Obavijesti

News

Komentari 10

Od 1996. samo su dva lipnja bila hladnija od ovogodišnjeg!

Od 1996. samo su dva lipnja bila hladnija od ovogodišnjeg!
3

Temperature ovogodišnjeg lipnja bile su u prosjeku, a prema klimatološkoj analizi DHMZ-a, to nije zabilježeno u posljednjih 10, a možda i više godina

VIDEO

Lipanj ove godine bio drugačiji od prošlih godina, kada je prvi mjesec klimatološkog ljeta bio topao ili ekstremno topao u odnosu na višegodišnji prosjek. 

Temperature ovogodišnjeg lipnja bile su u prosjeku, a prema klimatološkoj analizi DHMZ-a, to nije zabilježeno u posljednjih 10, a možda i više godina, prenosi Istramet.hr.

Sljedećih dana sunčano uz rast temperature, jutra hladnija
Sljedećih dana sunčano uz rast temperature, jutra hladnija

Slična analiza može se vidjeti i na Meteoadriaticu, nakon čega se zaključuje da su samo dva lipnja oo 1996. godine bila hladnija od ovogodišnjeg, točnije onaj 2004. i 2013. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Odstupanje temperature

Prema DHMZ-u, odstupanja srednje temperature zraka u lipnju 2020. u odnosu na normalu 1981. – 2010. nalaze se u rasponu od -0,8 °C (Komiža) do 0,9 °C (Parg). Na postajama istočne, središnje i gorske Hrvatske, u Istri, na Kvarneru i dijelu postaja sjeverne Dalmacije temperatura zraka je bila prosječna ili neznatno viša od prosjeka normale 1981. – 2010.

Izuzetak je u ovim regijama postaja Rijeka na kojoj je temperatura bila neznatno niža od prosjeka. Na pojedinim postajama sjeverne Dalmacije, kao i na svim postajama srednje i južne Dalmacije temperatura zraka bila je neznatno niža od prosjeka.

Prema raspodjeli percentila, temperaturne prilike u Hrvatskoj za lipanj 2020. godine opisane su kategorijom normalno.

Odstupanje oborina

Odstupanja količine oborine u lipnju 2020. godine u odnosu na normalu 1981. – 2010. nalaze se u rasponu od 45 % višegodišnjeg prosjeka na postaji Split – Marjan gdje je palo 21,7 mm oborine, do 212 % u Zadru gdje je palo 103,4 mm oborine.

Analiza odstupanja količina oborine za lipanj 2020. izraženih u postotcima (%) višegodišnjeg prosjeka pokazuje da su količine oborine bile iznad prosjeka na postajama Gradište, Varaždin, Puntijarka, Zagreb – Maksimir, Parg, Pazin, Rijeka, Senj, Rab, Zadar i Knin dok su na svim ostalima bile ispod višegodišnjeg prosjeka.

Oborinske prilike u Hrvatskoj u lipnju 2020. godine izražene percentilima bile su normalne na većem dijelu teritorija. Detaljnije su opisane sljedećim kategorijama: sušno (okolica Slavonskog Broda, Bjelovar, okolica Siska, Karlovca i Zavižana), kišno (Gradište, sjeverozapad središnje Hrvatske, veći dio Istre, dijelovi Kvarnera i Gorskog Kotara, šire zadarsko područje), vrlo kišno (Varaždin, okolica Parga i Pazina, Zadar), ekstremno kišno (Pazin) i normalno (ostatak teritorija).

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti