Obavijesti

News

Komentari 147

Od 1. ožujka skuplje cigarete!

Od 1. ožujka skuplje cigarete!

Procjena je da bi kutija cigareta mogla poskupjeti oko dvije kune, rekao je ministar Marić

VIDEO

Ministar financija Zdravko Marić predstavio je na sjednici Vlade uredbu kojom se utvrđuju nove visine trošarina na duhanske prerađevine i duhanske proizvode. Od 1. ožujka, kada uredba stupa na snagu, najviše će porasti trošarina na grijani duhan, za 75 posto, dok će za sitno rezani duhan i cigarete porasti oko osam posto, pri čemu kutija cigareta ne bi smjela poskupjeti za više od dvije kune. 

- Povećava se visina trošarine na cigarete i iznos minimalne trošarine na cigarete, pri čemu specifična trošarina raste s dosadašnjih 370 na 400 kuna za 1000 komada cigareta, što je povećanje od 8,1 posto, dok će minimalna trošarina na cigarete porasti na 888 za 1000 komada cigareta, s dosadašnje 824 kune, što je skok od 7,77 posto - istaknuo je Marić. 

Nadalje, visina trošarine na sitno rezani duhan za savijanje cigareta i ostali duhan za pušenje, kao i za kategoriju novih duhanskih proizvoda, povećava se za 7,5 posto, s 800 na 860 kuna za jedan kilogram, dok će na isti iznos i za isti postotak skočiti i trošarina na cigare i cigarilose, pri čemu se iznos trošarine odnosi na 1000 komada.

Visina trošarine na grijani duhanski proizvod porast će, pak, za 75 posto, s dosadašnjih 800 kuna na 1400 kuna za jedan kilogram. 

S druge strane, visina trošarine se neće mijenjati u odnosu na e-tekućine te ostaje nula kuna za jedan mililitar.

Proporcionalna trošarina od 34 posto od maloprodajne cijene cigareta, pak, ostaje ista.

- Odluka o cijeni je na proizvođačima, ali prema našim izračunima kutija cigareta ne bi smjela poskupjeti više od dvije kune - naglasio je Marić. 

Na pitanje novinara koja je logika da se izjednačava grijani duhan, koji ne proizvodi štetne plinove sagorijevanjem duhana i koje se u nekim europskim zemljama stoga slabije oporezuje, i cigarete, Marić ističe kako ih Ministarstvo financija ovom uredbom o trošarinama ne izjednačuje. 

- Proteklih tjedana i mjeseci, mi smo vodili dosta intenzivne dijaloge s predstavnicima proizvođača i distributera, s njih četiri, koji pokrivaju preko 90 postom, gotovo kompletno organizirano tržište u RH, i bilo je, između ostalog, rasprava o tome jer je došao apel od njih da se ide u smjeru stvaranja jednog tzv. trošarinskog kalendara, gdje bi osigurali nekakvu vrstu predvidivosti što se očekuje u godinama koje slijede - rekao je. 

S jedne strane su trošarine na cigarete, dodao je, vrlo jasno precizirane direktivom EU i cigarete čine preko 90 posto tržišta, no s druge strane se svako malo pojavljuju neki novi proizvodi pa u skladu s tim treba promišljati i o njihovom oporezivanju.

- Konkretno, što se tiče grijanih duhana, o toj tematici još uvijek na razini EU nije donesena neka jedinstvena direktiva, kojom bi se horizontalno objedinio sustav oporezivanja i do tada individualno zemlje imaju svoje pravo usklađivati određeno zakonodavstvo - istaknuo je. 

Kada se trenutno uspoređuje koliko se trošarinski oporezuju cigarete, a koliko grijani duhani, dodao je, taj omjer je 1 na prema 30.

- S ovim povećanjem taj postotak raste na 40 posto. Dakle, još uvijek značajno niže u smislu oporezivanja grijanih duhana. U svakom slučaju, naša namjera će biti da se na razini EU unaprijedi i ubrza taj dijalog i da se uključi zdravstvena struka te da se poveže sa poreznim sustavom i donese horizontalni, harmonizirani sustav oporezivanja, kao što imamo za cigarete. Mi smo s ovih 30 posto ukupnog tereta negdje na prosjeku EU, a s ovim povećanjem idemo nešto preko prosjeka, ali još uvijek je to značajna razlika - rekao je. 

Kako je istaknuo da cigarete ne bi trebale poskupjeti više od dvije kune, pitanje je koliko bi onda trebao ovime poskupjeti grijani duhan. 

- To je na distributerima i proizvođačima. Temeljem naših dosadašnjih iskustava, ne bi trebalo doći do povećanja cijena cigareta više od dvije kune. Što se tiče grijanih duhana, to je malo teže procijeniti jer po prvi puta imamo ovakav značajniji porast pa ćemo vidjeti kakva će biti reakcija samih distributera i proizvođača - rekao je ministar. 

Upitan da li ovakav trošarinski sustav odgovara najviše BAT-u (British American Tobacco), Marić odgovara da to treba pitati sva četiri proizvođača i distributera koji rade na ovom tržištu. 

- Više od 90 posto ukupne potrošnje su cigarete, oni imaju tu svoju dosta jaku tržišnu utakmicu. Što se tiče grijanih duhana, tu je nešto malo manja konkurentnost među njima, koliko znamo. Ja nisam konzument tih proizvoda, ali gledajući prema nekim tržišnim udjelima neki proizvođači imaju kud i kamo veće udjele u potrošnji, odnosno u dijelu tržišta grijanog duhana nego što je to kod cigareta - rekao je. 

POGLEDAJTE VIDEO Izjava ministra Marića nakon sjednice Vlade

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 147
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.