Obavijesti

News

Komentari 1015

HDZ je apsolutnik pobjednik, Dragutin Lesar dao ostavku!

HDZ je apsolutnik pobjednik, Dragutin Lesar dao ostavku!
32

Hrvatska danas bira 11 zastupnika za Europski parlament. Ovo su najvažniji izbori do sada. Natječe se 275 kandidata na 25 listi. SDP i HDZ izlaze u koalicijama

VIDEO

Od 7 sati ujutro otvorena su birališta za druge po redu izbore za EU parlament.

Europski parlament ima 751 zastupnika, koji predstavljaju više od 500 milijuna građana Europe u 28 država članica. Hrvatska, srazmjerno broju stanovnika, u Europskom parlamentu sudjeluje s 11 zastupnika

Za ta mjesta natječe se 275 kandidata na 25 listi, sedam koalicijskih i 18 samostalnih stranačkih. Liste su poluotvorene što znači da građani mogu birati samo za listu pri čemu više šansi za ulazak u Europski parlament imaju kandidati koji su na višim mjestima na listi, no mogu glasati i preferencijalno što znači da mogu zaokružiti kandidata s liste kojega preferiraju.  

SDP i HDZ na izbore izlaze u koalicijama

SDP ide na izbore s HNS-om, IDS-om, HSU-om, a na njihovoj je listi i Milorad Pupovac iz SDSS-a. HDZ je sastavio koalicijsku listu na kojoj je još HSS, HSP-AS, BUZ, Zagorska demokratska stranka i Hrvatska demokršćanska stranka. 

Samostalno na izbore izlaze dvije stranke koje u zadnje vrijeme doživljavaju uzlet, a to su Laburisti i ORaH. U utrci je i Savez za Hrvatsku koji čini koalicija osam stranaka desnice, te Partnerstvo hrvatskog centra u kojem su nedavno osnovani Nacionalni forum, HSLS, PGS i Lista za Rijeku. 

Izlaznost bolja nego lani

Izlaznost do 11 sati na ovim euroizborima malo je bolja od one na lanjskima, pokazuju podaci koje je objavio DIP. Izašlo je oko 70 tisuća birača više, a veći odaziv zabilježen je u svim županijama.

Najveća izlaznost zabilježena je u Karlovačkoj županiji, i to 10,18 posto, a najmanja u Koprivničko-križevačkoj županiji od 5 posto.

Do 16 sati na izbore je izašlo 16,45 posto birača, tj. njih 509.000. Prošle godine je na izborima za Europski parlament glasovalo 14,63 posto birača, tj. njih 445.000.

GONG: Stranke šalju SMS-ove biračima

Malobrojne primjedbe građana GONG-u o tijeku izbornog dana do 11 sati odnose se na kršenja izborne šutnje, nedovoljnu educiranost pojedinih članova biračkih odbora o izbornoj proceduri te agitiranje pojedinih stranačkih promatrača za određenu političku opciju. GONG je primio dojave građana o slanju SMS-ova (HDZ, Savez za Hrvatsku), pozivima biračima (SDP), slanju mailova biračima (HDZ), reklamiranju na društvenim mrežama (Forum mladih SDP-a) i dijeljenju letaka (Savez za Hrvatsku).

Birači s poplavljenih područja glasaju bez poteškoća

Glasovanje birača s poplavljenih područja županjske Posavine protječe bez teškoća, prema naputku koji je za izbore za Europski parlament objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP)

U Izbornom povjerenstvu Vukovarsko-srijemske županije nisu mogli navesti koliko je točno takvih birača, s obzirom da je s područja županjske Posavine zbog katastrofalne poplave evakuirano više od 11.000 ljudi.

Sukladno DIP-ovu naputku, birači s poplavljenih područja koji su izgubili sve dokumente moći će glasovati na današnjim europskim izborima uz posebne potvrde MUP-a ili uz pomoć dva svjedoka koji bez sumnje mogu potvrditi njihov identitet u mjestima u kojima se nalaze.

Osobe s tih područja glasovati mogu tek nakon što birački odbor, nakon provjere podataka s županijskim povjerenstvom, utvrdi indentitet birača.

Također, svi pripadnici HGSS-a ili Crvenog križa, Oružanih snaga, policije ili volonteri koji se na dan izbora zateknu na poplavljenom području, a nemaju prijavljeno prebivalište na tom području, moći će glasovati na bilo kojem biračkom mjestu u mjestu u kojem se danas nalaze.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1015
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu