News

Komentari 1

Od 1. siječnja uvoznici moraju prijaviti opasne smjese

Od 1. siječnja uvoznici moraju prijaviti opasne smjese

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić potvrdio je da se to odnosi i na glifosat, opasni herbicid, glavnu komponentu nekoliko herbicida širokog spektra

Saborski zastupnici pozdravili su u petak zakonski prijedlog po kojemu će od 1. siječnja iduće godine uvoznici morati Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo prijaviti opasne smjese ili kemikalije koje uvoze ili u suprotnom platiti visoke novčane kazne. 

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić potvrdio je da se to odnosi i na glifosat, opasni herbicid, glavnu komponentu nekoliko herbicida širokog spektra.

"Glifosat, kao i herbicidi i pesticidi, po ovim zakonskim izmjenama mora biti prijavljen HZJZ-u, inače, uvoznicima prijete visoke prekršajne kazne", odgovorio je Dulibić Mostovu zastupniku Miri Bulju koji je upozorio da glifosat, kojeg je Austrija zabranila, ulazi u Hrvatsku "posredno ili neposredno".

Glifosat je vrlo opasan po ljudske živote, riječ je o tvari koja uzrokuje najteža oboljenja, a među narodom je poznat kao cidokor, naveo je 'mostovac'.

Uvoznici koji na tržište stavljaju smjese razvrstane kao opasne za zdravlje ljudi obvezni su od 1. siječnja dostavljati informacije o njima HZJZ-u putem centraliziranog portala Europske agencije za kemikalije (PCN portal). HZJZ će, pak, bez odgode staviti te informacije na raspolaganje Centru za kontrolu otrovanja Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada. 

Za uvoznike koji tako ne postupe, zapriječene su kazne od 50 tisuća do 100 tisuća kuna.

Predviđeno je to izmjenama Zakona o provedbi Uredbe br. 1272/2008 Europskoga parlamenta i Vijeća od 16. prosinca 2008. o razvrstavanju, označavanju i pakiranju tvari i smjesa, kojom se izmjenjuju, dopunjuju i ukidaju tri europske Direktive o kojima je u petak raspravio Hrvatski sabor.

Glifosat koji se nalazi u herbicidima, proizvodima namijenjenima uništavanju nepoželjnih biljki kao što je, primjerice, korov, nedavno je postao najviše korištena poljoprivredna kemikalija svih vremena. Herbicidi na bazi glifosata koriste se ne samo u poljoprivredi, već i u javnim i privatnim vrtovima što potencijalno dovodi poljoprivrednike, ali i potrošače u opasnost.

Grupacija Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu smatra da bi glifosat trebao biti zabranjen u Europskoj uniji.

 

Najčitaniji članci