nema novih vijesti.

Situacija je izrazito teška 

- Ne znam ništa, kao ni vi. Potraga još traje, čekamo vijesti - kratko je kazao Mario Miškić, otac kapetana, čvrstog uvjerenja da će se Dino vratiti. 

Iz Udruge pomorskih kapetana i časnika iz Šibenika su nam kazali da nešto po tom pitanju mogu učiniti još jedino Sindikat pomoraca i Ured za sigurnost plovidbe pri ministarstvu mora, koji mogu tražiti od francuskih vlasti da se potraga nastavi. Situaciju su ocijenili izuzetno teškom.

Suzdržani su bili i u grupi Bourbon Rhode Rescue. Najnovije vijesti sve su pogodile.

Premijer Plenković u Osijeku je rekao kako su poduzeli apsolutno sve što su mogli otkako se nesreća dogodila, prenosi N1.

Vlasti Martinika su objavile: 'Prekidamo aktivnu potragu'
Vlasti Martinika su objavile: 'Prekidamo aktivnu potragu'


- Moj predstojnik ureda, koji je rođen i živio u Francuskoj, po nekoliko sati svaki dan provodi na telefonima što s našim veleposlanstvom što s Francuskom. Kompanija se angažirala, francuska se vojska bila angažirala, letjeli su zrakoplovi, trgovački brodovi su imali obvezu motrenja... Prema najsvježijim informacijama, područje koje su pretražili je veće od 200 tisuća kvadratnih kilometara, znači veće od četiri Hrvatske. Mi ćemo angažmanom i razgovorima napraviti sve, ali treba uzeti u obzir da se nesreća dogodila na sredini Atlantika - rekao je premijer.

Satelitske snimke još jednom nisu ništa pronašle 

Predstojnik Ureda Zvonimir Frka-Petešić otkrio je u subotu za Večernji list da satelitske snimke područja Atlantskog oceana na kojem bi se mogli nalaziti pomorci opet nisu ništa pokazale. Hrvatska i dalje ima angažiranih šest satelita, a u nedjelju se očekuju nove snimke jer će putanja jednog proći preko tog područja. 

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je jučer da su i dalje aktivno uključeni u potragu te da su ministarstvo, veleposlanstvo u Parizu i Ured premijera u kontaktu s obitelji Dine Miškića.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:17


- Još uvijek se nije odustalo, potraga se nastavlja na jedan svoj način - kazao je ministar i dodao da su francuske vlasti pokazale nevjerojatnu solidarnost i kooperativnost. 


Prema njegovim riječima hrvatske vlasti i dalje prate razvoj događaja, Europska agencija za pomorsku sigurnost (EMSA) je uključena, a sateliti su također na raspolaganju. U spašavanju broda su do sada sudjelovala četiri broda te američki i francuski zrakoplovi, a EMSA, na čijem je čelu Maja Markovčić Kostelac, uključila se u potragu na zahtjev hrvatske vlade.

Pretražili 205.000 kilometara kvadratnih 


 Prefekt Martinika Franck Robine objasnio je da će svi i dalje biti mobilizirani, ali da se neće voditi novi brodovi u tu zonu, no svi koji tom zonom prolaze moraju biti na posebnom oprezu kako bi možda uočili neke znakove posade ili splavi. Vlasti su objavile i kako je pretraženo područje od 205.000 kvadratnih kilometara, odnosno 43 posto površine Francuske. U akciju je bilo uključeno 19 brodova i 15 zrakoplova. Troje preživjelih članova posade i dalje su na Martiniku sa svojim obiteljima.

Grčevito se držali za splav 

Podsjetimo, na tegljaču, koji je plovio pod nizozemskom zastavom bilo je 14 članova posade. Uz hrvatskog kapetana bili su većinom Ukrajinci, te po jedan Rus, Južnoafrikanac i Filipinac. Sin Igora Morozova, jednog od troje spašenih članova posade, Andrej Morozov iz ruskog Kalinjingrada, za Večernji je ispričao da ih je ledeno more cijeli dan i noć bacalo amo-tamo. Ni sam ne zna kako se uspio držati za splav dok su ih valovi visoki 15 metara nosili sve dalje od potonulog broda.

Preživjeli su havariju: Skočili smo u more i držali se za splav
Preživjeli su havariju: Skočili smo u more i držali se za splav


Kapetana Dinu Miškića Igor je posljednji put vidio prije evakuacije i svaki je krenuo na svoju splav od njih četiri koje su pobacali u more. Uz Igora su bila još četiri pomorca. Dvojica nisu izdržala, snaga ih je napustila. 
Kad je nakon 24 sata oluja malo popustila Igor se uspio popeti na splav s još dvoje kolega iz Ukrajine.

Kao i ostali preživjeli, čvrsto vjeruje da su im kolege živi i neprestano prate potragu čekajući vijesti. Andrej je ispričao i kako je Igor osobno pregledao i pripremio za korištenje sva četiri splava za spašavanje. Ona za kojom je skočio njegov otac s četvoricom kolega ostala je vezana za brod koji ju je vukao ravno prema dnu. U jednom trenu je uže puklo, a splav se oslobodila i napuhala, ali i prevrnula. Držali su se za nju i plutali. Od boravka u ledenom moru, ali i mukotrpnog držanja za prevrnutu splav, Igor je zadobio teške ozljede. Sljedećeg dana uspjeli su se Popesti na splav i dočekati teretni brod koji ih je spasio. Sva trojica spašenih pomoraca trebala bi se konačno vratiti svojim kućama.

Stigle nove satelitske snimke: 'Na žalost, ništa nisu uočili...'
Stigle nove satelitske snimke: 'Na žalost, ništa nisu uočili...'

I dalje je otvorena i akcija prikupljanja pomoći za privatnu potragu za nestalim pomorcima. Dosad je prikupljeno 81.907 eura. Ako od potrage ne bude ništa, novac će proslijediti njihovim obiteljima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 197
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...